Kun 10 prosent av foreldre, tar barna med på mekling med familievernet

Nå vil barneombud Anne Lindboe at flere foreldre tar med barna på mekling.

SYNLIG: Barneombud Anne Lindboe og familievernkontoret sier konflikter mellom foreldre ofte løser seg fortere og bedre om de tar barna med på mekling.
Publisert

(SIDE2):  - Jeg kunne ikke si til mamma at vi hadde hatt det skikkelig koselig hos pappa i helgen,  jeg måtte på en måte beskytte dem begge og det var jo ikke min jobb, sier «Else» (20).

Før foreldrene til «Else» gikk fra hverandre, var det mange år med høyt konfliktnivå og konfliktene avtok heller ikke etter at de skilte seg. Da var hun  ni år. Det hele endte med en rettssak, der hun endelig ble hørt.

Nå er hun 20 år og deler sin historie med dem som har møtt fram på pressekonferansen til Homansbyen Familievernkontor i Oslo, i anledning kampanjen «Barn trenger å bli hørt».

Barneombud Anne Lindboe snakket om viktigheten av å lytte til barna når mor og far er i konflikt.

Kampanjen skal sette lys på viktigheten av å lytte til barnas budskap slik at foreldre lettere kan finne gode løsninger for barna når det gjelder deres omsorgssituasjon.

Kun ett av 10 foreldrepar inviterer nemlig med seg barna til familievernkontoret i saker som gjelder barnas omsorgssituasjon når foreldrene ikke bor sammen. Det viser ferske tall fra de 12 familievernkontorene i Bufetat region øst.

«Ikke hør på mamma»

«Else» vil være anonym, men syns det er fint å få informere og sette ord på hvordan hun opplevde foreldre i konflikt, og det å aldri bli hørt.

 - Mamma sa: «Ikke hør på pappa, og pappa sa: Ikke hør på mamma». Det endte med at det var vi barna som måtte mekle, og konflikten dem i mellom var så ekstrem at de ikke så oss i det hele tatt. Jeg følte meg helt oversett fordi de aldri tok hensyn til mine behov. Det eneste jeg ville, var at de skulle kunne møte hverandre på gaten og klare å hilse på hverandre, men pappa slapp oss for eksempel alltid av oppe i veien når vi skulle til mamma, for han ville ikke kjøre inn på tomta hennes, sier «Else».

- Alt for mange barn opplever dette

 -  Dette er det viktig at vi lytter til og dessverre er det alt for mange barn som opplever akkurat dette, sier barneombud Anne Lindboe til Side2.

Hun forteller at det kun er rundt 10 prosent av foreldre som går fra hverandre, som lar barna få komme til orde, i møte med familievernet.

Det lave tallet kan ha flere grunner, som for eksempel at mange går fra hverandre mens barna er små, at foreldre ikke blir informert om tilbudet, eller er skeptiske til å dra inn barna. Kanskje har de allerede funnet en løsning de tror fungerer, eller de ønsker å skåne eller beskytte barna for flere «belastninger» knyttet til konflikten.

 - Dette tallet burde vært mye høyere, og vi trenger å øke bevisstheten til både foreldre og familievernkontor rundt om, om hvor viktig det er å lytte til barna. Under den obligatoriske meklingen etter et brudd mellom mor og far bør det tas initiativ til samtaler med barna, sier hun til Side2.

 - Hvorfor er det slik at foreldre gjerne kvier seg for dette?

 - Mange foreldre vil nok skåne barna sine, de mener godt og tenker at de ikke skal dras inn i konflikten noe mer enn de allerede er i den. Men barna er allerede involvert og det å skåne barna er å gjøre seg selv en enorm bjørnetjeneste. Familievernet er en nøytral part, og man bør bruke denne muligheten til å gjøre kloke valg som foreldre.

 - Vi er ikke farlige

Yvonne Severinsen, som er leder ved Familievernkontoret Homansbyen, mener også at mange foreldre kvier seg for å bruke tilbud til familievernet.

- Vi er ikke farlige, vi er her for å gjøre foreldre klokere og vi har kompetanse som kan gjøre barna veldig godt. Vi vil hjelpe foreldre til å være bedre foreldre og når de er i konflikt så er de på en måte «midlertidig handikappet». Vi vil gjerne bringe stemmene til barna tilbake til foreldrene, for det er ikke så lett for barn å komme med egne behov til foreldre som er i konflikt med hverandre. Beskyttelse er å involvere, ikke å skåne.

 - Tror du mange foreldre er litt redde for dere?

 - Ja det er nok mange som ikke helt vet hva vi driver med. Men vi driver ikke med utredning eller diagnostisering, vi er ikke et tilbud i helsevesenet. Vi er et helt gratis tilbud og vi jobber med helt normale problemer. Jeg opplever at en del foreldre er skeptiske for å ta med barna, men jeg opplever også at vi klarer å skape tillit til de aller fleste foreldre og forklare hvorfor det er viktig å snakke med barna. Vi vet også at det er foreldrene selv som er eksperter på sine egne barn, men vi prøver å støtte foreldrefunksjonen, slik at foreldre kan være bedre foreldre, når det oppstår konflikt.

 - Vi er her for å hjelpe på en måte som ivaretar både barn og foreldre, sier leder for Familievernkontoret Homansbyen, Yvonne Severinsen.

 - Hvorfor er det så viktig å lytte til barna, istedenfor å skåne dem?

   - Mange vil skåne barna, men når det har vært konflikt mellom mor og far hjemme, så er barna allerede involvert og påvirket av konfliktene hjemme. Å få barn til å snakke er viktig!  På den måten kan foreldre ta enda klokere beslutninger. Det er også slik at barn trenger å sette ord på hvordan de har det, ikke fordi de er barn, men fordi de er mennesker. Barn kan også oppleve at det er vanskelig å formidle sine tanker og følelser til foreldrene fordi de ikke vil såre foreldrene sine.

Familievernet vil gjerne informere alle foreldre der ute at de kan hjelpe på en måte som ivaretar både barn og foreldre.

 - Barna får anledning til å sette ord på følelsene sine til en nøytral person, og familievernet kan også hjelpe barna med å formidle sine opplevelser, ønsker og råd til foreldre, sier Severinsen.

 - Like alvorlig som vold

Kampanjen som omfatter hele 250 ansatte ved 12 familievernkontor i region Øst er satt i verk fordi familievernkontorene ønsker å snakke med flere barn.  De opplever at konflikter løses enklere og på en bedre måte når barna blir involvert. Dessuten vil de fleste foreldre det beste for barna, men det kan være vanskelig å se hvordan barna har det når de selv er i en krevende livssituasjon.

 - Vi vet at barn som lever med høy konflikt over tid er ekstremt utsatt, de får ofte vanskeligheter med nære relasjoner, de kan få vanskeligheter med å følge med på skolen og det å leve med et høyt konfliktnivå hjemme er like alvorlig som å  å leve i et voldelig hjem, sier Anne Lindbo.

Hvert år er det 20.000 barn som opplever samlivsbrudd og familievernet er et tilbud til hele familien, også barna.

 - Barn og unge skal høres, og få komme til et familievernkontor å bli lyttet til er et tydelig tilbud, som vi skal legge til rette for. Selv om foreldre selv tror de har funnet en god løsning så er det ikke alltid slik at denne løsningen er det beste for barnet. Ved skilsmisse er det derfor viktig å ha evalueringsmøter etter et halvt år for å høre hvordan løsningen fungerer, for barna, sier Lindboe.