Kjønnsdelte ting til barn

- Kjøp dinosaurtannkremen til dattera di!

Og ta rosabølgen med knusende ro.

KJØNNSDELT: Selv barnetannkrem kommer i gutt- og jentemotiv. Kjøp gjerne guttemotivet til jenta di, men det fins viktigere slag i likestillingskampen.
KJØNNSDELT: Selv barnetannkrem kommer i gutt- og jentemotiv. Kjøp gjerne guttemotivet til jenta di, men det fins viktigere slag i likestillingskampen. Foto: Solidox
Publisert Oppdatert

Morten Solli

Morten Solli er testansvarlig i Klikk.no.

KOMMENTAR:

Mina Gerhardsen har sett seg lei på kjønnsdelte produkter, og det renner over i tannskyllebegeret idet hun skal svare på en kundeundersøkelse fra Solidox.

"Jeg kjenner at jeg er lei. Hvorfor kan vi ikke få en barnetannkrem som er for barn? En som passer til både gutter og jenter? Hvorfor skal jentene bare tilbys søtt og rosa og gutta bare tøft og blått?", skriver Gerhardsen i et innlegg i Dagbladet.

For noen uker siden sto jeg på Rema 1000 med akkurat disse to tannkremene rett i fleisen. Selvfølgelig valgte jeg den med dinosaurmotivet til min datter (snart 6), selv om jeg var frista til å gå ett hakk opp i aldersklasse på tannkremene.

For det er lett å bli irritert på denne evinnelige kjønnsdelte markedsføringen av alt fra såpe og tannkrem til sykler og skolesekker. Dessuten, hvor blir det av de andre fargene som gul, brun, rød, grønn?

Samtidig kommer "velg dine slag"-følelsen sigende. Sterkt. Er det virkelig fargen på klærne, lekne og tingene som avgjør hvilke verdier jeg vil overføre til mine barn?

Ligger det en automatikk i at rosa klær og leker indikerer at jenter læres opp til å være underdanige, nusselige pyntedukker hvis store mål i livet er å finne en kjekkasprins? I 2015?

Jeg tror ikke det. Jeg tror de slagene som virkelig er verdt å kjempe kommer seinere på veien mot voksenlivet.

For eksempel kan vi oppfordre våre døtre i tenårene til å spare til noe annet enn den Louis Vitton-veska til 20.000.

Vi kan oppfordre våre snart voksne barn til å ikke jobbe seg i hjel eller spolere utdannelsen for to uker i en russebil med lydanlegg dyrere enn en middels familiebil.

Og hvis vi er litt bevisste foreldre og litt heldige i tillegg, kan det jo hende barna våre tar fornuftige valg selv, basert på alt de har lært, av oss, på skolen og av sitt eget sosiale miljø gjennom årene.

Så jeg tror det er andre valg vi foreldre gjør som er viktigere enn fargen på klær og ting. Som å vektlegge sunn og god mat, fornuft, læring og kunnskapsglede, fysisk aktivitet, sosial mestring, empati og humor.

Det gjelder begge kjønn selvsagt. I rosa klær. Eller blå eller gule. Men gjerne med tøft motiv på tannkremen!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning