Graviditetstest - velg riktig

Velg riktig graviditetstest

Graviditetstest kan det lønne seg å kjøpe på nettet.

STORT UTVALG: Du får graviditetstest i mange varianter, men strengt tatt holder det med en billig strimmel.
STORT UTVALG: Du får graviditetstest i mange varianter, men strengt tatt holder det med en billig strimmel. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert

Her kan du kjøpe graviditetstester på nett

Graviditetstester og eggløsningstester er billigere om du kjøper dem på nett.

www.billige-tester.no

www.lavpris-tester.com

www.babyornot.no

www.quicktests.no

www.apotekdirekte.no

http://www.babyplan.no

Ulike typer graviditetstester

  • Det finnes et utall hjemmetester å velge mellom i dag, Du kan kjøpe hjemmetester på apoteket, i enkelte matvarebutikker og på nettet.
  • Selve testen er et papir som reagerer på svangerskapshormonet HCG. Noen har en testpinne i plast rundt papirstripen, andre ikke. Papirstripene fungerer på samme måte som lakmuspapir.
  • På de fleste graviditetstestene kommer det opp en strek, et kryss eller et ord som tilsier at du er gravid.
  • Det er også vanlig med tilsvarende symbol som bekrefter at testen er riktig utført. Les på pakningen hvordan du skal lese av resultatet på graviditetstesten du har kjøpt.

Er du en som bruker tid på å bli gravid, kan det fort bli dyrt å skulle kjøpe graviditetstest på apoteket hver måned.

Da kan teststrimler fra nettbutikkene være en rimeligere løsning.

Skal du derimot bare investere i én graviditetstest, kan det være morsomt å prøve Clearblues digitale test med ukeindikator - som, i tillegg til å si om du er gravid eller ikke, forteller deg hvor mange uker du eventuelt er på vei.

Slik virker en graviditetstest

Idet et befruktet egg har festet seg i livmorveggen, og du blir gravid, vil kroppen starte med å produsere et hormon som kalles hCG (humant chorionadotropin).

Dette skjer vanligvis cirka seks dager etter befruktningen.

Hormonet forekommer kun hos gravide kvinner og kalles derfor for «graviditetshormonet». HCG utskilles i urinen og kan derfor brukes som graviditetsindikator.

Kan teste før forventet menstruasjon

Hjemmetestene fungerer ved at man tester mengden eller konsentrasjonen av hormonet hCG. Hormonet reagerer kjemisk med et stoff på testpinnen eller strimlen.

Når urinen inneholder nok hormon, blir det et utslag på testen, forklarer lege Kari Løvendahl Mogstad til BarniMagen.com.

Løvendahl Mogstad har i mange år engasjert seg innen svangerskaps- og barselmedisin og har selv født seks barn. Hun har også en egen mamma- og legeblogg, Lykkelig som Liten.

- Mengden av hCG dobles cirka annenhver dag og når toppen rundt uke 9-10 etter siste menstruasjon. Med dagens moderne tester kan man måle mengden av hCG allerede 4-5 dager før uteblitt menstruasjon, sier hun.

Men tar man testen så tidlig, følger det med en del usikkerhet.

- Man kan for eksempel være gravid selv om testen ikke viser det, fordi testen er tatt for tidlig til at det blir utslag, sier legen.

Kan få falskt resultat

HCG-nivået utvikler seg ulikt hos gravide kvinner. Hos noen kvinner stiger det veldig raskt etter befruktningen, men hos andre tar det lenger tid før hCG-konsentrasjonen er så høy at den kan måles i en graviditetstest.

De fleste av dagens hjemmetester angir at de er 99 prosent nøyaktige allerede fra den dagen du forventer menstruasjon, eller en dag etter. Men nøyaktigheten er klart sikrere dersom du venter med å teste til én uke etter forventet mens.

Går du til legen, kan du ta en blodprøve som gir en presis måling av hCG-nivået, og dermed med sikkerhet kan si om du er gravid.

- Når vi tar blodprøve av hCG på kontoret, så er det for å få et eksakt mål av hormonet. Vi vet sånn cirka hvor mye det skal være i kroppen hver uke i svangerskapet , og kan derfra regne oss frem til antall uker gravid, forklarer Løvendahl Mogstad.

Like sikkert som hos legen

Ifølge legen er hjemmetester kjøpt på apoteket svært sikre, omtrent 99 prosent, så lenge man leser bruksanvisningen og bruker testene riktig.

- Hvis hjemmetesten er riktig utført, er de nok like sikre som de urintestene vi bruker på de fleste legekontorer. Det som kan være fordelen med å bli testet hos legen, er at vi har mer standariserte og ordentlige forhold for å utføre testen, sier Løvendahl Mogstad.

En svært sjelden gang kan nemlig svaret forkludres av for lite urin på testpinnen (falskt negativt svar).

Uvanlig med falsk positiv graviditetstest

Det er svært sjelden at en test gir falsk positivt svar. Men det kan skje, for eksempel etter en abort.

- Ved en abort slutter man å produsere hCG, men det tar gjerne 6-8 uker etter en abort, spontan eller provosert, før kroppen har så lite hCG i kroppen at det slutter å slå ut på en test. Også forurensning/smuss i urinen gi en falsk positiv prøve, men det er veldig sjelden, sier Løvendahl Mogstad.

- Et sjelden fenomen er også at noen svulster kan gi produksjon av hCG, men dette hører til de sære eksemplene, sier legen.

Får du negativt svar, bør du teste på ny etter noen dager, hvis du fortsatt ikke har fått menstruasjon eller mistenker at du kan være gravid.

Tegn på graviditet er blant annet ømme bryster, hyppig vannlatning og kvalme. Her får du oversikt over alle de vanligste, tidlige graviditetstegnene.

Gratis

Stiftelsen Amathea er en helsetjeneste som tilbyr gratis veiledning til kvinner og par som er blitt uplanlagt gravide.

Stiftelsen har kontorer i det fleste fylkene, og dit kan du blant annet gå for å ha samtaler og få tatt gratis graviditetstest.

- Ring gjerne på forhånd for å avtale tid. Vi har klienter fra 14 til 45 år, forteller veileder og sykepleier Elisabeth Nygren.

Billig like bra som dyr

Amathea pleier å kjøpe inn graviditetstester i store kvanta fra en grossist. De har erfart at ulike tester viser de samme resultatetene, og at alle egentlig fungerer like bra.

- Alle tester som blir utgitt på markedet her i Norge er nøye testet og godkjente og skal derfor være gode. Husk bare å lese bruksanvisningen nøye. For eksempel må du passe på at strimmeltester ikke legges på en flate som absorberer fuktighet mens du venter på at resultatet skal bli klart, forteller Nygren.

- Er testen positiv betyr det at du er gravid, da testen har registrert graviditetshormonet HCG i urinen. Du kan være gravid selv om testen er negativ, dersom urinprøver er tatt feil eller testen tas for tidlig. Da kan du ta en ny test om noen dager. Bruk morgenurinen fordi den er mest konsentrert.

Riskiko for feilkilder

Det bekrefter lege Kari Løvendahl Mogstad, selv om hun er litt tvilende til de billigste strimmeltestene.

- Testene man får kjøpt på apotek er gode og sikre. De billige strimmeltestene er kanskje ikke så sikre, på grunn av at det er en større risiko for feilkilder ved at de ikke er pakket inn like hygienisk og sikkert som pinnene, mener hun.

Les også:

Her er symptomene på at du er gravid

Oralsex gir sunnere graviditet

Slik holder du deg fruktbar «over tida»

Dette skjer med kroppen når du er gravid

Hvordan bli gravid kjapt

Slik øker du sjansen for å bli gravid

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning