Gravid uke 3

Uke 3: Symptomer på at du er gravid

Nå begynner jakten på symptomene.

GRAVID UKE 3: Et befruktet egg har nå forhåpentligvis festet seg til livmoren din.
GRAVID UKE 3: Et befruktet egg har nå forhåpentligvis festet seg til livmoren din. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 3 weeks pregnant: Symptoms of being pregnant

Egget og sædcellen har smeltet sammen til en klump av celler som deler seg med rekordfart, og nå bruker egget noen dager på å finne et passende sted i livmoren der det kan grave seg ned og ligge godt beskyttet.

- Dette er en spennende uke. Kanskje er du gravid, kanskje er du ikke gravid. Prøv å glede deg over spenningen og uvissheten, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken samt oversikt over de andre andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Festeblødning?

Klaffet det denne måneden, er du nå altså offisielt gravid. Problemet er at du ikke vet det ennå, og derfor er du på vill jakt etter graviditetssymptomer.

Gravid symptomer uke 3

- Noen får festeblødning
- Du blir trøttere
- Ømme bryster
- Skiftende humør
- Noen blir kvalme allerede nå
- Stikninger og mensmurring
- Oppblåst mage og underliv

Kilde: Jordmor Tone Dyran Smith

Noen opplever en såkalt festeblødning, som trolig arter seg som små spor av blod. Denne blødningen kommer i så fall rundt en uke før forventet mens.

Gravidhormonet HCG

Samtidig som det befruktede egget fester seg, starter produksjonen av et nytt hormon i kroppen.

Graviditetshormonet HCG stimulerer corpus luteum til å fortsette produksjonen av østrogen og progesteron frem til morkaken er dannet.

Det er HCG-hormonet man måler når man skal sjekke om du er gravid, men foreløpig produseres det neppe nok HCG til at du kan få et sikkert svar på en eventuell graviditetstest.

Les også: Har du fått positiv graviditetstest?

Gravid symptomer uke 3

Sjansen er stor for at du ikke merker noe som helst til at kroppen endrer seg så tidlig i svangerskapet, men det er lov å kjenne etter, og kanskje diskutere eventuelle symptomer med andre prøvere?

Her kommer en liten liste over tidlige og vanlige symptomer:

- Søvnbehovet øker. Du blir trøttere.

- Brystene føles ømmere.

- Du blir psykisk mer ustabil. Humøret skifter hyppig.

- Kvalmen kommer kanskje snikende.

- Du kjenner stikninger og mensmurring i bekkenet.

- Du føler deg oppblåst i magen og underlivet.

UKENS MAMMATIPS:

Prøv å vente litt med å kjøpe graviditetstestene. De fleste testene er så og si helt sikre fra den dagen du forventer mensen. De kan også gi positive svar fire-fem dager før, men sjansen er stor for at du blir skuffet.

Uansett bør du alltid bruke morgenurinen når du tester.

UKENS PAPPATIPS:

Kanskje merker du allerede nå at din kjære er blitt mer ustabil i humøret? Hun kan nok ikke skylde på hormonene riktig ennå, og sannsynligvis er det alle tankene og forventningene som er årsaken. Men det er bare å venne seg til det, for ganske snart begynner graviditetshormonene å løpe løpsk. Hun gråter av ingenting, blir fortere sint og får mange rare behov.

Prøv å være litt overbærende og gi henne litt ekstra service, men sett også grenser for hva du finner deg i. Du fortjener ikke å bli tråkket på selv om hun er gravid.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 3 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 01/12 2019.

Les også