Satser på norsk sæd

Lesbiske par vil kunne få tilgang på norsk sæd på innen kort tid, lover Rikshospitalet.

SÆDDONNASJON: Ny ekteskapslov gir lesbiske kvinner rett til søddonnasjon i Norge.
SÆDDONNASJON: Ny ekteskapslov gir lesbiske kvinner rett til søddonnasjon i Norge. Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert
NORSKE GIVERE: Rikshospitalet vil satse på norske givere, mens Volvat går for danske.
NORSKE GIVERE: Rikshospitalet vil satse på norske givere, mens Volvat går for danske. Foto: FOTO: Istockphoto
Jeg tviler på at seksuell legning på mottagerne vil har innvirkning på hvorvidt menn vil donnere sæd eller ikke

- Vi satser på at vi vil kunne tilby lesbiske par sæd fra norske donorer innen kort tid, sier seksjonsleder Peter Fedorcsak ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet i Oslo.

I og med at homofile i Norge nå har rett til å gifte seg, får lesbiske kvinner rett til sæddonasjon, på linje med heterofile kvinner. Men sæden som i dag finnes i norske sædbanker, kan ikke uten videre brukes av lesbiske par fordi donorene ikke har gitt samtykke til at den kan brukes av andre enn heterofile. I Norge kan ikke sædgivere være anonyme, og det betyr at den som er født ved hjelp av donorsæd ved fylte 18 år har rett til å få vite donorens identitet. Men donoren har ingen rettigheter eller plikter overfor disse.

Kun få formelle søknader

Det jobbes nå på spreng med å få tak i nye sæddonorer.

- Vi bruker mye ressurser på annonsering for å rekruttere nye givere og på å kontakte eksisterende donorer ofor å få godkjenning. Men jeg tviler på at seksuell legning på mottagerne vil har innvirkning på hvorvidt menn vil donnere sæd eller ikke. Poenget er at vi trenger ny sæd for å gi et fullverdig tilbud til lesbiske par. Heterofile par kan selvfølgelig benytte seg av det som finnes i sædbankene.

Les også: Sol øker sædkvaliteten

Hittil har Rikshospitalet kun fått få formelle søknader fra lesbiske par.

- Jeg regner med at vi ha nok sæd innen disse kvinnene har fått ferdig behandlet søknad og gått gjennom medisinske forberedelser. Men vi må jo ha kontinuerlig tilgang på donorer, og vi vet ikke hvor stor etterspørsel det vil bli, sier han.

Les også: Har født fem barn for andre

Volvat har klart det

Tidligere i år skrev Aftenposten at Volvat medisinske senter har klart å få tak i dansk sæd, og har kunnet tilby dette til lesbiske kvinner fra årsskiftet. Dette koster kr 10 000 per behandling, og lesbiske par trenger ikke å ha inngått partnerskap for å få bruke donorsæd her, melder Dagnes Medisin.

- Hvorfor har private klart dette og ikke dere?

- Vi har tatt et standpunkt på at vi fortrinnsvis vil bruke norske givere, og tror vi skal klare å få et godt tilbud. Dette har flere årsaker. Rikshospitalet har ikke økonomisk mulighet til å kjøpe all den sæden fra Danmark som vi trenger, og vi mener det vil bli for mye administrasjon å skulle importere dette fra utlandet. Det er i Norge bestemt at donorsæd kan brukes som opphav til maksimalt åtte barn, og vi mener vi har bedre kontroll på dette hvis vi rekrutterer donorer selv, sier han.

Pasienter på Rikshospitalet betaler egenandel kr 1500 per forsøk. I tillegg kommer egenandel for spesialistkonsultasjoner (p.t. kr 280), avhengig av type og antall oppmøter. Medisinutgifter kommer også i tillegg, men samlet utlegg utover kr 15000 refunderes av NAV.

Les også: Drømmer om baby

- Tror det ikke før jeg får se det

- Hvis det stemmer at de snart har på plass dette tilbudet, er det veldig positivt, sier Karen Pinholt, leder i LLH ( Landsforeningen for Lesbiske og Homofil frigjøring )

- Men jeg tror det ikke helt før jeg får se det. Vi har fått mange henvendelser fra kvinner som har kontaktet Rikhospitalet og fått beskjed om at de ikke aner når de kan få tilbudet, og at systemet ikke har vært klart for å få dette på plass. Tydeligvis har medieoppmerksomhet virket, og det er bra. Men jeg ser ikke bort fra at lesbiske kvinner faktisk vil velge å betale for behandling på klinikker som Volvat, fordi de føler at de hele tiden har blitt møtt med åpne armer der. Det har mye å si når man er i en såpass sårbar situasjon som å skulle la seg inseminere, sier hun.

Den andre offentlige sædbanken i Norge ved Haugesund sykehus, regner med å ha et tilbud til lesbiske kvinner i løpet av mai 2009.

Les også: Økende behov for sæddonorer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning