Fra Samnanger til Gran Canaria

Kari reiste på tur til Gran Canaria. Hun ble værende i 40 år

Kari var 21 år og klar for nye eventyr da hun dro fra Samnanger utenfor Bergen til Gran Canaria i 1983. 40 år senere er hun der fortsatt.

<b>KOS MED BARNEBARN:</b> Kari Totland med datteren Natalia og barnebarnet Bentor. – Å bli bestemor er det vakreste som har skjedd i livet mitt, sier Kari.
KOS MED BARNEBARN: Kari Totland med datteren Natalia og barnebarnet Bentor. – Å bli bestemor er det vakreste som har skjedd i livet mitt, sier Kari. Foto: Gunn Gravdal Elton
Sist oppdatert

Det er en vakker soldag i Arguineguín på Gran Canaria. Stranden er rødlig, farget av sand fra Sahara noen mil unna. Surfere duver i bølgene, og himmelen ligger tilsynelat­ende evig og blå over Atlanterhavet.

– Jeg savner ikke Norge. Eller, kanskje våren, den er fin i Norge. Og familien selvsagt. Men jeg hører til her nede nå, sier Kari Totland (61).

40 år på Gran Canaria har ikke gjort noe med dialekten hennes. Hun høres fremdeles ut som den unge jenta fra Frøland i Samnanger kommune som bare skulle en liten tur ut i ­verden for å se seg om.

– Vi var unge og eventyrlystne den gangen. Vi kom hit på lykke og fromme og tok noen strøjobber her og der. Planen var jo å dra hjem igjen til Norge etter en stund. Men vi tre norske jentene som kom noenlunde samtidig i 1983, har alle blitt værende. Ingen av oss har reist tilbake.

Kari har litt tid til å prate i dag. Etter å ha møtt henne hjemme i San Fernando, har vi tatt turen til Den norske klubben i Arguineguín hvor det er flest nordmenn, og hvor Kari driver kafeen.

Onsdagen er nærmest for hviledag å ­regne i forhold til dagen før, eller dagen etter. Et ørlite puste­rom mellom markedsdagen som er hver tirsdag, og komledag på torsdagene. Da myldrer det av nordmenn som vil gjøre et varp på markedet, ha norsk mat eller bare snakke norsk og få nyheter hjemmefra.

– Jeg jobbet på Bakkekroa i Playa del Inglés i 15 år, men så fikk jeg tilbudet om å drive kafeen her. Det er mye arbeid, men jeg stortrives, sier hun.

Les også: Jenny vokste opp med én mor og to fedre

Trodde han var gift

Kari har fått med seg ektemannen Tino og datteren Natalia. Sammen lager de mat og serverer hundrevis av nordmenn fem dager i uken.

Hver morgen klokken seks er Kari på plass for å lage karbonader, smørbrød, kaker og middager. Ektemannen Tino er kjøkkenhjelp. Han har god erfaring ­etter å ha drevet sin egen ­restaurant i mange år.

– Vi møttes naturligvis på restauranten der han jobbet på 80-tallet. Han flørtet litt med meg og ba meg ut på middag. Men jeg sa nei. Jeg ville ikke gå ut med en gift mann, det var ikke aktuelt.

Men Tino var ikke gift. Han hadde bare en ring med plate som alltid snudde seg slik at platen kom på innsiden av hånden. Kari trodde ringen var en giftering.

Da den misforståelsen var ryddet av veien, sa Kari ja til en middag. Siden har de spist middag sammen nesten hver eneste dag i snart 40 år.

– Han har vært en tålmodig mann, og vi har ikke hatt noen kulturkollisjoner. Alt er jo ikke perfekt hele tiden, men han har vært veldig åpen for at vi er forskjellige. Vi har tilpasset oss hverandre, og det har gått bra. Han har nok vært mer tolerant enn mange norske menn, sier Kari.

Hun fikk på mange måter frie hender. Om hun ville tilbringe fem–seks uker i Norge om sommeren sammen med datteren, var det helt i orden for Tino. At hun nå er hans sjef på kafeen har han heller ingen problemer med.

<b>BRYLLUP:</b> Kari og Tino var sammen i flere år før de giftet seg i 1992.
BRYLLUP: Kari og Tino var sammen i flere år før de giftet seg i 1992. Foto: Privat

Solgte frisørsalongen

Kari vokste opp på en gård på Frøland mellom Bergen og Voss. Her var hun yngst av seks søsken. Alle måtte ut av bygda allerede som 15-åringer for å ta videre utdanning.

Kari dro til Voss og bodde på internat.

– Jeg ble tidlig selvstendig. Før jeg var 20 hadde jeg etablert min egen frisørsalong i hjembygda. Den solgte jeg før jeg dro til Gran Canaria, sier Kari, som fikk god uttelling for pengene hun fikk for ­salongen.

Foreldrene var romslige og villige til å gi slipp, så da Kari dro hjemmefra, sa moren: «Husk at døren her alltid er åpen for deg om du vil komme hjem igjen.»

Ikke bare opplevde hun eventyret, men hun fant også kjærligheten og fikk datteren Natalia. Da datteren var seks år gammel, giftet Kari og Tino seg med Natalia som brudepike.

I dag er Natalia selv nygift og bosatt i nærheten av foreldrene. Og for to og et halvt år siden ble Natalia mor til Bentor – og Kari ble bestemor.

– Å bli bestemor er det ­vakreste som har skjedd i livet mitt. Det er så godt, helt nydelig. Du kan ikke tro det før du opplever det. Det kan nesten sammenlignes med å være forelsket, sier Kari.

Hun har snakket så mye norsk med datteren at Natalia i dag snakker flytende norsk uten aksent. Men hvordan det skal gå med Bentors språkkunnskaper, det er de litt usikre på.

– Vi har litt lett for å snakke spansk sammen i dag. Natalia sender meldinger på spansk, jeg svarer gjerne på norsk. Men sammen med Bentor blir det som regel spansk.

Les også: (+) Leserne forteller: Her er jeg, 70 år, forelsket og så sjalu at jeg kunne kverket henne

<b>KJÆRESTER:</b> Kari trodde han var gift da de møttes og sa nei da han ba henne ut. Men Tino var en skikkelig fyr – han var slett ikke gift. Her er de to på stranden i Arguineguín.
KJÆRESTER: Kari trodde han var gift da de møttes og sa nei da han ba henne ut. Men Tino var en skikkelig fyr – han var slett ikke gift. Her er de to på stranden i Arguineguín. Foto: Siri Elton

Fan av Lothepus

Bentor er i fyr og flamme. Natalia og Kari er ferdige på jobb og har kommet hjem til storsjarmøren. Far og bestefar er på fotballkamp. Bentor er glad for besøk og vil vise frem alle lekene sine. Han ­triller alle rundt lillefingeren.

Det er lett å forstå hvorfor Kari føler så sterk tilknytning til øya med det jevne, milde klimaet. Det er her hun har sine nå.

– Men jeg har norsk fjernsyn og abonnerer på Hjemmets kryssord. Favoritten er Lothepus. Kjenner du ham?

Kari er stor fan. Til jul lå boka om Lothepus under juletreet. Natalia aner ikke hvem den norske kjendisen er, moren må forklare.

Om Farmen kjendis, gravemaskinkjøring og Fjorden Cowboys. Lothepus har sjarmert Kari, og hun håper han dukker opp i kafeen en dag.

Det har skyet litt over, og mørket senker seg over Kari og Tinos hus. Stort sett er klimaet på Gran Canaria som en god, norsk sommer. Men det kan også bli for varmt.

– Det er et godt klima her, men du blir jo vant til det. Det kan bli litt kjedelig når det er varmt hele tiden; du blir lei det også. Noen ganger kommer det sand fra Sahara som legger seg som et teppe over alt. Du gir opp å få bort sanden, så vi går alltid med sko innendørs. Et par måneder i juli og august er det nesten for varmt, sier Natalia.

Hun var veldig fascinert av Norge da hun vokste opp. Stort sett hadde hun bare opplevd de lyse og varme sommermånedene i Norge, noe hun syntes var både romantisk og idyllisk. Sjokket ble derfor stort da hun dro alene til morens hjemland for å gå på folkehøgskole.

DRIVER KAFÉ: Kari Totland dro til Gran Canaria for 40 år siden og er der ennå. 

Sammen med datteren Natalia og ektemannen Tino i Arguineguin på kafeen de driver.
DRIVER KAFÉ: Kari Totland dro til Gran Canaria for 40 år siden og er der ennå. Sammen med datteren Natalia og ektemannen Tino i Arguineguin på kafeen de driver. Foto: Siri Elton

Lengtet hjem

– Om sommeren var det lyst og lett, alt var så fint i Norge. Men da høsten og vinteren kom, var det hardt å være der. Da så jeg virkeligheten, hvordan det kan være i Norge og hva jeg måtte venne meg til, sier Natalia som ble slått av hjemlengsel den gangen.

– Jeg husker jeg ringte til mamma og gråt og spurte, hva er det som skjer. Jeg forstår ingenting, sier Natalia.

– Dagen etter ringte hun tilbake og var kjempeblid. Problemene fra kvelden før var glemt. Da spurte jeg om det var sol i Norge i dag, ler Kari.

Hun kjente datteren og visste at livet var lettere bare solen skinte.

I dag har Natalia innsett at hun er spansk. Drømmen om Norge har bleknet noe. Mannen er spansk, alle vennene er spanske og det norske vinterklimaet er tyngre og mørkere enn hva hun trives med. Det var her på Gran Canaria hun giftet seg sist høst, og her har hun det godt. Det har Kari også.

Kari har holdt god kontakt med familien i Norge. Hver sommer drar hun hjem for å besøke søsken og søskenbarn. Ofte kommer hennes norske familie ned til Gran Canaria.

– Vi var seks søsken, nå er vi fire igjen. Jeg hadde et godt liv på gården hjemme i Frøland. Vi hadde sauer og noen få kyr. Jeg har mange ganger lengtet hjem igjen, det er jo bare naturlig. Kanskje spesielt når mor ringte og fortalte at hun og familien satt og spiste bløtkake. Da kjente jeg på at jeg skulle vært hjemme, sier Kari, som ofte savner søsknene og tantebarna.

– Men samtidig ser jeg jo hvor godt mange norske pensjonister har det med klimaet her nede, spesielt når det er vinter i Norge. For oss som bor her fast er det nesten sånn at vi jubler litt om det er en regnværsdag. Da vil jeg ut i regnet, sier Kari, som er vokst opp i en av de våteste kommunene på Vestlandet.

Les også: Linda var gravid, men vekten raste nedover: – Du blir helt desperat

<b>MORMOR:</b> Ingenting er finere enn å være bestemor. Kari elsker å være sammen med tre år gamle «Baba».
MORMOR: Ingenting er finere enn å være bestemor. Kari elsker å være sammen med tre år gamle «Baba». Foto: Gunn Elton

Trenger ikke sol

Kari har «vokst fra» det å ligge og sole seg. Men hun går gjerne lange turer langs stranden, ­eller hun tar en tur i fjellene på Gran Canaria.

– Nordmenn som kommer hit trenger sola og vitaminene den gir. Vi som er her året rundt har ikke det samme behovet.

Etter en rask fotorunde på stranden med ektemannen Tino må Kari tilbake til kafeen og ta seg av stadig flere gjester som kommer for å nyte de tykke, gode vaflene. Mange hilser gjenkjennende på Kari som har vært her i så mange år.

– Her nede er jeg hun ­norske. Hjemme er jeg hun som bor i Spania. Men uansett hvor lenge jeg blir her nede, så vil jeg alltid være norsk, sier Kari.

I følge Kanariøyenesstatistikkinstitutt Istac. var det i 2020 1340 nordmenn registrert som fastboende på Gran Canaria. Mer enn halvparten bor i Mogán. I tillegg er det mange tusen nordmenn som bor her om vinteren, men som drar hjem til Norge i sommerhalvåret.

Det bor også nordmenn på de andre kanariske øyene. Totalt er 1900 nordmenn fast bosatt på Kanariøyene.

<b>DRO HJEMMEFRA:</b> Her på Frøland vokste Kari opp på gården som fremdeles er i familiens eie.
DRO HJEMMEFRA: Her på Frøland vokste Kari opp på gården som fremdeles er i familiens eie. Foto: Privat
<b>BRYLLUP IGJEN:</b> Sist høst giftet også Karis datter Natalia seg med sin store kjærlighet, Echedey.
BRYLLUP IGJEN: Sist høst giftet også Karis datter Natalia seg med sin store kjærlighet, Echedey. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2023, og sist oppdatert 01/09 2023.

Les også