Etter fødsel

Ni ting du sverget på aldri å gjøre

Helt til du selv fikk barn.

ETTER FØDSEL: Kvinner forandrer seg ikke bare fysisk når de får barn, men også psykisk.
ETTER FØDSEL: Kvinner forandrer seg ikke bare fysisk når de får barn, men også psykisk. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert


Før morsrollen er et faktum har du gjerne store planer om hvordan ting skal være. Så blir barnet født.

På et tidspunkt tror nok alle at de kommer til å bli perfekte foreldre - som regel, før vi faktisk får barn selv. Når de daglige utfordringene kommer og morsrollen er blitt en realitet, vil gjerne mange av våre ambisiøse ideer og planer gå rett ut av vinduet.

Det er faktisk ikke forbudt å gjøre en helomvending. Morsrollen kommer ikke med en bruksanvisning, her må du ta hver utfordring som de kommer.

Naturlig å forandre seg

Astri Lindberg er psykologspesialist ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped-og småbarns psykiske helse, RBUP Øst og Sør.

Hun forteller at det er helt naturlig at kvinner forandrer seg etter at de får barn.

- Det er ikke bare kroppen som gjennomgår en stor forandring, men også psyken. Etter at du har fått barn kommer du i kontakt med din følsomhet og dermed også sin sårbarhet. Dette er naturens måte å gjøre oss i stand til å forstå det lille barnets språk på, som jo er uten ord.

Tåler kjedsomhet bedre

Hun begrunner det med at nybakte foreldre går fra å være mer opptatte av sitt eget ve og vel, sin egen utvikling og selvstendighet, til å først og fremst, for en periode, å være mest opptatt av en annen.

Hele psyken, spesielt i det første leveåret, innstiller seg på signalene fra den lille. De som nettopp har opplevd å få barn blir sensitive, mer tålmodige og tåler dermed kjedsomhet bedre.

De klarer, når utviklingen får gå som den helst skal, å sette seg selv til side og se den lille, lese behovene og komme han eller henne i møte.

- Dette medfører at mange som får barn, ikke kjenner seg selv igjen. De gjør ting på andre måter enn de trodde de ville komme til å gjøre. Ganske enkelt fordi naturen har laget oss sånn, forteller Lindberg til Foreldre & Barn.

Nedenfor finner du 9 ting kvinner sverget på at de aldri skulle gjøre, helt til de ble mamma selv. Listen er hentet fra nettstedet Justmommies.com.

1. "Jeg hadde aldri ammet i full offentlighet, uten å være helt tildekket."

Selvsagt har ikke alle kvinner samme synspunkt på det å amme offentlig. Noen mødre er så komfortabel med dette at de ammer hvor som helst; på bussen, butikken, restauranten eller hos frisøren. Andre vordende mødre trer inn i morsrollen og tenker at de alltid vil passe på å være diskret tildekket hvis de ammer offentlig.

De som hører til den siste kategorien hadde nok aldri trodd at de skulle, uansett omstendighet, slenge ut brystet så snart barnet ble sulten. For som de fleste mødre får erfare, gjør du hva som helst når babyen blir sulten. Det du kanskje før følte kom til å bli en pinlig affære, er nå plutselig blitt helt naturlig for deg som mor.

2. "Jeg hadde aldri latt barnet mitt oppføre seg "dårlig" i offentlighet."

Mona Larsen er mamma til Daniel (2,5) og driver bloggen mamma-mona. Hun kjenner seg godt igjen i dette utsagnet.

- Hehe, dette kunne jeg nok lett ha sagt. Nå er jo min gutt liten ennå, men han han kan jo få sine små utbrudd innimellom han også. Nå lar jeg han heller få et utbrudd i offentligheten, enn å gi etter for noe jeg mener er viktig å stå fast ved hvis jeg først har sagt nei, sier hun.

3. "Jeg hadde aldri latt barnet sove i sengen min".

Et annet aktuelt tema er samsoving, eller sengedeling. Foreldre flest har ofte sterke meninger om hvorvidt samsoving er en god idé. Noen er bekymret på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, noen ønsker at deres barn skal være uavhengige, mens andre rett og slett synes det er lite hensiktsmessig å la babyen sove i samme seng.

Uansett grunn vil flere foreldre høyst sannsynlig ombestemme seg når babyen kommer.

Larsen er en av de mange vordende mødre som har tenkt dette, men hun har også klart og holdt fast ved det.

- Vi la gutten vår på eget rom fra første natta, og jeg satt i en stol på rommet hans og ammet. Jeg har en samboer som sover dårlig fra før, så for oss var det viktig at alle skulle få best mulig søvn. De eneste gangene gutten vår har ligget i senga vår er når han har hatt feber. Spesielt etter at han begynte å få feberkramper da han var litt over året gammel, forteller hun.

4. "Jeg hadde aldri latt barnet mitt bruke smokk etter at det har fylt ett år."

Før du ble mamma rynket du kanskje på nesen når du så et to år gammelt barn som hadde smokken i munnen. Noen mødre gjør som de hadde bestemt seg for, og avvenner barnet når de hadde planlagt. Mens andre mødre venter med avvenningprosessen, fordi de oppdager at det er fordeler ved å tillate at deres lille fortsetter med smokk.

5. "Jeg hadde aldri latt barnet mitt bli kresent i matveien."

Uten foreldrenes inngrep, hadde nok barn foretrukket å spise sukkerholdige frokostblandinger, pizza og pommes frites til hvert måltid. Likevel, hvis du er mamma til en som er kresen i matveien vet du nok hvilken utfordring det kan være å få barnet til å spise. Av og til vil du kanskje bare at barnet ditt skal få i seg noe mat, samme hva det måtte være.

6. "Jeg hadde aldri latt barnet mitt gråte, uten å gjøre noe med det."

Før du ble mamma forholdt du deg kanskje til gråt på en helt annen måte enn du gjør nå. Du har kanskje tenkt at du aldri kom til å la barnet ditt gråte uten å gjøre noe med det.

Det er vanskelig å forutsi hvordan du vil reagere på gråt, men det blir nok ikke alltid slik som planlagt.

7. "Jeg hadde aldri latt barnet mitt bruke bleier etter fylte to år."

Akkurat som med smokker og flasker, så liker vordende mødre å sette frister angående bleiebruk. Hele prosessen kan se enkel ut, helt til du skal begynne med pottetreningen. Noen barn finner fort ut av det, mens andre, uansett hvor mye innsats foreldre legger i det, ikke vil eller klarer det ikke.

Så de blir kanskje ikke pottetrent før de er tre eller fire år. De fleste foreldre vet at slike ting ikke alltid er like lett å kontrollere.

8. "Jeg hadde aldri latt barna mine få se tv før de er fylt to år."

Ingen har vel lyst til å se barna sine bli "sofagriser", og hvilken baby trenger å se på tv? Ikke ditt, iallfall, tenkte du kanskje. Men likevel sitter du og ser både "Timmy tid" og "Drømmehagen" med din lille, som ikke engang er fylt ett år. Denne tv-tiden kan bli din måte å få et øyeblikk med litt alenetid.

Kanskje oppdager du at sangene fanger barnets oppmerksomhet. Det å se barnet ditt danse, smile og kose seg gjør at tv-tittingen ofte ikke virker så farlig lenger.

9. "Jeg hadde aldri latt huset mitt bli rotete bare fordi jeg fikk barn."

Det er ikke før du blir mamma du virkelig forstår hva husarbeid er. Før du fikk barn holdt det kanskje å vaske en gang i uken og rydde stuen en gang for dagen. Når morsrollen starter, kan det virke som om husarbeidet aldri slutter. Du må plukke opp leker, koste opp smuler og tørke opp søl.

Og dette er heller ikke noe som skjer en gang om dagen, men en pågående jobb som ikke slutter før barna legger seg, og noen ganger ikke engang da. Du kan fortsatt strebe etter å å holde huset rent og ryddig, men rot og barn går som regel hånd i hånd.Les også:

12 råd til positiv barneoppdragelse

Aktivitetene som redder bursdagen

Kvinnene må tørre å slippe taket

Fy-mat når du ammer

Graviditetstest: velg riktig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning