Helsesøstre vil ikke ha vaksinetvang

- Risikoene for sykdommene er større enn vaksinebivirkningene, sier leder for norske helsesøstre.

Norske barn vaksineres fra 3 måneders alder og frem til de er 15 år.
Norske barn vaksineres fra 3 måneders alder og frem til de er 15 år. Foto: (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Publisert

Tirsdag skrev Nettavisen om at den kanadiske legeforeningen ønsker å innføre krav om vaksinering for at et barn skal få gå på skole. Allerede er dette innført i tre provinser i Canada.

I New Brunswick og Ontario må barna ha mottatt vaksine for difteri, stivkrampe, polio, meslinger, kusma, røde hunder, kikhoste, vannkopper og meningokokk (hjernehinnebetennelse).

Les også: På denne skolen må alle barna være vaksinert

Vil beholde det frivillige tilbudet

I Norge er det stort sett helsesøstre som står for vaksineringen. Kristin Sofie Waldum-Grevbo er leder for Landsgruppen av helsesøstre.

- Helsesøstre er veldig opptatt av å beholde helsestasjonen- og skolehelsetjenesten som et frivillig tilbud. Det er en suksesshistorie i Norge at så mange benytter seg av det tilbudet. Statistikken viser at vi har god vaksinasjonsdekning. Vi er veldig motstandere av tvang, og vi vil heller se om vi kan forbedre informasjonen til foreldre, hvis vi skal sette i gang tiltak, sier Waldum-Grevbo til Nettavisen.

I vår gikk Arbeiderpartiets landsmøte inn for et forsøk med påbud om vaksine for barn i Oslo. Heller ikke smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt er for tvangsvaksinering.

Les også: Vil vurdere HPV-vaksine også til guttene

- Sørger for fritak uansett

- Erfaringer fra land som har påbud om vaksine, er at de som i utgangspunktet ikke ønsker vaksiner, de sørger for å få fritak enten gjennom medisinske, religiøse eller samvittighetsgrunner, og får eller skriver erklæringer på det, sa Røttingen til Nettavisen.

Han mener de som aktivt har tatt stilling til at barna ikke skal vaksineres, uansett vil kunne få fritak. Og at den gruppen et påbud eventuelt vil fungere mot, er de som kanskje ikke tenker gjennom eller som er passivt ikke-vaksinerte.

Mange vaksiner for norske barn

Det norske barnevaksinasjonsprogrammet går fra tre måneders alder til 15 år.

Følgende vaksiner skal tilbys alle barn i Norge: rotavirus, difteri-stivkrampe-kikhoste, poliomyelitt-Haemophilus influenzae, pneumokokksykdom, meslinger-kusma-røde hunder (MMR), HPV (jenter), hepatitt B (for barn fra enkelte land) og Tuberkulose (BCG - for definerte risikogrupper.

Les også: Rasende far til vaksinemotstanderne: - Håper dere får polio

Selv om all vaksinasjon er frivillig, har norske barn rett til å bli vaksinert og få den beskyttelse vaksinene i programmet kan gi.

- Risikoen er større en vaksinebivirkningene

- Hva slags argumenter bruker dere mot foreldre som kvier seg for å vaksinere barna sine?

- Det er viktig å gi en ordentlig forklaring på hvorfor vi vaksinerer. For mange er sykdommene vi vaksinerer mot bare et fjernt minne. Men mange av sykdommene er alvorlige. Vi er nødt til å mane frem hvordan det ville bli om vi skulle få disse sykdommene tilbake i samfunnet. Hvilke farer det er ved sykdommene og at de kan føre til varige skader eller død. Disse risikoene er mye større en risikoene for vaksinebivirkninger, sier Kristin Sofie Waldum-Grevbo

Hun har inntrykk av at det ikke er så mange virkelige vaksineskeptikere.

- Tidligere i vår hørte vi en del helsesøstre opplevde skepsis. Hver gang det kommer fram saker om skeptikere fører det til et økt informasjonsbehov hos andre. Egentlig har skeptikerne gitt oss en tankevekker i forhold til hvordan vi skal gi informasjon til alle, uavhengig om de er skeptikere eller ikke.

- De som har sine ideologiske grunner er det veldig få av. De aller fleste som tviler lander på at det er lurest å vaksine barna sine etter å ha fått god informasjon. Vi betrygger dem med at helsemyndighetene anbefaler det de mener er det beste for befolkningen.

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2015.

Les også