Barn og hostesaft

Må på sykehus etter hostesaft-forgiftning

En til to slurker kan være nok.

SKEPTISK: Ekspertene er skeptisk til bruk av hostemedisin til barn.
SKEPTISK: Ekspertene er skeptisk til bruk av hostemedisin til barn. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ekspertene advarer mot å gi små barn hostesaft. De kan gi alvorlige bivirkninger.

Seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Lise G. Ringstad, forteller at de får en del henvendelser om at barn får i seg for mye hostemedisin, og at de innimellom sender barn på sykehus grunnet overdosering.

- Det er ikke uvanlig at små barn får tak i hostesaften. Da hender det de får i seg mer enn de burde, fordi mange barn synes hostesaft smaker godt, sier Ringstad til Foreldre & Barn.

Enkelte hostemedisiner er så sterke at 1-2 slurker kan føre til alvorlige forgiftninger, forteller seniorrådgiveren.

Mange foreldre lurer på om de skal gi barnet hostesaft. Ringstad påpeker at det ikke bare er reseptbelagte hostemiksturer som kan være farlig.

- Reseptfrie hostemedisiner kan også gi betydelige påvirkninger på små barn, og føre til forgiftninger.

I utlandet har det vært flere tilfeller hvor barn har dødd av hostesaft. En fem år gammel jente fra Colorado døde av overdosering av to forskjellige hostemedisiner.

Ifølge DailyMail inneholdt den ene hostesaften DMX/Dextromethorphan. Denne hostesaften er heldigvis ikke lovlig i Norge.

Mange bivirkninger

- Man bør være forsiktig med bruk av hostemidler til alle barn under 6 år. De har dårlig effekt, og det er mange bivirkninger, som søvnproblem og hallusinasjoner. Noen kan også gi alvorlige bivirkninger som for eksempel livstruende hjerterytmeforstyrrelser, sier overlege Ansgar Berg til Foreldre & Barn. Han er professor og overlege ved Barneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus, Ansgar Berg har skrevet en del om teamet. Han er også pediatrisk rådgiver (nestleder i Bivirkningsnemda) for Statens Legemiddelverk (SLV) som godkjenner medikamenter til barn.

Overlegen opplyser at det foregår en pågående vurdering både i USA og Europa om hostemedisiner i hele tatt skal godkjennes til bruk på barn under 6 år.

- Bakgrunnen for dette er at det ikke finnes dokumentasjon på at ulike forkjølelsesmidler virker på barn, og at bruken av legemidler innebærer en risiko for alvorlige bivirkninger.

Uønskede bivirkninger

IKKE FOR DE MINSTE: Prøv heller rikelig med væske, og saltvann i nesen, råder barnelegen Frøydis Olafsen.
IKKE FOR DE MINSTE: Prøv heller rikelig med væske, og saltvann i nesen, råder barnelegen Frøydis Olafsen. Foto: FOTO: Colourbox.com

Barnelege Frøydis Olafsen forteller at barneleger som gruppe har en litt skeptisk holdning til hostesafter, fordi flere studier har bekreftet at disse ikke har vesentlig effekt, og at flere, som for eksempel Efedrin, har uønskede bivirkninger.

- Efedrin har bivirkninger som blant annet uro og økt puls, og anbefales som hovedregel ikke til barn, sier Olafsen til Foreldre & Barn.

Hun er barnelege med lungesykdommer og allergi som spesialfelt, samt høringsansvarlig i Barnelegeforeningen.

I følge Legemiddelverket ble det i 2010 det registrert ti bivirkningsmeldinger hvor efedrin alene, eller i kombinasjon med andre legemidler er mistenkt årsak. Fire av meldingene gjelder barn fra 0-2 år, og to av disse regnes som alvorlige.

Legemiddelverket fraråder bruk av Efedrin til barn under 2 år.

Mange tilfeller av overdosering

Overlegen ved Barneklinikken Haukeland Universitetssykehus forteller at de har mange infeksjonssyke barn som innlegges fordi barnet har hatt episoder med uklarhet, bevissthetstap og livløshet etter bruk av ulike kombinasjoner av forkjølelsesmidler.

- Vi har ikke sett dødsfall i vår Helseregion der en direkte kan koble bruk av ulike forkjølelsesmidler som årsak, påpeker overlegen.

Ikke verdt det

Her er overlegens råd til deg når du vurderer å bruke hostemedisin til barn:

- Når behandlingen for en relativt ufarlig tilstand ikke har dokumentert effekt , vil selv en liten risiko ved bruk, overskygge eventuell nytte av behandlingen.

Finn årsaken til hosten

Frøydis Olafsen påpeker at hoste er en naturlig refleks fra luftveiene som svar på en irritasjon, infeksjon eller fremmedlegeme. Å hoste hjelper oss til å bli kvitt slim og partikler fra luftveiene.

- Som hovedregel ønsker vi derfor ikke å dempe selve hosten, men eventuelt gjøre noe med årsaken til hosten, forteller hun.

Nedenfor finner du en liste over ulike årsaker til at barnet hoster. Trykker du på linkene får du mer informasjon om de enkelte tilstandene.

 • Bronkiolitt. Forekommer hos små barn (under 2 år). Bronkiolitt starter med tørr hoste og forkjølelsessymptomer. Senere blir pusten tung. Allmenntilstanden kan være både god og dårlig.
 • Bronkitt. Gir hoste med slim og varierende grad av nedsatt allmenntilstand.
 • Lungebetennelse. Kan gi tørr eller fuktig hoste, nedsatt allmenntilstand, feber og tung pust.
 • Astma. Gir tørr hoste, særlig til å begynne med. Eventuelt også tung pust.
 • Falsk krupp. Gir dyp hoste, hes stemme og tung pust med piping. Forekommer oftest hos barn opp til 5 år.
 • Kikhoste. Gir hoste i serier, eventuelt med kikelyder når barnet puster inn. Også vaksinerte barn kan få kikhoste, men sykdommen er mildere enn hos uvaksinerte.
 • Innpustet gjenstand. Fører til kraftig hoste og tung pust. Barnet har lekt med en liten leke, mynt, ert, peanøtt eller lignende. Er fremmedlegemet lite, havner det i luftrørsgreinene (bronkiene). Er det stort, kan det blokkere halsen. I så fall må fremmedlegemet fjernes straks. Dette gjør du hvis barnet setter en pølsebit fast i halsen.

Honning mot hosten

Ifølge en tidligere amerikansk studie har ikke bare hostemiksturene en minimal virkning. Undersøkelsen peker også mot at ganske alminnelig honning gir langt bedre effekt.

Det er Ian Paul og kollegaene ved Penn State College of Medicine som står bak forskningen. De studerte hostingen til 105 barn i alderen 2-18 år.

Den ene gruppa fikk ingenting, den andre fikk honning, og den tredje fikk en mikstur av hostemiddelet dextromethorphan (brukes ikke i hostemedisin i Norge) og kunstig honningsmak.

Det viste seg at honningen gav best resultater, og hjalp vesentlig mer enn både hostemiksturen og ingen behandling.

Barn under 1 år bør ikke spise honning . Honning kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme

Saltvann i nesen mot hoste

Olafsen fra Barnelegeforeningen har følgende anbefalinger hvis barnet hoster.

- Gi barnet rikelig med væske. Saltvann i nese ved nesetetthet kan også dempe hosten, forteller hun.

Les også:

Gjett hvem som tapte da forskerne ba barna rangere hvem de helst vil være venn med?

Dette tåler babyen din

Hvis overdosering oppstår

Symptomer

 • Sløvhet/bevisstløshet
 • Pustevansker.

Førstehjelp

 • Kontakt Giftinformasjonen for behandlingsråd på 22 59 13 00 for behandlingsråd.
 • Ved alvorlige symptomer ring 113.

Kilde: giftinfo.no

Ni ting du sverget på aldri å gjøre

Denne sykdommen er så sjelden at selv legene strever.

FINNE ÅRSAKEN: Forkjølet, bronkitt, astma? Barneleger er som gruppe litt skeptisk til bruk av hostemedisiner til barn og råder til å heller gjøre noe med årsaken til hosten
FINNE ÅRSAKEN: Forkjølet, bronkitt, astma? Barneleger er som gruppe litt skeptisk til bruk av hostemedisiner til barn og råder til å heller gjøre noe med årsaken til hosten Foto: FOTO: Colurbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning