Tenåringsmødre

- 14 år gamle jenter kan godt få barn

Prisbelønt forfatter mener jenter under seksuell lavalder er klare for barn.

Hilary Mantel, som i 2009 vant den prestisjetunge Booker Prize for romanen "Wolf Hall" skaper debatt med sitt utspill om at tenåringsjenter bør få barn.
Hilary Mantel, som i 2009 vant den prestisjetunge Booker Prize for romanen "Wolf Hall" skaper debatt med sitt utspill om at tenåringsjenter bør få barn. Foto: Foto: Alastair Grant/AP/Scanpix
Publisert Oppdatert
- Å være ung kvinne dreier seg om ha sex og få barn

Jenter er klare til å få barn når de er 14 år gamle, hevder den prisbelønnete britiske forfatteren Hilary Mantel.

Det har blitt en opphetet offentlig debatt i Storbritannia, etter at Mantel uttalte at 14 år gamle jenter er klare for å få barn, skriver Daily Mail.

Til høyre finner du flere artikler fra klikk.no som diskuterer når kvinner bør bli mødre.

Den 57 år gamle forfatteren mener samfunnet er bygget opp rundt det hun kaller et «mannlig tidsskjema» som har diktert at kvinner bør få barn senere i livet.

- Å være ung kvinne dreier seg om ha sex og få barn. Instinktene deres blir undertrykket av samfunnets timeplan, sier Mantel ifølge avisa.

- Jeg mener det er menns liv som har skapt den timeplanen. Menn er seksuelt på høyden når de er 20, og sosialt når de er 40. For kvinner er denne timeplanen fullstendig feil.

Flest tenåringsgraviditeter

Forfatterens utspill kommer midt i en debatt preget av bekymring over at Storbritannia topper statistikken for tenåringsgraviditeter blant vesteuropeiske land - til tross for at myndighetene i flere år har forsøkt å motarbeide trenden .

Jordmødre uenige

Landets jordmødre har reagert på forfatterens utspill. Sue MacDonald ved Royal College of Midwives er ikke enig med Mantel.

- Å få en baby forandrer livet ditt og 14-åringer har nok med å bare være 14, sier MacDonald.

- Jenter på den alderen kan være fysisk modne, men ikke nødvendigvis psykisk modne nok til å makte å være mødre. Det er mye vanskeligere å være en forelder om man ikke er ferdig med egen barndom, sier jordmoren.

Hva mener du om Hilary Mantels utspill? Si din mening i kommentarfeltet.

Til høyre finner du flere artikler fra klikk.no som diskuterer når kvinner bør bli mødre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning