Teppe over barnevogn

Ikke bra å dekke til barnevognen

- Tappe over barnevogn kan trigge krybbedød, mener spesialist på spedbarnsdødelighet.

FOR VARMT : På sommeren kan det fort bli varmt og klamt for en baby når det henger et teppe over vognåpningen.
FOR VARMT : På sommeren kan det fort bli varmt og klamt for en baby når det henger et teppe over vognåpningen. Foto: FOTO: Julie Gjørven
Publisert Oppdatert
KULDE: Vind og minusgrader gjør mange foreldre redde for barnets helse.
KULDE: Vind og minusgrader gjør mange foreldre redde for barnets helse. Foto: FOTO: Linn Hanssen

Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan mange foreldre velger å dekke til åpningen på barnevognen. Om sommeren kan det være for å beskytte mot insekter, solstråler eller det skarpe lyset, og om vinteren for å skåne mot lys, vind og kulde.

Mange foreldre vet ikke hvor mye kulde barna tåler, og det har hendt at barn har frosset i hjel mens de har ligget i pulk på skitur.

Men uansett om motivet bak vogndekket er velment: Det er ikke å anbefale, advarer flere eksperter.

Overoppheting og luftmangel

I et intervju med Aftenposten uttaler flere personer innen helsestanden seg kritisk om trenden.

- Det er en mulighet for en viss-CO2-opphopning. Dette sammen med varme og forkjølelse er risikofaktorer som kan forsterke hverandre, og det kan trigge krybbedød. Jeg vil derfor ikke anbefale tepper foran åpninger på barnevogner, sier Torleiv Ole Rognum, rettsmedisiner og spesialist på spedbarnsdødelighet til Aftenposten.

Han får støtte av helsesøster Nina Misvær, som ikke ser noen grunn til at barna må sove mørkt, og dessuten er redd for at mørke kalesjer kan gjøre barnet overopphetet.

- Jeg er mer tilhenger av insektnett. Det brukte man tidligere. Det er tynt og lar frisk luft slippe gjennom, sier hun til Aftenposten.

Ingen anbefaler teppe over barnevogn

Hvorfor trenden er blitt så stor, forstår ikke ekspertene, ettersom ingen i helsebransjen anbefaler tildekking av barnevognsåpningen.

Helsedirektoratet kom allerede i 2009 med en presisering i sikkerhetsbrosjyrer til småbarnsforeldre, der de advarer mot å dekke til vognen med tykke eller tette tepper.

- Vi får mange henvendelser om dette, spesielt fra helsesøstre som synes de ser en økende tendens til at foreldre legger et teppe over åpningen på vogna, sier fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet spedbarnsdød.

Jordmorforbundets Marit Heiberg forstår foreldrenes beskytterinstinkt, men råder også til forsiktighet dersom du velger å bruke myggnett.

- Katter har lagt seg opp i barnevognene og kvalt barn. Det er dessverre ikke bare en vandrehistorie. Myggnettet bør derfor brettes godt rundt vognen slik at katter ikke kommer over ansiktet, sier hun til Aftenposten.

Leserne også kritiske

På Barn i magens diskusjonsforum går debatten om vogntepper med jevne mellomrom.

"Får helt vondt inni meg av å se det jeg også. Har til og med sett noen som har brukt tykke fleecepledd." , sier en debattant, mens en annen skriver:

"Fikk selv sjokk da vi var på sykehuset med mistemann midtvinters. Skulle forsøke å få han til å sove inne i lyset og tok et håndkle foran åpningen på vogna. Etter en halv time bøyde jeg meg ned for å hente opp gutten og den dårlige luften slo imot meg. En skikkelig aha-opplevelse, og jeg gjør det IKKE igjen."

Hva synes du om å dekke barnevogn med teppe? Svar i undersøkelsen nederst i saken og si din mening i kommentarfeltet.

 

Les også:

Barn sover ute i 20 minus

Kule ting til barnevogna

Dette tør nesten ingen foreldre innrømme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen