lakris og godteri gravid

Lyst på lakris og godteri når du er gravid?

Hvis du ikke har vært opptatt av blodsukker før, bør du være det nå.

SÅ MYE LAKRIS KAN GRAVIDE SPISE: Gravide bør ikke spise mer enn 500 mg glycyrrizin, som finnes i lakris, i uka. Det tilsvarer dog 11 esker Ifa eller 10 plater Nero-sjokolade, så litt lakris kan du trygt spise.
SÅ MYE LAKRIS KAN GRAVIDE SPISE: Gravide bør ikke spise mer enn 500 mg glycyrrizin, som finnes i lakris, i uka. Det tilsvarer dog 11 esker Ifa eller 10 plater Nero-sjokolade, så litt lakris kan du trygt spise.
Sist oppdatert

Kjenner du en helt uimotståelig trang til å spise lakris, sjokolade eller potetgull? Du er ikke alene. Mange gravide får et behov for å spise sukker og søtsaker, særlig mot slutten av svangerskapet.

Joda – du kan spise litt godteri, til og med Helsedirektoratet skriver i sine råd at litt søtt er greit.

Problemet kommer når fet snacks og sukkerholdige matvarer fortrenger vanlig mat, og du ender opp med et nokså næringsfattig kosthold for deg og babyen. Tenk gjennom hva du faktisk spiser og hva du kan droppe uten at det plager deg.

Mat du bør begrense i graviditeten

Svangerskapsdiabetes

Du kan faktisk ha svangerskapsdiabetes uten å vite om det. Kun få gravide opplever de vanlige symptomene på diabetes; tørste, hyppig vannlating og vekttap. Som regel blir det oppdaget når du tar urinprøve på svangerskapskontrollen. Har du høyt sukkernivå i urinen, blir du henvist til ytterligere undersøkelser for å finne ut av om du har diabetes. Faktorer som øker risikoen for svangerskapsdiabetes:

- Høy alder hos mor

- Overvekt

- Diabetes 1 eller 2 hos foreldre eller søsken

- Tidligere svangerskapsdiabetes

Kilde: Helsenorge.no

- Lakris
- Sukkerholdige frokostblandinger
- Kjeks og kaker
- Saft, brus og iste
- Sukkerholdig yoghurt
- Fet og salt snacks, som potetgull
- Brus med kunstige søtstoffer

Lakris i store mengder kan være skadelig for gravide og andre med høyt blodtrykk. Forskning har vist at stoffet glycyrrizin kan reduserer morkakens evne til å blokkere stresshormoner, noe som igjen kan skade fosteret. Lakris kan også øke blodtrykket.

Gravide bør derfor ikke få i seg mer enn 500 mg glycyrrizin i uka, noe som er ganske mye. 500 mg tilsvarer 11 esker Ifa eller 10 plater Nero-sjokolade.

Sukker og sjokolade i graviditeten

Hvis du er nøye med å begrense sukkerinnholdet i det daglige, gjør det ikke så mye om du unner deg litt godteri innimellom.

– Man tror at mors blodsukker påvirker barnets fødselsvekt, sier Camilla Nybø, klinisk ernæringsfysiolog i Ernæringsspesialisten.no.

Høye blodsukkerverdier kan resultere i svangerskapsdiabetes, noe som igjen kan føre til svangerskapsforgiftning og høy fødselsvekt hos barnet. Nyere forskning utført med data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen viser at overvekt hos mor kombinert med høyt blodsukker øker helserisikoen for mor og barn. Barn med for høy fødselsvekt kan være utsatt for ulike sykdommer senere i livet.

Den beste måten å opprettholde et stabilt blodsukker gjennom svangerskapet er å spise riktig og bevisst.

– Fullkornprodukter gir mer gunstig blodsukkerstigning etter måltidet. Dette er gunstig også for gravide. Disse matvarene gir mer metthet og mindre søtsug. Fullkornprodukter anbefales derfor fremfor raffinert brød, ris og pasta, sier Nybø.

Dette bør du spise mye av i svangerskapet

- Grovt brød, naturris, fullkornpasta
- Grønnsaker
- Fisk og grønnsaker på brødskiva
- Bønner, erter og linser
- Magre kjøtt- og meieriprodukter
- Drikk mye vann

Mange gravide får et stort behov for å spise enkelte matvarer, for eksempel gulrøtter som inneholder mye vitamin A. Kan det være skadelig med for mye frukt eller grønnsaker?

– Man kan ikke få overdose av vitaminer fra inntak av frukt, bær og grønnsaker i sin naturlige form, understreker Nybø.

Kilder: Matportalen.no, Dagens Medisin, Forskning.no, NRK.no og Nidar.no

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2016, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også