Barnevogn

Kunne du tenke deg en barnevogn på 37 kilo?

Lily Allen ser svært liten ut sammen med sin enorme Silver Cross-vogn. Stadig flere norske foreldre vil ha store barnevogner.

EKSKLUSIV BARNEVOGN: Denne barnevognen fra Silver Cross er populær hos blant annet Englands kongelige. Prins Charles lå i en slik da han var baby.
EKSKLUSIV BARNEVOGN: Denne barnevognen fra Silver Cross er populær hos blant annet Englands kongelige. Prins Charles lå i en slik da han var baby. Foto: [email protected]
Publisert Oppdatert

Det er mye å ta hensyn til når du skal velge barnevogn. Skal du ha tre eller fire hjul? Kjøpe ny eller brukt? Kjøpe på nett eller i butikk? Billig eller dyr? Bagvogn, duovogn eller kombivogn?

Popartist Lily Allen (26) har ikke spart på noe når hun har valgt barnevogn til datteren sin Ethel. Tidligere denne uka viste hun fram sin nye barnevogn på Twitter, en Silver Cross Balmoral.

Kongelig luksus

Det britiske selskapet Silver Cross begynte å lage barnevogner helt tilbake i 1877, og har blitt flittig brukt av både kongelige, kjendiser og andre velstående nybakte foreldre. Dronning Elizabeth valgte en Silver Cross-vogn da hun fikk prins Charles.

Sjekk ut vår barnevogn-guide her.

DYR: Silver Cross Balmoral-vognen koster 17900 kr på babykos.no.
DYR: Silver Cross Balmoral-vognen koster 17900 kr på babykos.no. Foto: Produsentene

Silver Cross Balmoral-vogna koster rundt 18 000 kr, og går under kallenavnet "barnevognenes Rolls-Royce". Vognen veier hele 37 kilo! Sammenlignet veier en Bugaboo Cameleon-vogn kun ni kilo. Denne vogna er med andre ord ikke den rette for deg som bor i leilighet uten heis, eller trenger å ha plass til vogna i bagasjerommet.

Selges i Norge

Butikken Babykos i Bergen er en av få steder i Norge hvor det er mulig å få kjøpt Silver Cross Balmoral. Ifølge butikkselger Benedicte Søvik er det ingen bestselger.

15 gode råd før du kjøper barnevogn

1. Prøv å slå vogna sammen og opp igjen.

2. Sjekk bredden på vogna. Går den inn der du vil, som i kjellerinngangen, på nærbutikken og i bilen?

3. Sjekk tyngden på vogna. Hvis du må bære vogna mye, som opp og ned trapper og inn og ut av bil, er det en fordel at den ikke er for tung.

4. Sjekk tilgjengelig ekstrautstyr til vogna, som regntrekk, myggnetting og lignende.

5. Kan tilbehøret på vogna lett tas av og vaskes?

6. Er det plass til handleposer eller annet utstyr under vogna?

7. Velg en vogn som har vind- og vanntette tekstiler, og som tåler nordisk klima.

8. Skal vogna brukes til soving i barnehagen, bør den være romslig og ha full liggestilling.

9. Sjekk om bagen passer til dine behov. Hvis du får en baby som skal være mye ute i vogna på vinteren, er det viktig at det er plass til ønsket vinterpose. Noen vinterposer tar stor plass og krever stor bag.

10.Bli bevisst på detaljer som er viktig for deg. Er det for eksempel stor høydeforskjell på dem som skal trille, er det lurt å ha en vogn med regulerbart håndtak.

11. By eller land? Grusveier med dårlig måking om vinteren stiller andre krav til en barnevogn enn bar asfalt.

12. Er det viktig at vogna er billig? Kjøp brukt!

13. Dersom du kjøper en brukt vogn, bør du gå grundig gjennom alle funksjonene til vogna for å forsikre deg om at den er i god stand.

14. Tenk mer på barnets sikkerhet og komfort, enn om du tar deg godt ut med vogna.

15. Har du to småbarn? Vurder en tvillingvogn.

- Vi selger ikke mye av den. Kanskje et par stykker i året. Men det er en veldig flott vogn. De som kjøper den er ofte folk som har drømt om en sånn vogn lenge. Den har god kvalitet og kan gå i arv i mange år.

Vurderer du å kjøpe en Silver Cross Balmoral er det imidlertid viktig å være obs på at den ikke får plass i et bagasjerom.

- Skal du ha en sånn vogn må du neste ha en annen vogn i tillegg. Den kan jo ikke slås sammen, så man må ha en varebil for å frakte den med seg, forteller butikkselgeren hos Babykos.

Økt etterspørsel etter større vogner

Hege Lysø, daglig leder hos Babyshop på Ryen kan fortelle at barnevogntrendene kommer og går i rykk og napp. Den siste tiden har hun merket en økt etterspørsel etter større vogner.

- Hva folk er opptatt av når de kjøper barnevogn er veldig forskjellig fra sommer til vinter, og hvor i landet de kommer fra. Men vi selger mye store vogner året rundt. Emmaljunga er bestselgeren vår, forteller Hege Lysø.

Tove Heesbråten, daglig leder i Barnevognhuset Rudo i Oslo, selger også mest av det svenske merket Emmaljunga.

- Kundene våre er veldig opptatt av at det skal være god plass til babyen i vogna. I tillegg er de opptatt av å velge en vogn som det er enkelt å kjøre på vinterføre. Store vogner er absolutt trenden for tiden, sier Heesbråten.

Har du meninger eller spørsmål om barnevogn? Delta i debatten her.

En trillenasjon

Nordmenn er svært opptatt av barnevogner, og Lysø i Babyshop tror at dette er fordi vi triller så mye.

- Vi bruker barnevogna mye mer her i Norge enn i mange andre land. Da er det ekstra viktig å velge riktig vogn med god kvalitet.

Les også:

Derfor bør barna trilles baklengs

Kule ting til barnevogna

Denne skal redde vogna på flyet

Ikke bra å dekke til barnevogna

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning