- «Idol Junior» er kynisk bruk av barn for underholdning av de voksne
Professor Willy-Tore Mørch mener det er god grunn til å advare mot TV2 nye talentprogram.

(SIDE2): Nylig kom nyheten om at TV2 lanserer programmet «Idol» i en barneutgave. «Idol Junior» har en øvrig aldersgrense på 15 år. Sendingen starter på sensommeren og skal gå parallelt med det vanlige «Idol»-programmet.
- Prestasjonsdyrking av små barn er ikke helsefremmende. Det påfører stress og angst for å tape, og alle taper i «Idol» unntatt èn. Men selv den ene som vinner vil nok nyte seier og glans en stund, men blir samtidig påført et prestasjonspress om å lykkes som supertalent. Ens skjebne er beseglet – av andre, sier Willy-Tore Mørch.
Han er professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. I et debattinnlegg onsdag advarer han mot «Idol Junior» og det han kaller kynisk bruk av barn som underholdning for voksne.
Les hele innlegget på Nordlys' debattsider.
Han viser til flere eksempler på barneeksponering til de voksnes forlystelse, for eksempel moteoppvisning med barn på catwalken og mammablogger hvor man viser fram barna hvor de presterer noe spesielt.

- Felles for denne sjangeren er at påfunnene ikke er til barns beste, men en kynisk bruk av barn for underholdning for de voksne, skriver Mørch i innlegget.
- Svært kritisk
Overfor Nordlys utdyper Mørch at han er svært kritisk til denne trenden som man har sett komme mer og mer de siste årene.
- Jeg er svært kritisk til at barn brukes som underholdning for voksne. Det har sammenheng med at dette er ikke for barnas skyld, det er for de voksnes skyld, sier Mørch, og peker på at TV2 selv har sagt at «Idol» har et synkende seertall, og at de vil forsøke å få opp seertallet med å slippe barna til.
- Vi vet ikke så mye om virkningene en slik eksponering vekker hos de som vinner eller de som taper, sier Mørch.
Han peker imidlertid på noen problemer som kan oppstå i kjølvannet av eksponeringen, både på kort og lang sikt.
- De kortsiktige problemene barna kan få er skuffelsen og konsekvensene av den ved å ikke gå videre, og de kan dessuten oppleve mobbing og plaging av andre barn, sier Mørch.
- Mange ukloke voksne
Han sier at selv om man ennå ikke vet så mye om de langsiktige konsekvensene av å delta i slike programmer i beste sendetid, vet man nok om de generelle konsekvensene av voldsomme eksponeringer til at det er verdt å advare mot det.
- De langsiktige konsekvensene ved at barn utsettes for voldsomme påkjenninger kan gi ettervirkninger i form av søvnproblemer, depresjon og angst, sier Mørch, og legger til at det å mislykkes også har betydning for barnas utvikling av selvtillit.
- Derfor tør jeg å gå ut å advare mot det. Det er mange ukloke voksne der ute, som gjør at barn må ha noen stemmer som kjemper for dem. Det er det jeg nå ha valgt med å skrive dette innlegget, sier Mørch.
- Mest sette på sju år
Assisterende kommunikasjonssjef i TV2, Bjarne Laastad, avviser påstanden om at «Idol» har synkende seertall.
- Tvert imot var fjorårssesongen av «Idol» den mest sette på sju år med 700.000 seere i snitt. Norske tv-seere elsker «Idol». Endelig får også de under 16 år muligheten til å få vist frem sangtalentet sitt, sier Laastad.
Han peker på at «Idol Junior» sendes på TV2 til høsten og at Mørch dermed ikke har sett programmet han er kritisk til.
- «Idol»-formatet tilpasses selvsagt alderen på deltakerne når vi nå lager en junior-versjon.« Idol Jr» skal være et feelgood-program med positivt fokus. Endelig gis også de under 16 år muligheten til å få vist frem sitt sang-talent innenfor Idol-rammen. Vi skal sørge for å skape trygge rammer rundt deltakerne, og har etterhvert lang og solid erfaring på området. Foreldrene blir naturlig nok en viktig del av prosessen, og vi har som mål at alle som er med får en positiv opplevelse som de vil minnes med glede for resten av livet, sier Laastad til Nordlys.
Sammenligner med barneidrett
Han sier videre at når det gjelder barn og prestasjoner skiller ikke «Idol Junior» seg ut i forhold til barne-idrett.
- Det er jo ikke sånn at det er aldersgrense for å kunne delta i friidrett, svømming eller riding. Vi tror de fleste opplever dette som positive og oppbyggelige aktiviteter å bruke fritiden sin på. I «Idol Junior» vil vi bygge alle som er med som vinnere. Vi skal ta barna på dypeste alvor, men ingen skal forlate programmet med følelsen av å ha tapt noe som helst. Her har man vært med på noe fantastisk spennende, lærerikt og moro, og man har fått vist frem sangtalentet sitt i ordentlige og profesjonelle rammer.
Han avviser videre at «Idol Junior» er en kynisk utnyttelse av barn for underholdning for voksne.
- Det skal være et positivt underholdningsprogram for hele familien, og vi føler oss trygge på at både deltakere og seere i alle aldre vil få stor glede av Idol Jr. Barnevakten kåret i 2010 «Norske talenter» til «Årets familieprogram» på TV. Vi tror det er fult mulig at «Idol Junior» også vil kunne være med å knive om en slik tittel i fremtiden, sier Laastad.