Klesvask sprer bakterier

Derfor blir du syk av klesvasken

Vaskemaskinen gjør klær til smittebærere – se hva du må passe på.

SPRER BAKTERIER: Vask av klær på lave temperaturer sparer strøm, men kan også spre smittebærere fra ett plagg til alt som vaskes i samme maskin.
SPRER BAKTERIER: Vask av klær på lave temperaturer sparer strøm, men kan også spre smittebærere fra ett plagg til alt som vaskes i samme maskin. Foto: FOTO: Sara Johannessen/Scanpix
Publisert Oppdatert

Klesvask på lave temperaturer er bra for energiforbruket og miljøet, men nå tar britiske eksperter til motmæle. Det går utover hygiene og helse, og infeksjoner kan spres gjennom klærne, mener ekspertene.

Vaskemiddelprodusenten Ariel oppfordrer til å vaske klær på 15 grader i stedet for 40, men da blir det vrient å få småbarnas ulltøy ordentlig rent.

Når ett plagg er infisert med bakterier eller andre smittebærere, vil alt som vaskes i samme maskin bli infisert dersom temperaturen er for lav.

- Sprer noroviruset

- Om vinteren kan noroviruset (også kalt spyviruset, red.anm.) lett smitte familien via vaskemaskinen hvis klærne ikke blir vasket på høy nok temperatur, sier dr. Lisa Ackerley til Daily Mail.

Daily Mail siterer flere kilder på at smittebærere kan spres på grunn av utilstrekkelig klesvask.

Bakterien Staphylococcus aureus knyttes til lungebetennelse og hud- og urinveisinfeksjoner. Disse bakteriene blir borte bare på temperaturer over 40 grader og ved bruk av vaskepulver med blekemiddel, viser en tysk studie.

- Minst 60 grader

Faren for bakteriesmitte gjennom vask av klær og stoffer bekreftes i en stor europeisk undersøkelse om klesvask publisert av Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

"Mange gjenstander, som lommetørkler, håndklær og leker, kan overføre infeksjoner under gitte forhold. Dette understreker viktigheten av tilstrekkelig hygiene i hjemmene", heter det i Sifo-rapporten (side 68).

I andre studier som Daily Mail viser til, kommer det fram at vask ved 30 eller 40 grader har begrenset effekt mot husstøv og midd.

5 gode råd om klesvask og hygiene

  1. Vask klærne på så høy temperatur som de tåler
  2. Kjør en ekstra varm vask (90 grader) jevnlig for å renske opp i maskinen
  3. Skyld klær med spytt, oppkast eller avføring godt før vask
  4. Vask undertøy separat eller sammen med sengetøy og håndklær, på minst 60 grader
  5. Hold klær og håndklær fra kjøkken og bad atskilt, særlig hvis de vaskes på 40 grader eller mindre

Kilder: Sifo, Folkehelsa, Dr. Lisa Ackerley

- Tidligere ble jo klærne kokt. Bakterier fra avføring blir du først kvitt ved minst 60 grader, sier virologi-professor John Oxford ved London School of Medicine and Dentistry til Daily Mail.

Sprer mikrober

Smittebærere krever ofte høye temperaturer for at vi skal bli kvitt dem, bekrefter avdelingsdirektør Bjørn Iversen ved avdeling for infeksjonsovervåking i Norsk folkehelseinstitutt.

Men det finnes mer direkte måter å bli smittet på.

- Ja, sykdom kan spres via klesvask i familier, men mikrober smitter mye lettere direkte mellom familiemedlemmer. Mikrober på tøy er de samme vi har på kroppen. Norovirus for eksempel smitter lettest til dem som hjelper den syke som kaster opp.

- Bør man vaske på høyere temperaturer når noen i familien er syk?

Bjørn G. Iversen, avdelingsdirektør i Folkehelsa
Bjørn G. Iversen, avdelingsdirektør i Folkehelsa
- Tøy bør vaskes på så høy temperatur det tåler enten folk er syke eller ikke

- Tøy bør vaskes på så høy temperatur det tåler enten folk er syke eller ikke. Tekstiler som er tilsølt med store mengder biologisk materiale som avføring, oppkast og annet sekret fra munn, bør skylles godt så mest mulig blir fjernet, sier Bjørn Iversen til Foreldre & Barn.

Vask på lave temperaturer vil også drepe en god del av mikrobene, og vi får også en mekanisk fortynningseffekt ved vask og skylling, utdyper Iversen.

Maskinen lagrer bakterier

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) har gjort flere undersøkelser om klesvaskvaner. Sifo-rapporten (omtalt over) viste at når det er mye ulikt i vaskemaskinen, blir alle bakterier spredt likt i alt som er vasket, opplyser forskningsleder Ingun Grimstad Klepp.

- Vanligvis er ikke klærne så skitne - derfor er lav temperatur vanligvis lurt. Men det kan være smart å vaske på høyere temperatur hvis det er sykdom i familien, sier Klepp til Klikk.no.

Ifølge Klepp kan maskiner som vasker mye på lave temperaturer lagre opp bakterier.

- Det er ikke et stort problem, men det er et godt råd av og til å kjøre en 90-vask for å rense opp i maskinen.

Bedre vaskemidler

Ifølge Klepp er også vaskemidlene blitt bedre. Valg av vaskemiddel har mye å si, mener forskningslederen. Det blir rent nok også på lavere temperaturer, mener Klepp, men understreker at hun da ikke snakker om desinfisering av bakterier.

- Det finnes vaskemidler med god dokumentert effekt på lave temperaturer. Kjemikalier, vann og temperatur gir utslag, sier Klepp.

Sifo har gjort en slik undersøkelse på oppdrag fra vaskemiddelprodusenten Lilleborg.

- Vi testet effekten i form av hvithet. Ideelt skulle vi gjerne testet flere produsenter, men vi kan gå god for at effekten ble testet med godt resultat, sier Ingun Grimstad Klepp.

Du kan delta selv i en ny norsk Sifo-undersøkelse om vaskevaner ved å følge denne lenken.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Les også:

Slik vasker du klærne riktig

Del byrdene og få fart på sexlivet

Derfor skal du legge dyna i fryseren

Billig utstyr til barn og baby

Derfor ble 52-åringen mamma

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning