kaffe og te gravid

Kan du drikke kaffe og te som gravid?

Sjekk hvor mye kaffe, te, cola og annen koffeinholdig drikke du kan drikke mens du er gravid.

DRIKKE I SVANGERSKAPET: Du bør være totalt avholdende fra alkohol gjennom hele graviditeten og drikke maks 1-2 kopper kaffe per dag. Foto: Gettyimages.com.
DRIKKE I SVANGERSKAPET: Du bør være totalt avholdende fra alkohol gjennom hele graviditeten og drikke maks 1-2 kopper kaffe per dag. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Det er Helsedirektoratet som har ansvaret for de nasjonale kostholdsrådene – også for gravide, og de inkluderer drikke:

Drikk vann til maten og som tørstedrikk. Drikk gjerne også 1–2 glass melk om dagen, helst skummet eller lettmelk med 0,7 % fett eller mindre. Maks 1–2 kopper kaffe eller 3–4 kopper vanlig te. Du bør i tillegg begrense inntaket av cola. Husk at du bør være totalt avholdende fra alkohol gjennom hele graviditeten.

- Drikke utgjør en viktig del av det totale kostholdet når man er gravid. Den rivende utviklingen som skjer fra dag til dag med barnet gjennom hele svangerskapet krever god væskebalanse, sier Elisabet Rudjord Hillesund, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder.

- En stor del av mors vektøkning i graviditeten skyldes at blodvolumet øker og at det er mer væske i omløp. Dette er viktig for utvekslingen av stoffer mellom mor og barn og for et sunt svangerskap, legger hun til.

Drikke som gravid

- Gravide bør følge våre kostråd som gjelder for hele befolkningen, sier seniorrådgiver Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet.

Her er direktoratets «ja» og «nei»-tips til drikke. I tillegg til tipsene (fet skrift, red.anm.), kan du lese utbroderinger ved de to ernæringsfysiologene Elisabet Rudjord Hillesund og Ragnhild Breivik.

«Ja»/anbefalt mengde drikke i graviditet:

Vann i graviditet

Vann anbefales som tørstedrikk, som drikke til måltider og mellom måltider.

- For å få dekket væskebehovet trenger kroppen først og fremst rent vann. Vann fra springen, eventuelt frisket opp med isbiter og en bit lime, sitron, appelsin eller vannmelon er godt og friskt både som tørstedrikk og som tilbehør til maten. Med tanke på mengde kan man stole på tørsten og drikke så mye som man føler behov for hvis ikke legen sier noe annet, sier Hillesund.

- Jeg er helt enig i at en hovedsakelig skal drikke vann for å opprettholde god væskebalanse under graviditeten, sier Breivik, som også er styremedlem i Norsk Selskap for Ernæring.

Les også: Trygg fisk og sjømat for gravide

Melk som gravid

Magre meieriprodukter bør være en del av det daglige kostoldet, også for gravide. Melk er en god kilde til kalsium, jod og andre viktige næringsstoffer. Helsedirektoratet har ingen mengdeanbefaling på meieriprodukter.

- Melk er en viktig drikk når du er gravid, spesielt hvis du ikke spiser ost og andre meieriprodukter. Melk inneholder mange verdifulle næringsstoffer som for eksempel proteiner, kalsium, sink og jod, sier Hillesund, og legger til:

- Proteinene i melk er av god kvalitet og bidrar til god vekst. Kalsium fra melk styrker både mors og babyens skjelettutvikling og videre beinhelse. Jod er spesielt viktig for mors energistoffskifte og for babyens hjerneutvikling. I tillegg inneholder melken en rekke andre næringsstoffer som øker kvaliteten på kostholdet.

Hun anser et glass melk til hvert brødmåltid for å være en god vane både under graviditet og ellers. Det kan også gjerne varieres med syrnede melkeprodukter som yoghurt, cultura og biola.

- Melk er hovedsakelig den største kilden vi har til jod i Norge, og det er viktig at gravide kvinner får tilstrekkelig med jod. Det er viktig for utviklingen av fosterets hjerne og sentralnervesystem, sier Breivik.

Frukt- og grønnsaksjuice i graviditeten

Et glass fruktjuice eller grønnsaksjuice kan inngå som én av dine "fem om dagen". Juice, særlig appelsinjuice, er en god kilde til C-vitamin, som bidrar til å øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Breivik opplyser at hvis du drikker juice eller smoothie som er ferdigprodusert, så er disse gjerne presset eller laget i puréform. Da kan viktige næringsstoffer gå tapt, særlig fiber. Derfor er det "et glass om dagen", da du ikke kan drikke fem glass for å få i deg
"fem om dagen". Det beste er å spise frukt og grønnsaker i sin naturlige form.

- Juice og smoothie er ikke en nødvendig del av kostholdet, men et glass appelsinjuice eller smoothie per dag kan likevel gi variasjon i kostholdet og bidra til å stimulere jernopptaket fra brødmåltidene. Selv om hele frukten brukes når man lager smoothie kan det være fornuftig å begrense mengden til maks et glass per dag på samme måte som med juice, siden begge drikkene inneholder mye fruktsukker, legger hun til.

«Nei»/begrensninger på drikke i svangerskapet:

Alkohol

- Husk at du bør være totalt avholdende fra alkohol gjennom hele graviditeten, sier Rudjord Hillesund, helt i tråd med Helsedirektoratets kostholdsråd for gravide.

Koffeinholdig kaffe, te og coladrikker som gravid

Koffeinholdig drikke i graviditeten bør begrenses til 1-2 kopper kaffe eller 3-4 kopper vanlig svart te daglig. Coladrikker med koffein bør også begrenses.

- Kaffe bør begrenses under graviditeten fordi koffeinet kan påvirke fosterets vekst og utvikling negativt. Vanlig te bør også begrenses. Når det gjelder te så kan frukt-te (nypete, hibiskus osv) drikkes i noe større mengde. Bare pass på at fruktteen er laget av frukt/bær og ikke er vanlig svart te tilsatt fruktsmak. Coladrikker inneholder også koffein og bør begrenses både på grunn av sukkerinnhold/søtstoff og koffein, sier Hillesund.

Energidrikker bør også unngås, grunnet overdrevne mengder koffein.

- At man må være forsiktig med koffeinholdig drikke er fordi koffein hindrer opptaket av jern. Jern er et viktig mineral både under graviditeten og for spedbarnet etterpå, fordi det bidrar til å utvikle de røde blodcellene og transport av oksygen. Babyen lever de første 4-6 månedene på et jernlager det har fått under graviditeten og de første timene etter fødsel før man kutter navlestrengen. Så det er veldig viktig å passe på at man har et kosthold med tilstrekkelig inntak av jern gjennom graviditet, sier Breivik.

Søte drikker

- Under graviditeten endrer mors hormonbalanse seg på en måte som skal sikre at barnet får tilført nok næring. Dette gjør at sukker fra juice, saft og brus lett kan tilføre barnet mer sukker enn det trenger. Søte drikker bør derfor ikke være en del av hverdagskostholdet når man er gravid, sier Hillesund.

Forsøk gjerne å drikke smaksatt vann med kullsyre istedenfor søte drikker, selv om det ikke er farlig med brus eller saft en gang i blant. Det er også helt fint å kose seg med kakao eller solbærtoddy en gang i blant, spesielt når det drikkes i forbindelse med måltid. Søt drikke i forbindelse med måltid påvirker blodsukkeret mindre enn søt drikke mellom måltidene.

- Det er tilsvarende klokt å være tilbakeholden med kunstig søtet drikke fordi man fortsatt vet for lite om hvordan disse stoffene påvirker svangerskapet, sier Hillesund.

Alkoholfritt lettøl er et annet alternativ til alkoholholdig og søt drikke. Det inneholder imidlertid en del sukker, og mengden bør derfor ikke overdrives.

- Det handler om å ikke fylle på med drikke med mye sukker i, hvor du heller kunne drukket væske som tilfører kroppen gode næringsstoffer, sier Breivik.

Ytterligere kilder vi har benyttet i artikkelen er helsedirektoratet.no og matportalen.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning