Barn og søvn

Søvnmangel gjør barn aggressive

Kan for lite søvn føre til at barnet ditt blir en mobber? Forskning tyder på at svaret er ja.

MOBBERE SOVER MINDRE: Barn som mobber eller har atferdsproblemer, har dobbelt så stor sjanse for å lide av søvnmangel som andre barn.
MOBBERE SOVER MINDRE: Barn som mobber eller har atferdsproblemer, har dobbelt så stor sjanse for å lide av søvnmangel som andre barn. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Vi vet det jo, egentlig: For lite søvn gjør ungene gretne. Men nå har vi forskning i ryggen som støtter magefølelsen.

Barn som mobber eller har andre adferdsproblemer, har dobbelt så stor sjanse for å lide av søvnmangel som andre barn.

Det viser en amerikansk studie utført ved University of Michigan. Blant barna i studien som enten foreldrene eller lærerne beskrev at hadde atferdsproblemer, led 30 prosent av søvn-forstyrrelser. Blant barna uten tegn til atferdsproblemer, led kun 14 prosent av det samme.

I tillegg viste studien at barn som ikke fikk nok søvn, uavhengig av hvilken årsak, oftere mobbet andre barn.

Betyr det at mye mobbing og uønsket oppførsel kan forhindres ved noe så banalt som at barna sover mer? Det er faktisk ikke utenkelig.

Det finnes flere studier som kan vise til lignende resultater. Blant annet er det blitt påvist at barn mellom 7 og 12 år som i gjennomsnitt sover 8 timer per natt har langt flere symptomer på atferdsproblemer enn barn som sover gjennomsnittlig 9.6 timer per natt.

En og en halv times ekstra søvn om natten kan dermed utgjøre en stor forskjell for hvordan et barn oppfører seg om dagen.

Sover mindre

Barna med størst atferdsproblemer sov betydelig mindre og dårligere enn de barna som ikke viste noen tegn til atferdsproblemer.

En annen amerikansk undersøkelse viste at barn som i fireårsalderen regelmessig sov for lite, hadde økt sjanse for å utvikle problemer med aggresjon og konsentrasjon i ungdomstiden.

Samtidig slår en svensk undersøkelse fast at barn i gjennomsnitt sover en time mindre i dag enn det de gjorde for 30 år siden. Og en omfattende norsk undersøkelse viser at nesten hvert femte barn i Norge har problemer med å sove.

Det gir absolutt grunn til bekymring, mener søvnforsker Bjørn Bjorvatn, professor ved Institutt for samfunssmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

- Det kan virke som om samfunnet ikke tar det å få nok søvn alvorlig nok. Noen barn som sover for lite kan bli hypre og ampre, mens andre kan bli aggressive og irritable. Det er ikke utenkelig at de tar dette ut over andre barn gjennom mobbing, sier Bjorvatn.

Salderingspost

Mens barna tidligere ble puttet i seng når kvelden kom, blir dagens barn og unge sittende lenge oppe med tv, spill, mobiltelefon eller internett. Søvntyver, kaller Bjorvatn disse tingene, og minner om at det for dagens barn og unge finnes et underholdningstilbud omtrent hele døgnet.

Så mye bør barnet sove

1-3 år: 1-3 timer om dagen, 11- 12 timer om natten.

Leggetid senest kl 19.

3-6 år: 10-12 timer om natten. Evt. kort hvilestund på dagen.

Leggetid mellom kl.19 og 20.

6-9 år: 9-12 timer.

Leggetid mellom kl.19.30 og 20.

9-12 år: 9-11 timer.

Leggetid mellom kl.20 og 21.30 etter alder og behov.

(Kilde: Karin Naphaug)

- Søvn er blitt en salderingspost. Det er noe vi velger vekk, fordi det er så mye annet å gjøre. Mange ser på det å sove som noe kjedelig og unødvendig, men de aller fleste overvurderer sin egen evne til å fungere med lite søvn, påpeker Bjorvatn.

Det er ikke bare barn som sover mindre enn før. Det gjør også vi voksne. Vi kompenserer gjerne for trøttheten med koffein, men de andre bivirkningene av for lite søvn er der fortsatt, påpeker Bjorvatn.

Kort lunte, økt aggresjon og lav impulskontroll, samt økt risiko for overvekt, diabetes og psykiske plager, er blant noen av konsekvensene for lite søvn kan føre til, både hos barn og voksne.

- Jeg er opptatt av at vi må se alvoret i å ha underskudd på søvn. Nok søvn er viktig for barns helse og utvikling. Kanskje vi også må begynne å se på søvn i arbeidet mot mobbing, sier Bjorvatn.

Vanskelig å håndtere følelser

Flere studier har vist at søvnmangel kan skape problemer med konsentrasjon og læring, samt føre til aggresjon og depresjon. Risikoen for overvekt og diabetes øker også dersom du sover for lite. At for lite søvn også kan gi utslag i mobbing, har det ikke tidligere vært forsket så mye på.

- Hva som er årsak og hva som er virkning sier ikke denne studien fra University of Michigan noe om, men den viser en sammenheng. Det å sove for lite kan påvirke aggresjonsnivået til barn. En av hovedgrunnene er at når du ikke har sovet tilstrekkelig, blir det vanskeligere å håndtere følelser, og man kan bli mer irritabel og aggressiv. Det er et generelt fenomen, som gjelder både voksne og barn, sier Mari Hysing, psykolog og forsker ved Uni Helse.

SOVER FOR LITE: Barn i dag sover i gjennomsnitt en time mindre per natt enn for 20 år siden.
SOVER FOR LITE: Barn i dag sover i gjennomsnitt en time mindre per natt enn for 20 år siden. Foto: FOTO: Colourbox

Mens noen barn ser ut til å takle lite søvn greit, kan det for andre barn få svært negative konsekvenser.

- For barn som allerede strever vil det å sove for lite gjøre det enda vanskeligere å takle egne reaksjoner. Mye tyder på at barn som sover for lite over tid vil utvikle aggresjonsproblemer, sier Hysing.

Selvforsterkende

Hun forklarer denne problematikken som en selvforsterkende sirkel. For lite søvn kan føre til mer aggresjon og atferdsvansker, samtidig som aggresjon og atferdsvansker også kan gi søvnproblemer. Søvn og aggresjon påvirker hverandre gjensidig.

- Vi trenger helt klart mer forskning på dette. Både i arbeidet med å forebygge og behandle aggresjon hos barn kan fokus på søvn være veldig nyttig, mener hun.

Å sørge for at barna får nok søvn må være en prioritert foreldreoppgave, mener psykologen, men innrømmer samtidig at det kan være fryktelig vanskelig i praksis. Særlig når barna blir eldre, kan det være vanskelig å få dem i seng tidlig nok.

- Nok søvn gjør barnas hverdag bedre. Søvn kan være et forebyggende tiltak både mot psykiske problemer, læringsvansker og mobbing. Men søvnvaner er noe som må etableres over tid. Det er ikke bare å plutselig forandre et barns leggetidspunkt hvis man finner ut at det ikke sover nok. Det som høres enkelt ut i teorien er ikke alltid så enkelt i praksis. Det må man ha litt respekt for, understreker Hysing.

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også