Hvordan kle på barna

- Komisk med foreldre i shorts og barn i parkdress

Går du i sommerklær, kan ungene gjøre det samme.

VARMT: Parkdress og lue kan bli litt i overkant når det er 20 grader i lufta.
VARMT: Parkdress og lue kan bli litt i overkant når det er 20 grader i lufta. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
Det er unektelig noe ganske komisk over foreldre som sitter på lekeplassen i shorts, mens barnet har på seg parkdress og lue.

22 grader pluss. Foreldre svinser lykkelig avgårde i luftige sommerklær. Ungene vagger bak, sure og glovarme i parkdress og stillongs, beregnet for langt kaldere vær.

Logisk?

- Generelt kan man si at om foreldrene går i sommerklær, kan ungene fint gjøre det samme. Man passer selvfølgelig på ørene til de minste, særlig ved en forhistorie med tidligere ørebetennelser, sier Kristin Jensen, barnelege ved Volvat Medisinske senter.

Hun mener det er en generell tendens til at foreldre kler på ungene for mye når temperaturen tilsier noe annet.

- Ved feber er det viktig å kle av barna. Jeg forundres ofte over fullt påkledde barn med feber på venterommet, sier hun.

- Ved falsk krupp f.eks, som kjennetegnes av hæshet og gjøende hoste, er det svært viktig å ikke være for varm for å unngå ytterligere hevelser i strupen og pustebesvær. Her er et kaldt rom med hevet hodeende det riktige, forteller hun.

Komiske foreldre

Sofia Raud er pedagogisk leder i Lopperud barnehage i Oslo. Hennes erfaring er at barn blir fortere varme enn voksne, fordi de er mye mer aktive.

Senest denne uken opplevde hun at en mor klaget til personalet over at datteren hadde altfor lite klær på seg.

Datteren hadde bare noen minutter før moren kom klaget over at hun var kokvarm.

- Barna hopper og spretter hele tiden. Dermed blir de varme. Men en voksen som står stille og fryser tenker kanskje ikke over det, forteller Raud.

- Det er unektelig noe ganske komisk over foreldre som sitter på lekeplassen i shorts, mens barnet har på seg parkdress og lue, sier hun.

Dette er barnehagens drømmeforeldre

Lesser på med klær

Tips til påkledning

  • Generelt kan man si at om foreldrene går i sommerklær, kan ungene fint gjøre det samme.
  • Sjekk om barnet ditt er svett og varm ved å kjenne på rygg og brystkasse
  • Det viktigste er at klærne til små barn er vindtette
  • Bruk en tynn bomullslue som dekker ørene dersom barnet er lite eller har en historie med mye øreverk
  • Dropp ull om våren. Det kan trigge og forverre eksem hos utsatte barn
  • Ta forholdsregler ved trekk og vind

Kilde: Barnelege Kristin Jensen ved Volvat Medisinske Senter og Bam

Raud sier de ofte opplever at foreldre kler på barna for mye klær, særlig de minste barna.

- De er nok redde for at barna skal fryse. Men om barna har på seg for mye klær blir de veldig svette, og det er like ille, sier hun.

Raud opplever at foreldrenes største bekymring er om barnet skal ha lue eller ikke. En del tenker nemlig at barna automatisk får ørebetennelse så fort den tas av.

- Men de fleste stoler på oss som jobber her. Vi har jo ganske lang erfaring med å kle på barn, sier Raud.

Barna får velge selv

Barnehagen har ingen faste regler for hvor varmt det må være før barna kan droppe stillongsen eller gå i shorts.

- Vi mener det er viktig at barna får kjenne etter selv. Fryser de får de kle på seg. Hvis de er for varme får de kle av seg, sier Raud.

Kler du barna riktig?

Stas med shorts

I Havnehagan friluftsbarnehage noen hundre meter unna, er både barn og voksne spesialister på klær. Der er de ute nesten hele dagen. Hver eneste dag, uansett vær.

Ifølge assistent Peter Hopwood, opplever de omvendt problemstilling når det gjelder klær. Personalet må minne foreldrene på å kle barna godt. Det kan ha sammenheng med at de er mye mer ute enn i andre barnehager.

- Vi maser mye om at barna må ha ull innerst om vinteren. Men akkurat nå er de ute i joggesko og t-skjorter, sier han.

Også i friluftsbarnehagen får barna til en viss grad bestemme selv hvor mye klær de skal ha på seg.

- Det er veldig stas å gå i shorts, men gleden er ofte kortvarig. Vi har både tornete bringebærbusker og brennesle her, sier Hopwood og ler.

Iskald lykke i barnehagen

Kløende varmeutslett

Når ungene blir for varme, kan de føle seg ubekvemme. De blir fort svette, og kinnene kan bli ildrøde. Blir de ekstra varme kan varmeutslett (milaria) bre seg på kroppen.

Hvorfor skjer dette? Når svettekanalene blokkeres, slipper ikke svetten ut gjennom huden. Utslettet kan ha litt ulik form og farge. Noen får overfladiske blemmer, andre dype røde klumper.

Utslettet kan også komme som kløende røde prikker. Hos barn ser vi hovedsaklig utslett på hodet, halsen, skuldrene, ryggen og brystet, men det kan også sees i armhulene eller lysken.

Ull trigger eksem

- Det er nok like uheldig å kle på barna for mye som for lite. I varmt vær kan man med fordel droppe ulla - i verste fall kan ull trigge/forverre eksem hos disponerte barn, sier barnelege Jensen.

- Noen barn får også hyppigere infeksjoner enn andre etter barnehagestart. Dette beror nok mer på genetikk enn påkledning, forteller hun.

Immunforsvaret er fullt utviklet ved to års alder, likevel er det individuelle forskjeller.Så sunn fornuft i forhold til påkledning ut fra det vi opplever som behagelig, og forholdsregler ved trekk og vind må være regelen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning