Supersmarte barn

Alt om smarte barn

Her får du en rekke tips til hvordan du kan stimulere barnets intelligens.

INTELLIGENS: Mye tyder på at høy IQ er medfødt. Men læring og lek kan likevel være med på å stimulere og utvikle intelligensen.
INTELLIGENS: Mye tyder på at høy IQ er medfødt. Men læring og lek kan likevel være med på å stimulere og utvikle intelligensen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Begynte barnet ditt å gå og snakke tidlig? Er hjernen hennes som en svamp? Elsker hun å lære? Stiller hun deg fantastiske spørsmål som du må google for å finne svar på?

Da hun jo være spesielt begavet, eller?

Kanskje, men fakta er at bare 2-5 prosent av alle barn som fødes hvert år i Norge har høy IQ.

Det tilsvarer omtrent 1.200 barn hvert år. De er såkalte «høyt begavede barn». Disse barna har - i tillegg til høy IQ - gjerne spesielle talenter innen kunst, musikk, matematikk, naturvitenskap eller sport. (Kilde: lykkeligebarn.no, professor Stein Erik Ulvund)

De helst spesielle vidunderbarna, som lærer å lese som toåringer og begynner på universitet når de er ti, er ekstremt musikalske som Mozart eller vanvittig gode i sjakk som norske Magnus Carlsen, er enda sjeldnere.

Og til tross for at vi i dag har en rekke hjelpemidler som stimulerer barnets intelligens, er ikke disse tallene økende. Mye tyder på at høy intelligens er medfødt.

Les også:

Velg riktig kosttilskudd til barn

Slik gir du ungen tran

Men uansett om barnet ditt er en Isaac Newton eller ikke: Ifølge Parenting.com er eksperter er enige om at alle babyer og småbarn vil blomstre så lenge de:

* er sikret et forutsigbart liv i et miljø med rimelig orden

* blir holdt på ofte og får kroppskontakt

* blir ofte snakket (og sunget) til

* blir utsatt for interessante erfaringer

* får mange muligheter til å lære gjennom lek.

Her har vi samlet en rekke saker som handler om hvordan du stimulerer barnets intelligens - og tegn du skal se etter om du tror du har et supersmart barn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning