66.000 fostre undersøkt

Gutter er det svake kjønn

Og det gjelder allerede fra de ligger i mammas mage.

MER UTSATT: Biologisk sett er gutter mer utsatt for sykdomemr og ulykker.
MER UTSATT: Biologisk sett er gutter mer utsatt for sykdomemr og ulykker. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
GUTTEBABY: Gutterbabyer har oftere gulsott enn jenter, og er mer sårbare både i livmroen og utenfor.
GUTTEBABY: Gutterbabyer har oftere gulsott enn jenter, og er mer sårbare både i livmroen og utenfor. Foto: FOTO: Colourbox
GUTT : Selv om du har en gutt i magen, er det viktig å huske på at dette er statistikk og at det går bra med de fleste guttebabyer.
GUTT : Selv om du har en gutt i magen, er det viktig å huske på at dette er statistikk og at det går bra med de fleste guttebabyer. Foto: FOTO: Colourbox

Et guttefoster har større risiko for å bli skadet enn et jentefoster. Det mener forskere ved universitetet i Tel Aviv som har undersøkt 66.000 fostre, ifølge Science Daily.

- Menn er helt klart det svake kjønnet, sier Marek Glezerman, en av forskeren bak studien.

Les også: Hvilket kjønn får du?

Vanskeligere graviditeter

- Graviditeter med guttefostre er ofte mer kompliserte, sier Glezerman.

Med gutter er risikoen større for brister i fostersekken, og for den gravide kvinnen er risikoen for å føde prematurt større.

Guttefostre har også en tendens til å vokse unormalt mye i livmoren, noe som kan gjøre fødselen vanskeligere og øke risikoen for keisersnitt, ifølge forskeren.

Ikke noe risikosvangerskap

Men ikke bli redd dersom du har en gutt i eller utenfor magen.

- Selv om det til en viss grad er risky å være en gutt i magen, skal jo ikke guttegraviditeter klassifiseres som risikofylte svangerskap. Men generelt sett gutter mer sårbare i livmoren og denne sårbarheten varer livet ut.

Les også: Riktig Kjønn

Menn lever kortere, er mer mottagelige for infeksjoner og har mindre sjanse for å bli friske av sykdommer.

- Gutter er mer sårbare i nyfødtperioden, og utsetter seg ofte for mer risikofylt adferd senere i livet. Både det sosiale presset og kjønnshormonet testosteron bidrar til dette, mener professor Marek Glezerman.

Les også: Derfor leser ikke gutta

Skyld på hormonene

At det er mer risikofylt å være gutt, har man visst lenge, sier forsker Karl Ludvig Reichelt, ved pediatrisk forskningsavdeling ved Rikshospitalet i Oslo.

- Hvis man et tvillingpar der en er jente og en gutt, har jenta større muligheter for å overleve, sier Reichelt.

- Man vet ikke helt hvorfor der er slik, men mye tyder på at det en fordel å ha to x-kromosomer, slik jenter har. Er det noe galt med det ene, kan man kompensere med det andre, for å si det litt enkelt.

Reichelt forklarer at det i tillegg erslik at det kvinnelige kjønnshormonet har større motstandsevne enn det mannlige.

Gitt samme miljøpåvirkning er gutter mer sårbare for å få sykdommer enn jenter.

De er også mer utsatte for ulykker helt fram til de er 40 år, sier han.

TESTOSTERON: Kjønnshormonet testosteron gjør noe med gutter.
TESTOSTERON: Kjønnshormonet testosteron gjør noe med gutter. Foto: FOTO:Colourbox

Kvinner er mer dyrebare

AFRIKANSK JENTE: En etnisk afrikansk jente har de beste genetiske forutsetningene for å bli født ekstremt prematurt. dvs. før uke 28, viser statistikk.
AFRIKANSK JENTE: En etnisk afrikansk jente har de beste genetiske forutsetningene for å bli født ekstremt prematurt. dvs. før uke 28, viser statistikk. Foto: FOTO: Colourbox.com

- I tillegg er det mye vi ikke vet. Men dette er jo evolusjon i praksis. De fleste kvinner, enten de er dyr eller mennesker, kan bare reprodusere to ganger i året, mens menns sæd kan gå til spille uten at det betyr så mye, ier Karl Ludvig Reichelt.

Derfor må naturen beskytte henne mer, slik at flest mulig kvinner overlever.

Best å være afrikansk jente

- Når det gjelder premature barn som er født før uke 28 i svangerskapet, er det en klar fordel å være jente, sier Thor Willy Ruud Hansen, professor i pediatri ved Rikshospitalet.

Det beste er faktisk å være etnisk afrikansk jente født på et sted med et godt behandlingstilbud, viser statsitikk fra USA.

Les også: Født rosa

Hvorfor det er slik, vet man ikke.

- Det er store biologiske og genetiske utviklingmessige variasjoner på så små barn. Dette gjelder for eksempel på lungemodning og mange andre aspekter. Man vet også at enzymsystemer reagerer veldig ulik på medisinering. Men generelt sett ser man at jenter klarer seg best og reagerer mest postivt på behandling når de er premature, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning