Her er de beste - og verste - våtserviettene

Stor test av våtservietter til baby.

Publisert

(SIDE2): Det er Forbrukerrådet som har sjekket ni våtservietter du finner i butikk. Testens taper er våtserviettene fra Pampers. De er merket «parfymefri», men inneholder allergifremkallende parfyme.

Småbarnsforeldre er hyppige brukere av våtservietter, både til bleieskift, og tørk av hender og ansikt. Det er ekstra viktig at produktet ikke irriterer huden til babyen, og at forbrukeren får det som loves på pakken.

Blant testvinnerne er Soft Style våtservietter, Neutral Baby Wipes og Natusan Baby First Touch Extra Sensitive Wipes.

HER ER RESULTATET AV TESTEN:

I Forbrukerrådets test viser det seg at ingen av produktene inneholder det sterkt allergifremkallende stoffet Methylisothiazolinone (MI). Men det kommer frem at seks av våtserviettene inneholder konserveringsmiddelet phenoxyethanol.

Dette blir gjerne brukt i kosmetiske produkter, som hudkremer og solkremer. Franske myndigheter fraråder at dette stoffet brukes i bleieområder på barn under tre år. Stoffet er på EUs liste over farlige stoffer, og utredes nå.

Forbrukerrådet gir derfor trekk for bruk av dette stoffet, for å være på den sikre siden.

LES OGSÅ: Advarer mot stoff i skjønnhetsprodukter

Pampers blir testens taper fordi våtservietetene inneholder allergifremkallende parfymestoff. Stoffet benzylalkohol er blant annet forbudt å bruke i leker fordi det er dokumentert å gi kontaktallergi, heter det ifølge hjemmesiden deres.

- Trygge for forbukerne

Pampers på sin side er ikke enig i Forbrukerrådets test, og hevder overfor Side2 at våtserviettene er trygge å bruke for forbrukerne.

- Dette bekreftes av omfattende tester på huden, i tillegg til millioner av familier og babyer i Europa, som daglig bruker våre Pampers Sensitive våtservietter, sier kommunikasjonsansvarlig Ania Bielecka ved Pampers og Procter & Gamble til Side2.

- Bruken av benzylalkohol (BA) og Phenoxyethanol (PE) i våre Pampers Sensitive våtservietter-produkter er i tråd med EUs regler. Vi overholder alle regler med tanke på «EUs Cosmetic Regulation». Begge ingrediensene BA og PE er tydelig merket i innholdsfortegnelsen for å informere forbrukeren, legger hun til. 

Obs på leker i utlandet

Vi har tidligere skrevet om at det ikke er sjeldent at det er farlige stoffer i fargerike leker. I den forbindelse bør du passe på når du kjøper leker til barna i utlandet. Små barn er mer sårbare for skadelige stoffer enn voksne og det er særlig de farlige ftalatene man er bekymret for.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!