Har du ikke hørt om Kiwi Q&A? Da er du ikke alene
3 av 4 foreldre forstår ikke barnas digitale hverdag

(SIDE2): For to år siden kom ask.fm på markedet. Appen, som tillot folk å stille spørsmål og få svar, ble en kjempehit hos ungdom. Men ble også brukt til så mye grov sjikane at den bare har fått navnet «mobbeappen».
Trondheim kommune valgte å stenge tilgangen fra skolene mot nettstedet, og flere skoler gikk ut og advarte sine elever mot bruken av appen.
En undersøkelse Telenor nylig gjorde viste at 7 av 10 foreldre ikke engang hadde hørt om ask.fm. Det er IAC som eier ask.fm. De eier også Tinder.
Rektor tok et oppgjør
Og i Dagbladet nylig fortalte rektor Hege Wilhelmsen Kaada ved Rennesøy skole at hun opplevde at stemningen på skolen endret seg. Da hun via noen elever skjønte at det handlet om sjikane på ask.fm, logget hun seg inn under fullt navn og sporet opp nettmobbere og de som ble mobbet.
Nå er det kommet en ny farsott på app-markedet. Kiwi-Q&A er det siste nye, og rådgivere advarte torsdag i Dagens Næringsliv om at denne appen kan bli arvtakeren til ask.fm.
Stort gap
Undersøkelser Telenor har gjort viser at det fremdeles er et stort gap mellom digitale apper barn bruker og foreldrenes kunnskaper om dem.

- Våre undersøkelser viser at 3 av 4 foreldre ikke klarer å holde seg oppdatert på barns digitale hverdag. Det skjønner jeg godt, det kommer nye apper og tjenester hele tiden, og barna våre er kjappe til å teste ut det siste nye, sier leder for Samfunnsansvar i Telenor, Ana Brodtkorb til Side2.
Tidligere har andre som jobber tett med barn og sosiale medier, sagt at det er viktig for foreldre å skjønne at det ikke bare er å skru av, selv når det kommer ubehagelige meldinger.
Han fortalte også at foreldre som sammen med sine barn tropper opp for å anmelde sjikane, får seg en overraskelse når de ser hva egne barn har svart i kommentarer.
Ny mobbeapp
- Det er ikke første gang, og det blir ikke siste gang vi vil se slike apper. Vi kan ikke hindre at det blir utviklet nye apper, eller forby dem, det ønsker vi ikke heller. Men vi kan hjelpe barn og unge til å utvikle egne tanker og holdninger til hvordan de tar i bruk den nye teknologien, sier Brodtkorb.
Sjargongen på nye Kiwi-Q&A er ganske lik ask.fm.
Facebook, spesielt Messenger-delen, og Snapchat, samt Instagram er fremdeles de største sosiale mediene for ungdom. Foreldregruppen kjenner gjerne mest til den første. Kanskje også Instagram. Når du kommer til Snapchat daler kunnskapen og derfra går det bare nedover.
- Vær oppdatert på egne barn
- Men selv om foreldre ikke er oppdatert på det siste av det siste, kan foreldre være oppdatert på sine egne barn. Ved å ikke bare spørre om hvordan barnet har hatt det på skolen i dag, men også om hvordan de har hatt det på nettet, kan man vise barna at man ønsker å være tilstede i deres digitale hverdag, sier leder for Samfunnsansvar i Telenor, Ana Brodktorb.

Til høsten lanserer Telenor en egen plattform der foreldre kan lære om barns digitale hverdag. Men Brodtkorb sier at det heller ikke skader å spørre barn om de vil lære bort.
I fjor slo Antimobbekontakten alarm om grovere digital mobbing på sosiale medier.
- Noe vi også synes er overraskende er at mens 43 prosent av foreldre mener plaging eller mobbing på nett er et stort problem for barn og unge, tror bare 4 prosent at dette angår deres egne barn. Dessverre viser tall fra Medietilsynet at 13 prosent av barn mellom 9 og 16 år (65.000 barn) har opplevd digital mobbing, så dette er et problem som angår flere enn foreldrene tror, sier Ana Brodtkorb.