Påvirke fosterets smakspreferanser

Slik får du barnet til å spise hva som helst

Maten i mammas mage avgjør - smakspreferansene fra fosterlivet varer i flere tiår.

SMAK: Det du spiser i svangerskapet vil påvirke hva barnet liker, viser studier. Fra uke ti svelger nemlig babyen fostervann i magen.
SMAK: Det du spiser i svangerskapet vil påvirke hva barnet liker, viser studier. Fra uke ti svelger nemlig babyen fostervann i magen. Foto: Foto: Getty images
Sist oppdatert

Smaken av maten mor spiser finnes i fostervannet som babyen svelger, hvilket gjør at fosteret utvikler en preferanse for de samme smakene.

Den påstanden kommer fra de amerikanske forskerne Kimberly Trout og Liza Wetzel-Effinger, og de mener i tillegg at denne preferansen holder seg gjennom spedbarnsstadiet, kanskje også gjennom barndommen og voksenlivet.

- På samme måte som foreldre har et stort ansvar for at barn spiser sunt og får teste ulike smaker når de vokser opp, er det også ekstremt viktig at gravide tenker på hva de spiser. Smakspreferansene sitter i flere tiår, bekrefter Claude Marcus, professor i pediatri ved Karolinska Institutt i Sverige til Aftonbladet.

Lukt og smak i fostervannet

Fostre begynner å svelge rundt en teskje fostervann daglig etter ti uker, og øker til nær to kopper ved slutten av svangerskapet.

Ifølge rapporten har forskere funnet at fostervannet lukter og smaker av det mor sist spiste. Fosteret begynner også å reagere på lukter i uke 28.

- Det man spiser under graviditeten er en måte å starte påvirkningen av barnets preferanser på. Det er ikke bare det som avgjør hva barna kommer til å spise, men det er en viktig start, sier Rut Anne Thomassen.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus og medforfatter av boken Bare barnemat! - riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom.

Kjenner igjen gulrot

Thomassen mener det ikke er noen tvil om at barnet blir kjent med ulike smaker gjennom graviditeten.

- Babyer utvikler smaksløkene sine veldig tidlig. Når de begynner å svelge fostervann, da begynner de også å smake. Lukt er også en viktig del av smaksutviklingen, sier hun og fortsetter:

Det er studier gjort med anis, som viser at de barna som har fått anis under svangerskapet, kjenner igjen lukten, og lettere vil akseptere og like den. Andre barn som ikke har fått anis, vil synes det lukter vondt. Barnet kjenner igjen mors lukter.

Ifølge Thomassen viser en annen undersøkelse gjort med inntak av gulrot at fostre som er eksponert for det, kjenner igjen smaken når de begynner å spise mat.

- Dessuten liker barn i ulike kulturer veldig ulik mat. Det kan ha sammenheng med hva de er eksponert med som fostre, fortsetter Thomassen.

Det er ikke bare under graviditeten at barnets smak kan påvirkes, men også under amming. Morsmelken er ifølge Thomassen en veldig viktig kilde for tidlig smakseksponering.

- Dessuten har barn som ammes lettere for å tilvenne seg nye smaker enn de som ikke ammes, fordi de blir presentert for ulike smaker. De som får morsmelkerstatning blir bare kjent med en smak, sier Thomassen.

- Barn som ammes blir mer klare for at ting smaker annerledes, trolig fordi de ikke bare har fått én ting servert.

Les også: Spis deg og barnet friskt

Vil ikke intuitivt like fisk

Og man kan jo spørre seg, hvor fint ville det ikke vært om det å kutte ut sukker og kake under graviditeten til fordel for fisk og grønnsaker sikrer at du får et barn som foretrekker sunn mat?

- Jeg tror på en viss påvirkning, men hvor sterkt den er, det tør jeg ikke svare på. Den virkelige påvirkningen kommer når du begynner å gi mat, sier Thomassen og fortsetter:

- Du starter en viss tilvenning av fisk og grønnsaker, men du er nødt til å gi de samme tingene når barnet begynner å spise. Barnet vil ikke intuitivt like det, men det vil akseptere fisk og grønnsaker mye raskere om det har blitt vant med smaken i mors liv.

Ernæringsfysiologens beste tips til gravide er å variere kosten.

- Det er kjempeviktig at mor spiser variert. Stikkord er sunne matvarer som grove kornprodukter, mye frukt og grønnsaker, fisk og melk, samt nok kalsium og jern. Det å variere kosten selv er også god trening til å gi babyen variert mat, sier hun.

Les også: Dette er fostre spesielt utsatt for

Høyere risiko for overvekt?

Kimberly Trout, en av forskerne bak rapporten, mener at smakstreningen i magen forbereder babyen på maten i sin kultur.

- Ulempen er at hvis den kulturen spiser mye gatekjøkkenmat og masse godteri, vil barna ha høyere risiko for å utvikle overvekt og diabetes, har Trout uttalt til en artikkel på nettsidene til Georgetown-universitetet i USA.

Thomassen er usikker.

- Jeg vil ikke si at "sånn er det". Men jeg tror det er lurt at du allerede som gravid, legger opp til det kostholdet familien skal ha videre, sier hun.

Konsekvenser av svangerskapskvalme

Noen gravide sliter med svangerskapskvalme under hele graviditeten, og får knapt i seg mat.

Spørsmålet er hvorvidt konsekvensen kan bli ekstra kresne barn som ikke er vant til ulike smaker.

- Kanskje må foreldrene her bruke litt mer tid på å lære barna å like ulike matvarer når de begynner å spise, ved at barna må tilbys samme matvare flere ganger før de aksepterer den. Men vi har ingen gode holdepunkter for å si at det er slik, sier Thomassen.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2011, og sist oppdatert 30/01 2018.

Les også