vann i kroppen gravid

Derfor får du mye vann i kroppen når du er gravid

Vann i kroppen i svangerskapet, ødem, er helt normalt. Slik kan du forebygge det.

VANN I KROPPEN GRAVID: Hovne bein og ankler oppstår ofte når du har mye vann i kroppen i svangerskapet, noe som er en ubehagelig men ufarlig tilstand. FOTO: Getty Images.
VANN I KROPPEN GRAVID: Hovne bein og ankler oppstår ofte når du har mye vann i kroppen i svangerskapet, noe som er en ubehagelig men ufarlig tilstand. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Hevelser i føtter og ankler og hovne bein er relativt vanlig i svangerskapet. Kroppen holder på mer væske, og den voksende livmoren legger stadig større press på blodårene som fører blodet tilbake til hjertet.

Det forklarer leder i Jordmorforeningen NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

- Slike hevelser forsvinner vanligvis rett etter fødselen.

Gravid og vann i kroppen

Ida Cecilie Widsten er jordmor ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk. Hun opplyser om at ødemer i kroppen kan være hormonelt, men det kan også være knyttet til kostholdet du spiser som gravid. For å unngå vann i kroppen kan du prøve å kutte ned på saltinntaket.

- Opptil 80 prosent av kvinner får vann i kroppen i svangerskapet, informerer hun.

Hun sier at ødemer i kroppen når du er gravid kan være svært plagsomt da du går opp i vekt, skoene blir trangere og hendene dine hovner opp.

- Du kan også oppleve generelt mindre bevegelighet. Symptomer på at du skal følges opp er ekstra mye ødemer i kroppen, men dette alene er ikke et tegn på sykdom eller for bekymring, understreker Widsten.

Forebygge vann i kroppen

Schjelderup forklarer at dersom du skal unngå hovne bein eller ankler bør du unngå å stå mye i lengre perioder.

- Sitt med beina høyt når du kan, og unngå å sitte med beina i kryss. Pass også på at du ikke blir altfor varm, råder hun.

Både Schjelderup og Widsten anbefaler å bruke støttestrømper eller kompresjonsstrømper, sko som passer og som gir godstøtte, i tillegg til å bruke løstsittende klær.

- Pass på at du holder deg fysisk aktiv og ligg gjerne på siden når du skal sove, tipser Schjelderup.

Hun legger til at vanndrivende medisiner ikke skal brukes i svangerskapet, og det finnes ingen medisinsk behandling for ødemer, da dette som oftest er en normal del av det å bli høygravid. All bruk av medisiner i svangerskapet skal imidlertid ikke tas før du har rådført deg med lege eller jordmor.

- Vær også oppmerksom på at hevelser som oppstår over kort tid og som er svært fremtredende kan være tegn på svangerskapsforgiftning. Kontakt også lege dersom du har hevelse bare i ett ben, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning