Barn og seksualitet

Når skal du snakke med barna om sex?

Barn helt ned i sjuårsalderen deler nakenbilder av seg selv. Når må du ta praten med barnet ditt?

Lær barna dine at nysgjerrighet rundt egen kropp er helt vanlig.
Lær barna dine at nysgjerrighet rundt egen kropp er helt vanlig. Foto: NTB/Scanpix
Publisert

Foreldrehverdag.no er utviklet av barne-ungdoms- og familiedirektoratet. I denne saken forklarer de når og hvordan man bør snakke med barna om sex:

Barneårene har stor betydning for hvordan man kommer til å utvikle seksualiteten sin. Her legges grunnlaget for seksuell glede og mestring, og for tryggheten til å bestemme over egen kropp. Når du holder, koser og kysser barnet ditt, gir det en positiv og trygg følelse som er forbundet med å være elsket.

På samme måte som barnet når viktige fysiske og følelsesmessige milepæler, gjenkjenner og opplever de gradvis egen kropp. Erfaringene i disse tidlige årene, danner grunnlaget for tilknytning og intimitet senere i livet.

Nederst i saken får du konkrete råd til hva du kan snakke om når barnet er under 4 år, 4-6 år eller 7-12 år.

Les også: Skal barnet få bruke sosiale medier?

Utforsker tidlig

Barns seksualitet er preget av nysgjerrighet, og barn begynner tidlig å utforske kroppen sin. Selv små barn under ett år kan få orgasme, selv om dette ikke forekommer ofte. Barn kan fortelle om deilige, kilne følelser og sitringer i underlivet i forbindelse med berøring av kjønnsorganene.

Dette innebærer ikke at barn opplever seksualitet på samme måte som voksne, og å tolke barns seksualitet i et voksent perspektiv blir feil.

Les også: Skjermtid for de minste - et kvarter er nok

Foreldrehverdag.no

Foreldrehverdag.no er utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Rådene bygger på International Child Development Programme (ICPD) og legger vekt på samspillet mellom voksne og barn.

Lek og grenser

Når barn blir litt større, leker de ofte leker der seksualiteten utforskes. Det er heller ikke uvanlig at de utforsker hverandres kjønnsorganer eller onanerer sammen. Dette er normalt og vanligvis ingenting å bekymre seg for.

Det som er viktig er at du som forelder anerkjenner barnets utforsking. Den seksuelle leken er med på å gjøre barnet kjent med sin egen kropp og bedre i stand til å sette og respektere grenser.

Kunnskap og trygghet

Kunnskap om egen kropp, og et positivt forhold til seksualitet, er viktig for å

 • utvikle en trygg seksuell identitet
 • oppnå seksuell glede
 • sikre gode seksuelle handlingsmønstre som ungdom og voksne

At barn utforsker kroppen sin, tar på kjønnsorganene sine og får reisning, er helt normalt. Hvordan du reagerer på dette - både med ord, tonefall og ansiktsuttrykk, er med på å forme barnets oppfattelse og følelser knyttet til seksualitet.

Gi ærlige og saklige svar

Barn kan utvikle skam rundt egen seksualitet ut fra hvordan omgivelsene reagerer på deres handlinger. Hvis du svarer ærlig og direkte på barnets spørsmål fremfor å unnlate å svare, bli sint, overrasket eller ta avstand fra temaet, lærer du barnet at nysgjerrighet rundt egen kropp er helt vanlig.

De fleste barn stiller etter hvert mange spørsmål. De kan for eksempel lure på «hvor babyer kommer fra» eller «hvorfor er jentetisser og guttetisser forskjellige»? Når du får spørsmål, prøv å svare så ærlig og saklig som mulig.

Hvordan man snakker med barnet sitt om seksualitet – eller andre vanskelig temaer – kan være med på å skape et fundament for en åpen dialog i fremtiden.

Hvis barna får et ordforråd som gjør at de kan snakke om seksualitet og grenser, kan det virke forebyggende mot overgrep.

Kjønnsbevissthet

Når barnet blir cirka 2-3 år gammelt, begynner det å utvikle en følelse av å være gutt eller jente. Denne bevisstheten kalles kjønnsidentitet. Barn i denne alderen begynner å forstå forskjellen mellom gutter og jenter, og kan identifisere seg som det ene eller det andre.

Identiteten vår formes ut fra forventninger fra omgivelsene vi vokser opp i. Vi kan for eksempel tillegges egenskaper basert på kjønn, hudfarge, religion, klær, utdanning og lignende.

De som er født med penis, oppfattes som gutter. De som er født med vagina, oppfattes som jenter. Tradisjonelt tenkes det at alle enten er gutter eller jenter. I dag vet vi at det finnes mange mennesker som ikke føler seg hjemme i rollene som gutt eller jente, og at bildet er mer mangfoldig.

Legning

Mange finner tidlig ut om de tiltrekkes av motsatt eller samme kjønn. Men det er også normalt at man bruker litt tid på å finne det ut eller utforske sin egen seksuelle identitet. Når dere snakker om forelskelse eller kjæreste, er det fint å snakke uavhengig av kjønn: «Hvem er du forelsket i?» eller «hva heter kjærsten din?»

Som foreldre kan vi ikke vite om barnet vårt er heterofilt eller homofilt. Har du en anelse, behøver du ikke nødvendigvis å spørre, men skap heller et åpent og trygt miljø hjemme. Når barnet ditt forteller deg om legningen sin, må du vise bekreftelse og støtte.

Barnets største frykt er å bli avvist. Når barnet likevel har valgt å være åpen og ærlig med deg, er det fordi barnet fremdeles ønsker å ha sterke bånd til deg.

Les også: Slik snakker du med barna om nettvett

Når bør du snakke med barnet om hva?

Når du skal snakke med barnet om kropp og seksualitet, kan det være lurt å ta utgangspunkt i naturlige situasjoner eller benytte sjansen når spørsmål dukker opp. I faktaboksene under finner du forslag til hva du kan snakke om på ulike alderstrinn.

Når barnet er under 4 år

 • Fortell om kroppen og dens funksjoner. Lær barna vanlige ord på kjønnsorganer.
 • Forklar forskjellen på jentekropp og guttekropp.
 • Fortell at babyer ligger i morens mage og at de kommer ut av skjeden.
 • Si at der er lov/ok å ta på og kose med sin egen tiss. Forklar også at man kan gjøre det når man er for seg selv.
 • Snakk om grenser. Både personlige og sosiale. Et eksempel kan være at det er vanlig å ha på seg klær når man er ute og at det ikke er lov å ta på tissen til noen uten lov.
 • Forklar at barnet bestemmer over egen kropp – og hva det betyr. De kan selv bestemme om de vil gi noen en klem eller ikke. Snakk om at hvis noen for eksempel tvinger dem til å ta på egen eller andres tiss, må de si dette til noen de stoler på. Det er ikke å sladre.

Når barnet er 4-6 år

 • Forklar hvordan kroppen endrer seg etter hvert som man vokser.
 • Fortell om hvordan babyer blir til og hvordan de fødes.
 • Forklar at man kan kjenne deilige følelser i tissen, at tissen kan bli stiv eller at man kjenner at det kiler. Snakk om at det kan være deilig å ta på seg selv, men at det som oftest er noe man gjør når man er for seg selv.
 • Forklar at voksne har sex fordi det er deilig og for å lage barn.
 • Snakk om forelskelse og kjærlighet.
 • Fortell litt om kjønnsidentitet, legning og ulike måter man kan være famille på.
 • Snakk om seksuelle overgrep og at dette kan skje selv om det er en voksen eller ungdom som man kjenner og stoler på. Fortell barnet hvem de kan snakke med hvis noe slik skulle skje.

Når barnet er 7-12 år

 • Snakk om puberteten, alle endringene som kommer eller allerede er i gang. Fortell at det er helt normalt at noen kommer tidlig og noen kommer sent i puberteten. Del gjerne egne erfaringer.
 • Prat om kjærlighet, forelskelse og forhold.
 • Forklar om kjønnsidentitet og seksuell legning. Snakk om mangfold.
 • Snakk om grenser i forhold til egen og andres kropp og seksualitet.
 • Prat om seksuell debut og prevensjon.
 • Snakk om nettvett, sosiale medier, bildedeling og porno. Medielandskapet er hele tiden i endring, så det gjelder å holde seg oppdatert på hva barn/unge interesserer seg for. Nyere undersøkelser viser at barn helt ned i 7-9 års alder deler nakenbilder av seg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning