Fødsel:

Var din fødsel rask, langvarig, komplisert eller helt etter boka?

Forløpet kan ha stor betydning for hvordan du har det etterpå.

FØDSEL: Hvordan fødselen din forløp, kan ha betydning for hvordan du håndterer tiden etterpå.
FØDSEL: Hvordan fødselen din forløp, kan ha betydning for hvordan du håndterer tiden etterpå. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Hvert år fødes om lag 60 000 barn i Norge. Rundt 100 av dem er planlagte hjemmefødsler.

Nyere forskning har vist at det ikke er mer risikofylt å føde hjemme dersom hjemmefødselen er planlagt.

Men de siste 30 årene er antallet såkalte transportfødsler, altså barn som uplanlagt fødes hjemme eller på vei til sykehuset, nær doblet.

Sju av tusen fødsler skjer nå utenfor sykehus uten at det var planlagt.

Antallet liggedøgn på sykehus i forbindelse med fødsel er også kraftig redusert de siste årene. Både leger og helsesøstre har advart mot at liggetiden etter fødsel blir stadig kortere.

Men enkelte sykehus ønsker å kutte ytterligere ned på liggetiden - noen av dem til kun seks timer dersom fødselen forløper normalt.

Drømmefødselen

For mange er fødselen en stor opplevelse, og det er blitt stadig mer populært å leie en profesjonell fotograf til å dokumentere fødselen.

Enkelte har svært spesifikke ønsker for fødselen, gjerne skrevet ned på forhånd i et såkalt fødebrev. Mange jordmødre mener et slikt fødebrev kan være til god hjelp - dersom alt går etter planen under fødselen.

Men noen ganger forløper fødselen helt annerledes enn den fødende hadde sett for seg på forhånd. Det er helt normalt - og absolutt lov - å være skuffet, utmattet, redd eller lei seg etter en fødsel som ikke ble slik man hadde trodd.

Her kan du lese om fire forskjellige typer fødsel, og hva du selv kan gjøre for å komme videre etterpå.

Den kompliserte fødselen

Dramatiske fødsler kan gi mareritt, flashbacks eller søvnproblemer.

Hvis fødselen din endte med akutt keisersnitt, er det helt normalt å være lei seg for det. Ofte har forløpet fram til keisersnittet vært dramatisk, og du har ikke hatt mulighet til å forberede deg på det.

Du fikk kanskje heller ikke ditt lille, nyfødte vidunder opp til deg i de første minuttene - eller timene - etter fødselen, og det kan ha gjort ammingen og forholdet til den nyfødte vanskeligere å etablere.

Du kan også ha født vaginalt, men etter et komplisert forløp med en stresset baby, klipping eller bruk av sugekopp. Det kan utløse samme reaksjon. Du har sannsynligvis vært redd, og den redselen ble ikke igjen på fødestuen.

Slik kommer du videre:

Det er helt ok å være lei seg. Du er blitt «snytt» for din drømmefødsel. Ta imot all den hjelp du blir tilbudt.

Du er ikke blitt gal hvis du har mareritt, flashbacks eller søvnproblemer. Det er normalt etter en så traumatisk opplevelse, og det blir bedre etter hvert som tiden går.

Fullbookede dager kan fjerne tankene dine fra fødselen, men det er bedre å la tankene komme, og heller snakke deg gjennom forløpet, igjen og igjen.

Det kan også være befriende å skrive ned alt som skjedde under fødselen.

Når du er klar, kan det være fint å se bilder fra fødselen.

 

Kilde: Psykolog Camilla Clemmesen

Den langvarige fødselen

Det er normalt å være utmattet i lang tid etter en langvarig fødsel.

KOMPLISERT FØDSEL: Dramatiske eller kompliserte fødsler kan gjøre den første tilknytningen til barnet vanskelig.
KOMPLISERT FØDSEL: Dramatiske eller kompliserte fødsler kan gjøre den første tilknytningen til barnet vanskelig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Du hadde kanskje sett for deg musikk, badekar og kanskje litt lystgass som smertelindring. I stedet endte du med høylytte skrik og epidural etter flere døgns smerter, og nå er du skuffet over deg selv.

Hvis fødselen varte i mange timer, kan du ha vært så utmattet at du manglet overskudd til din nyfødte og derfor ikke ble rammet av kjærlighet ved første blikk. Det kan gi deg dårlig samvittighet lenge etterpå.

Slik kommer du videre:

Prøv å tenke på de positive sidene: Maratonfødselen ga deg tid til å «hygge» deg med de første riene og forberede deg mentalt på den kommende opplevelsen.

Vær stolt: Du har gjort en fantastisk innsats. Er du skuffet over å ha fått smertelindring, må du fortelle deg selv at det var nødvendig for at du skulle samle nok krefter til at babyen din skulle komme trygt ut.

Aksepter at det kan ta lang tid å komme ovenpå igjen. Det er normalt å være utmattet i lang tid etter en fødsel som har krevet så mye av kreftene dine i mange timer i strekk.

Snakk om fødselen din, igjen og igjen, og få hjelp av fagpersonale til å forstå hvorfor fødselen din ble så langvarig, og hva om skjedde underveis.

 

Kilde: Psykolog Camilla Clemmesen

Den normale fødselen

Det er lov å være skuffet over at du ikke fikk drømmefødselen din, selv om alt gikk fint.

Selv om du har hatt en fødsel som er gått helt etter boka i legenes øyne, kan du godt ha følt at fødselen var veldig dramatisk.

LANGVARIG FØDSEL: Både mor og barn kan bli utmattet i lang tid etter en fødsel som har vart i flere døgn.
LANGVARIG FØDSEL: Både mor og barn kan bli utmattet i lang tid etter en fødsel som har vart i flere døgn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Du har kanskje opplevd å miste kontrollen, eller du er flau over å ha skreket eller brølt som et dyr.

Selv om du hadde forberedt deg på riene, kan de sterke smertene ha overrumplet deg, så du er skuffet over din egen innsats.

Slik kommer du videre:

Din partner kan være aldri så god til å lytte, men det er uansett noe annet å snakke om fødsler med kvinner som har kjent det på sin egen kropp. Snakk med din mor, søster, venninne eller barselgruppe.

Det er lov å være skuffet hvis du ikke fikk din drømmefødsel, selv om det hele gikk «helt etter boka».

Glem alt om å være flau. Din partner synes helt sikkert at du er sterk, og du er ikke den eneste som har skreket til jordmoren. Spør de andre i barselgruppen.

Hvis det har vært vanskelig for deg å akseptere tapet av kontroll under fødselen, kan det hjelpe å snakke med partneren din om hvordan du oppførte deg. Det var sannsynligvis ikke så ille som du tror.

 

Kilde: Psykolog Camilla Clemmesen

Den raske fødselen

Angstfølelsen etter en svært rask fødsel kan ta tid å kommer over.

Fødselen din var raskt overstått, men den forløp kanskje så voldsomt at du ikke klarte å følge med, og den kan synes uvirkelig.

Du har kanskje problemer med å forstå at du har født et barn, og kan ikke huske så mye av forløpet.

NORMAL FØDSEL: Det er lov å være skuffet over at fødselen ble annerledes enn du hadde trodd, selv om den ifølge legene gikk helt etter boka.
NORMAL FØDSEL: Det er lov å være skuffet over at fødselen ble annerledes enn du hadde trodd, selv om den ifølge legene gikk helt etter boka. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er heller ikke uvanlig at du har hatt så voldsomme rier at du har vært redd for å dø. Den angstfølelsen kan det ta lang tid å komme over.

Slik kommer du videre:

Prøv å fokusere på det positive: Du slapp å ha smerter i mange timer.

Snakk med dem som var til stede under fødselen. De kan hjelpe deg å huske detaljene.

Uansett om du fødte i bilen eller på en fødestue på sykehuset kan det være godt å besøke fødestedet og gjenoppleve forløpet slik at du vet hva som skjedde.

Hvis du var redd under fødselen eller har fått angst for å føde igjen, er det bra å snakke med jordmoren din om en eventuell ny fødsel.

Omgivelsene dine kan ha problemer med å forstå at fødselen har vært en voldsom opplevelse for deg, ettersom den var så raskt overstått. Søk derfor på nettet eller i ditt nettverk av venner og bekjente etter andre som har opplevd ekstremt raske fødsler, som du kan snakke med.

 

Kilde: Psykolog Camilla Clemmesen

RASK FØDSEL: Å føde svært raskt kan oppleves skremmende, og mange blir redde for å føde på nytt.
RASK FØDSEL: Å føde svært raskt kan oppleves skremmende, og mange blir redde for å føde på nytt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning