Vaksinering av barn

Vil ikke vaksinere

Mor (35) er ikke bekymret for at barna hennes skal bli alvorlig syke fordi hun ikke har vaksinert dem.

Publisert Oppdatert

PS: Etter ønske fra intervjuobjektet i denne saken er navnene på barna og moren tatt ut av artikkelen. Årsaken er sjikane på nettet etter at hun sto frem i denne artikkelen. Klikk.no oppfordrer alle som deltar i diskusjoner på nettet om å behandle mottebattanter med den samme respekten som du selv ønsker andre skal møte deg med!

Datteren er 6 måneder gammel, og skulle ifølge barnevaksinasjonsprogrammet allerede ha fått to vaksiner. Men mamma har takket nei til å vaksinere både henne og storebroren (11). Hun mener det er flere gode grunner til avstå fra vaksiner.

- For det første inneholder de stoffer som jeg helst ikke vil sprøyte inn i barna mine. Det er for eksempel ekkelt å tenke på at røde hunder-viruset i MMR-vaksinen stammer fra aborterte fostre. For det andre tror jeg det er større risiko for å få bivirkninger av vaksiner enn alvorlige komplikasjoner av sykdommene vaksinene skal forebygge, sier mor..

- Ifølge Folkehelseinstituttet blir det registrert svært få alvorlige bivirkninger etter vaksiner. Hva tenker du om det?

- Folkehelseinstituttet har bindinger til legemiddelselskapene som utvikler vaksinene. Det finnes studier som antyder at det er en sammenheng mellom autisme og MMR-vaksinen, for eksempel. Dessuten gir ikke vaksinene nødvendigvis immunitet. Jeg har hatt meslinger selv om jeg er vaksinert mot det, og veldig mange barn får kikhoste til tross for vaksinen, sier mor.

Vil ikke smitte andre

Mor vil sammen med barnets far vurdere om han skal vaksineres mot kusma før han når tenårene. Gutter som får kusma etter puberteten, kan i verste fall få nedsatt fruktbarhet. Datteren vil kanskje ønske å vaksinere seg mot røde hunder når hun blir eldre. Denne sykdommen kan nemlig gi alvorlige fosterskader hvis man får den når man er gravid.

- Barnesykdommer er én ting. Hva med de mer alvorlige sykdommene barn vaksineres mot?

- Forekomsten av mange av disse sykdommene var på vei ned allerede da vaksiner ble introdusert. Dessuten er ikke alle vaksinene like effektive lenger, mener mor.

- Tuberkulosebakteriene har for eksempel mutert mange ganger siden BCG-vaksinen ble utviklet. Dessuten er sykdommen stort sett utryddet blant mennesker med god levestandard og helsetilstand.

- Tenker du på at dine barn kan smitte andre barn som har et dårligere immunforsvar enn dem?

- Jeg tenker på det, men ser ikke det som så veldig sannsynlig. Hvis barna mine får meslinger, kommer jeg selvsagt til å holde dem unna andre barn. En gang hadde jeg mistanke om at barnet hadde kikhoste, og da tok jeg han selvfølgelig ikke med da jeg skulle på besøk til en nyfødt baby.

Foreldre må selv bestemme

Mange foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine, føler at deres valg ikke blir respektert på helsestasjonen. Det har aldri Mor erfart.

- Jeg har vært heldig og aldri blitt forsøkt overtalt til å vaksinere. Heller ikke familie eller venner har stilt spørsmål ved mitt valg, forteller hun.

Mor anbefaler andre småbarnsforeldre å sette seg grundig inn i saken før de avgjør om de skal vaksinere barna sine eller ikke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning