Kåring av Lano-ungen

Kritiserer andres barn på nett

Foreldre går langt for å få årets Lano-unge.

VIL HA SÅPEBARN : Det er rekordhøy deltagelse i konkurransen om å ha årets Lano-unge 2010.
VIL HA SÅPEBARN : Det er rekordhøy deltagelse i konkurransen om å ha årets Lano-unge 2010. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

Dette er Lano- ungen konkurransen

Lano-Ungen er en konkurranse med lang tradisjon og fyller i år 60 år! Det begynte i etterkrigstiden da fotografier av festlige barneansikter begynte å strømme inn til Lilleborg uten at noen form for konkurranse var utlyst. Gjennom 50- og 60-tallet ble det valgt ut en rekke Lano-barn fra mengden bilder som ble sendt inn. Disse ble særlig brukt i annonser der barnas morsomme ansiktsuttrykk sto i fokus. Kriteriene for å bli valgt til å være med i kampanjene, var at barna hadde glimt i øyet og uttrykksfulle ansikter. I tillegg måtte bildene være av en slik kvalitet at de lot seg reprodusere på en tilfredsstillende måte.

Konkurransen har utviklet seg derfra og er i dag en nasjonal kåring der vinneren vinner et reisestipend på kr 30.000 kr. I tillegg får vinneren bildet sitt på baksiden av Lano refill.

Snart skal årets Lano-unge kåres . Er du en av dem som har fått oppfordninger på Facebook , Twitter eller andre nettmedier fra venner eller familie om å stemme på deres barn? Du er ikke alene. Over 21 000 barn er hittil påmeldt den 60 år gamle tradisjonsrike konkurransen. Det er det høyeste antall noen gang. Mye av forklaringen kan være at Lilleborg for første gang oppfordrer deltagerne til å dele barnebildene på Twitter og Facebook.

Skriver stygt om eget barn

Selv om de aller fleste foreldre synes dette er en morsom og uhøytidelig konkurranse, er det noen som går litt lengre enn andre for å sanke stemmer til eget barn.

- Jeg har sett eksemler på brukere på Dinbaby.com som først legger ut link til Lano avstemningen med bilde av barnet sitt. Deretter logger de seg inn som anonyme, og skriver nedsettende kommentarar om sitt eget barn. Mulig vil de prøve å sanke sympatistemmer og trøstende kommentarar fra andre brukere, forteller en av moderatorene på Dinbaby.com.

Les også: Facebook-etikette for foreldre

Innleggene har blitt slettet

Diskuterer barns utssendet

- Når brukere legger ut link til et bilde i Lano-avstemningen, ser vi også at mange kommer med ufine kommentarer som går på barnets utseende. Slike innlegg blir også slettet.

Mange oppfatter også slik linking som spam, forteller moderatoren.

Følger nøye med

- Det er svært uheldig at konkurransen har slike negative konsekvenser, sier Isabella Müller- Hansen, markedssjef i Lilleborg.

Hun sier de følger nøye med, og må vurdere å ha en mer lukket løsning dersom de negative kommentarene skulle ta overhånd.

- Men ennå er vi langt derfra. For de aller fleste er dette en fin konkurranse som vekker enormt engasjement hos foreldre, sier hun.

Foreldres ansvar

At Lano-bildene skulle spre seg i såpass stort omfang på nettet, har overrasket Isabella Müller- Hansen.

- Det er klart at vi tenkte at det kunne komme negative kommentarer om barnebildene da vi valgte å bruke deleknapper til Facebook og Twitter. Men vi synes fordelene oppveier ulempene, sier hun.

- Har dere noe slags ansvar for at bildene av barna blir rangert og vurdert offentlig på nettet?

- Vi mener det er foreldres ansvar når de velger å eksponere egne barn. De ser i konkurransereglene at bildene kan deles på nettet. Det er umulig for oss å følge med på alle kommentarer i sosiale medier og forum, men vi gjør så godt vi kan, sier hun.

Hun synes det er spesielt fint at det i år er et multihandicappet barn som leder konkurransen.

VÆR VARSOM:Barneombud Reidar Hjermann mener foreldre må være varsomme med å legge bilder og personopplysninger om barn på nettet.
VÆR VARSOM:Barneombud Reidar Hjermann mener foreldre må være varsomme med å legge bilder og personopplysninger om barn på nettet. Foto: FOTO: Barneombudet

Eier ikke egne bilder

- Jeg vil ikke kritisere foreldre som legger ut bilder av barna sine på nettet i slike konkurranser og i andre nettmedier. Man kan ikke skjerme seg mot drittsekker som slenger ut kommentarer på nettet. Men man skal tenke nøye over hva man gjør, og være svært varsom med hva man legger ut av bilder og personopplysninger om barn. For når bildene er på nett har man ikke lenger eierskap til dem, og man vet heller ikke hva som skjer med dem etterpå. I dette tilfelle blir jo barna en del av en reklamekampanje, sier barneombud Reidar Hjermann.

Han råder foreldre til å ha en tommelfingerregel om å være svært restriktive av hva man legger ut av bilder og personopplysninger om barn på nettet.

- Jo mer informasjon som finnes på nettet, dess lettere er det å krysskoble personopplysninger, sier han

Mange forledre med dårlig nettvett

- Mange foreldre har dårlig nettvett. Jeg tror endel foreldre opplever at bildene og informasjonen de legger ut om barna sine ligger i lukkede fora, noe som ikke er tilfelle, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna. Hun vil kun kommentere dette på et generelt grunnlag, og ikke spesielt med tanke på denne saken.

Barns integritet

Hun opplever at mange, kanskje spesielt mødre, er ganske grenseløse i hva de legger ut av bilder og informasjon om barna og familien sin på nettet. Alt fra kakebaking til samlivsproblmer.

- Man må huske på at barn også har integritet og privatliv. Selv om de ikke kan forholde seg til slike bilder nå, kan de synes det er problematisk senere. I konkurranser der utseendet står i fokus, stiller dette også endel etiske spørsmål. Foreldre har heller ingen kontroll på hvor slike bilder havner på nettet, sier hun.

BILDER: På enkelte forum har folk gått inn og gitt svæt negatvie kommentarer om utseendet til barn som er med i Lano- konkurransen.
BILDER: På enkelte forum har folk gått inn og gitt svæt negatvie kommentarer om utseendet til barn som er med i Lano- konkurransen. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning