Noomi Rapace om morsrollen

– Jeg var ingen normal mamma

Noomi Rapace om å komme hjem til sønnen etter en dag som Lisbeth Salander.

TO ROLLER: Noomi Rapace hadde problemer med å være mamma samtidig som hun "var" Lisbeth Salander. Her sammen med Michael Nyqvist , som spiller Mikael Blomkvist.
TO ROLLER: Noomi Rapace hadde problemer med å være mamma samtidig som hun "var" Lisbeth Salander. Her sammen med Michael Nyqvist , som spiller Mikael Blomkvist. Foto: Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Publisert Oppdatert
PRIVAT: Noomi Rapace er gift med skuespiller Ola Rapace. Sammen har de sønnen Lev (5).
PRIVAT: Noomi Rapace er gift med skuespiller Ola Rapace. Sammen har de sønnen Lev (5). Foto: Foto: Stella Pictures

Hun har imponert filmkritikere verden over i rollen som Lisbeth Salander i «Menn som hater kvinner».

Den innesluttede og tøffe jenta var ikke av det enkle slaget å spille for Noomi Rapace (29). Rollen krevde mange harde forberedelser, og har også satt sine spor i skuespillerens privatliv.

Identitetskrise

Til svenske Mama forteller Rapace at det ikke var like enkelt å komme hjem til sin fem år gamle sønn Lev etter å ha levd seg inn i rollen som Lisbeth Salander i lengre tid. Det var nemlig ikke bare å skru av en bryter når hun kom hjem til familien.

- Jeg har nok ikke vært noen normal mamma. Man blir til en slags blanding mellom rollefiguren og en selv, sier Noomi Rapace til bladet.

Noomi vil kalle overgangen fra jobb til privatliv i den intense innspillingsperioden for en «identitetskrise».

- Jeg prøver fortsatt å finne en måte å komme hjem etter jobb på og bare være mamma. Men det er ikke så lett, sier Noomi Rapace.

Les også: Møt Lisbeth Salander

Harde forberedelser

Forberedelsene til rollen som den innesluttede guttejenta Lisbeth Salander krevde mye tid og krefter. Hun begynte å trene kampsport, la om kostholdet og tok førerkort på motorsykkel, og har uttalt til Side2.no at hun til tider stengte omverdenen ute for å «bli» Lisbeth Salander.

- Jeg tar alltid utgangspunkt i meg selv for en rolle. Så fyller jeg på med det som trengs, sier Rapace.

Den andre filmen etter Stieg Larssons trilogi, «Jenta som lekte med ilden», har premiere på norske kinoer 18. september. Den tredje og siste filmen, «Luftslottet som sprengtes», har premiere drøye to måneder etter, den 27. november.

Les også:

- Fødselen var en fantastisk opplevelse

- Barn trener seg syke

Slik blir du en kulere forelder

SOM LISBETH: Lisbeth Salander er ikke en hvilken som helst rolle. Det fikk Noomi Rapace erfare.
SOM LISBETH: Lisbeth Salander er ikke en hvilken som helst rolle. Det fikk Noomi Rapace erfare. Foto: Foto: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning