Thor Hushovd om livet som pappa

Hun er Hushovds store stolthet

I går vant Thor Hushovd etappeseier i Tour de France. Hjemme er det Isabel (1 1/2) som er syklistens store stolthet.

FAR OG DATTER: Isabel (1 1/2) er Thor Hushovds store stolthet på hjemmebane.

FAR OG DATTER: Isabel (1 1/2) er Thor Hushovds store stolthet på hjemmebane. Foto: FOTO: Geir Dokken

Publisert Oppdatert
HELE FAMILIEN: Thor og Susanne giftet seg i 2007 etter å ha vært kjærester i ni år. Datteren Isabel ble født i 2009.

HELE FAMILIEN: Thor og Susanne giftet seg i 2007 etter å ha vært kjærester i ni år. Datteren Isabel ble født i 2009. Foto: FOTO: Geir Dokken

STOLT PAPPA: Thor Hushovd tror han ser datteren mer enn andre karriereforeldre - når han først er hjemme.

STOLT PAPPA: Thor Hushovd tror han ser datteren mer enn andre karriereforeldre - når han først er hjemme. Foto: FOTO: Geir Dokken

Thor Hushovd

Alder: 32

Bosted: Monaco, har også hus i Grimstad

Familie: Gift med Susanne, pappa til Isabel (født 23. mars 2009)

Kjent som: Norges største sykkelstjerne. Profesjonell i ti år. Sykler til daglig for Cervélo Test Team, og har tidligere syklet for Crédit Agricole. Han deltar i sykkelløp hele året. Det mest kjente er Tour de France, som arrangeres hvert år i juli.

Jeg er veldig stolt av henne. Jeg hadde ikke trodd på forhånd at jeg skulle bli så stolt.

For snart halvannet år siden syklet Thor Hushovd (32) inn til en tredjeplass i Milan-San Remo, et stort sykkelløp i Italia - med vissheten om at Susanne var på overtid hjemme i Monaco og kunne føde når som helst, midt i den travleste sykkelsesongen i fjor vår.

Fødselsnytt over radio

Avtalen var at Thor skulle få beskjed over radiosambandet dersom fødselen startet, slik at han kunne avbryte rittet om nødvendig. For sikkerhets skyld hadde kona Susanne (33) selskap av moren sin, slik at hun ikke var alene om Thor skulle få problemer med å komme seg hjem i tide.

- Jeg klarte å koble av og konsentrere meg, men jeg tenkte mye på det, sier Thor.

Rakk fødselen

Da hadde han allerede avbrutt forrige løp for å vente på fødselen. Avstanden til Monaco ble for stor til at han ville ta sjansen på å fortsette.

Men lille Isabel hadde altså i så god tid at pappa rakk å komme seg hjem fra nok et løp før hun meldte sin ankomst med keisersnitt ti dager over termin.

Bor i Monaco

Nå sitter Isabel på pappas arm når han åpner døra til det store hvitmalte huset ved sjøen hjemme i Grimstad. Iført dongeribukse og mørk genser med v-hals ser Thor Hushovd helt annerledes ut enn vi er vant til fra Tour de France.

- Isabel har akkurat sovet lenge, hele to timer, ikke sant, Isabel?

Han tilbringer noen rolige dager i hjembyen sammen med Isabel og Susanne, samt slekt og venner som gjerne vil ha en bit av dem. Vanligvis bor familien i Monaco, hvor Thor har gode treningsforhold og kort vei til sykkelløpene rundt omkring i Europa.

10 minutter før fødselen

For Thor Hushovd var det en stor opplevelse å gå rett fra sykkelløp til å bli pappa.

- Da jeg kjørte til sykehuset, trodde jeg Susanne skulle bli satt i gang. Da ville det jo tatt litt tid før fødselen var overstått. Men da jeg kom fram, fikk jeg vite at det ble keisersnitt, og at Isabel skulle bli født om tjue minutter.

- Det var ti minutter, Thor, roper Susanne fra kjøkkenet.

- Spesielt for oss fedre også

- Ti minutter, da. Det er jo over et år siden. Uansett ble jeg overrasket. Jeg trodde det skulle ta mange timer, og så gikk det bare ti minutter før jeg fikk henne i armene mine. Det var rørende. Selv om det er mest spesielt for mor når barnet blir født, er det jo spesielt for oss fedre også. Etter keisersnittet kom jordmora ut til meg med Isabel. Jeg fikk holde henne litt før de la henne i en kuvøse.

- Hun lå ikke i en kuvøse, retter Susanne igjen.

Telte fingre og tær

De ler begge to.

- Nei vel. Da var det en gjennomsiktig seng med lokk på... Du var jo ikke der. De spurte om jeg ville vente eller reise hjem. Jeg ville vente, selv om jeg trodde jeg ville bli veldig trøtt av å bare sitte der i en stol. Men det ble jeg ikke. Jeg satt og så på Isabel i to timer, telte fingre og tær og alt det der. De timene gikk veldig fort.

Reiste fra nyfødt datter

Susanne og Isabel ble på sykehuset i hele ni dager etter fødselen, noe som er vanlig etter et keisersnitt i Monaco. Thor var hjemme i fem dager før han måtte reise bort på nytt, denne gangen til Belgia.

- Det var jo kjedelig at jeg måtte dra mens de fortsatt lå på sykehuset. Jeg fikk jo ikke hentet dem og kjørt dem hjem, slik som jeg gjerne ville ha gjort. Jeg skulle gjerne ha vært der sammen med dem, men jeg har jo en jobb, sier Thor.

Klarte å koble av

- Klarte du å konsentrere deg om syklingen når du måtte reise fra din nyfødte datter så tidlig?

- Ja, jeg klarte å koble av og nullstille meg. Det var mest på kvelden det dukket opp, da jeg var tilbake på hotellet, sier Thor, som fikk se glimt av datteren på bilder og via webkamera.

Korte arbeidsdager

En proffsyklist har naturlig nok mange reisedøgn i løpet av året, kanskje mellom 150 og 200 hvis han teller etter, noe han vanligvis ikke gjør. Selv om han reiser svært mye, føler Thor at han har mye tid med Isabel når han først er hjemme. Han sykler jo ikke åtte timer om dagen.

- Jeg har korte arbeidsdager når jeg ikke er ute og reiser. Mange karrierefedre drar på jobb før ungene står opp og kommer hjem rett før de legger seg. Da ser de ikke ungene mye fra mandag til fredag, sier Thor.

Går glipp av mange øyeblikk

- Men det er klart at jeg går glipp av mange øyeblikk når jeg er borte lenge. Da hun begynte å gå, gikk det to uker før jeg så det.

En typisk hjemmedag starter gjerne med at Thor og Isabel står opp klokka sju. Thor steller henne, og de spiser frokost sammen. Deretter gjør han seg klar for trening, og Susanne overtar ansvaret for Isabel. Etter noen timer på sykkelen kommer Thor hjem, dusjer, spiser lunsj og leker litt, før far og datter tar seg en ettermiddagslur.

Bakterier og virus

PÅ SYKKELEN: Til tross for at pappa er proffsyklist, har Isabel aldri vært med på sykkeltur. Thors sykler er ikke av den typen som egner seg for barneseter og rolige søndagsturer.

PÅ SYKKELEN: Til tross for at pappa er proffsyklist, har Isabel aldri vært med på sykkeltur. Thors sykler er ikke av den typen som egner seg for barneseter og rolige søndagsturer. Foto: FOTO: Geir Dokken

Det er klart jeg går glipp av mange øyeblikk når jeg er borte lenge.

Isabel har funnet ut at trappegrinda står åpen og er nå på vei opp trappa i full fart. Pappa løper etter.

- Kom hit, Isabel, så skal pappa tørke nesa di.

Isabel protesterer høylytt. Det er ikke første gang pappa kommer etter henne med papiret denne dagen. Hun har begynt i barnehage seks timer i uka hjemme i Monaco, og tar med seg et utvalg bakterier og virus hjem.

Tar mine forholdsregler

En forkjølelse midt i sesongen kan være en katastrofe for en toppidrettsutøver. Noen velger derfor å flytte ut et par dager dersom barna blir syke.

- Jeg har forståelse for at noen gjør det. Selv tar jeg mine forholdsregler, men jeg har ikke lyst til å flytte ut. Sånn er det å ha barn. Men én gang valgte jeg å bli igjen noen dager sammen med laget, i stedet for å reise hjem, da Isabel ble syk rett før et viktig løp.

Nattevåk og lite søvn

- Hvordan har du taklet nattevåk og lite søvn i babyperioden?

- Vi har vært heldige med Isabel når det gjelder søvn, men vi har hatt våre runder, vi også. Om jeg er oppe hele eller deler av natta, presterer jeg dårligere dagen etterpå. Heldigvis har jeg en snill og forståelsesfull kone. Men i rolige perioder har jeg tatt del i det, jeg også.

Thor forteller at datteren i dag våknet klokka seks, men at hun sov videre på pappas bryst i halvannen time til.

Mødre i samme situasjon

På grunn av sykkelkarrieren har Thor og Susanne hatt adresse både i Frankrike, Sveits og nå Monaco. Hun har satt sin halvferdige lærerutdannelse på vent mens ektemannen er toppidrettsutøver, en karriere han ser for seg skal vare i hvert fall i fire år til.

Nå er Susanne hjemmemamma på fulltid, og da er det ekstra hyggelig å ha venninner i Monaco som er i samme situasjon.

- Vi er tre mødre med barn på samme alder, som alle har menn som er mye borte, sier hun.

Susanne er mye alene

I tillegg til barnehageplass noen timer i uka, har de avtale med en barnevakt én gang i uka og når de ellers har behov. Likevel er det ikke til å unngå at hun er veldig mye alene hjemme med datteren, noe hun synes er helt greit.

- Thor er veldig til stede når han først er hjemme. Og så er jeg jo snill da, som han sier.

Lære seg språk

Barnestol, trappegrind og en lekegrind med babyleker gjør sitt til at det ser ut som det bor barn hjemme hos familien Hushovd i Grimstad. Det gjør det jo, men bare noen få uker i året. De har nemlig ingen planer om å flytte hjem til Norge med det første.

- Vi trives godt i Monaco og vil nok bli boende der en del år fremover. For Isabel og et eventuelt barn nummer to er dette en unik mulighet til å lære seg språk, sier Thor.

Forskjell på Monaco og Norge

- Hva er forskjellen på å ha barn i Monaco sammenlignet med i Norge?

- I Sør-Europa tar de ungene mye mer ut på restaurant og det som ellers skjer om kvelden. Det ser man aldri i Norge. Det kan ha sine fordeler, og ungene tar nok ikke veldig skade av det. Men jeg reagerer litt om små barn fortsatt er med når det er blitt så sent at restauranten er gått over til å bli en bar, sier Thor.

- I tillegg er de mye strengere med ungene. Det er ikke uvanlig å se foreldre ta hardt og røske i barna. Det føles litt feil.

De små øyeblikkene

Thor har ingen spesielle ambisjoner for datteren, annet enn at han vil legge til rette for at hun skal få en fin oppvekst og bli trygg på seg selv.

- Jeg er veldig stolt av henne. Jeg hadde ikke trodd på forhånd at jeg skulle bli så stolt. Det er så gøy å se at hun utvikler seg, at hun ler og smiler... Alle de små øyeblikkene.

I GRIMSTAD: Et par ganger i året reiser familien hjem til Grimstad. Her utenfor huset de eier rett ved sjøen.

I GRIMSTAD: Et par ganger i året reiser familien hjem til Grimstad. Her utenfor huset de eier rett ved sjøen. Foto: FOTO: Geir Dokken

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning