Utflod i svangerskapet

Utflod i svangerskapet er helt normalt

Hoven i skjeden, økt utflod og små blødninger kan opptre under svangerskapet, men det er som regel helt normalt.

UTFLOD I SVANGERSKAPET: Jordmor Siri von Krogh guider deg gjennom hva som skjer i underlivet under graviditeten. FOTO: Crestcok.
UTFLOD I SVANGERSKAPET: Jordmor Siri von Krogh guider deg gjennom hva som skjer i underlivet under graviditeten. FOTO: Crestcok.
Sist oppdatert

Oppblåst mage under den første delen av svangerskapet har sammenheng med økt blodgjennomstrømning i skjeden og livmoren. Dette skjer for å gi fosteret optimale forhold, men også for at vevet i skjeden skal bygge seg opp slik at det blir tilstrekkelig elastisk til fødselen.

Hoven og oppblåst

Følelsen av oppblåsthet som mange av oss kan få når vi skal ha mensen får de fleste når de nettopp har blitt gravide også, bare enda sterkere.

Dette har sammenheng med at blodgjennomstrømningen i skjeden og i livmoren ganske tidlig begynner å øke.

Det er for å gi fosteret optimale ernæringsforhold. Men det er også for at vevet i skjeden skal bygge seg opp, slik at det kan utvide seg nok til at babyen kan passere gjennom fødselskanalen uten at man revner i skjedeåpningen.

Den kroniske følelsen av å være hoven i skjeden er for noen plagsomt, mens det for andre virker seksuelt opphissende fordi man føler seg litt småkåt hele tiden.

Gravid og utflod

Økt utflod er et tidlig tegn på at man er gravid. Den kan gjerne bli litt tykkere og seigere enn når man ikke er gravid. Dette er normalt.

Er utfloden økt og illeluktende ved graviditet, eller om fargen endres til brun, grønn, rosa eller gul, bør du ta det opp med jordmoren eller legen din. Det kan være tegn på infeksjon eller skjedekatarr.

Sopp i underlivet ved graviditet

Man er mer utsatt for sopp i underlivet ved graviditet, så hvis det klør i tillegg til økt utflod, kan det være sopp. Det kan kureres med krem som fåes kjøpt på apoteket. Dersom dette ikke hjelper, bør man snakke med legen eller jordmoren sin.

Det er også mulig å bruke vagitorier også. Dette middelet fåes på apoteket, men da skal man ikke bruke innføringshylsen som følger med, bare sette den inn i skjeden med fingrene. Det er lurt å gjøre om kvelden, for da renner den ikke rett ut igjen. Ikke bruk den sterkeste typen, men de som er mildere.

Aloe vera gele kan også forsøkes. Det skader ikke babyen og har bakteriedrepende effekt samtidig som den virker kløestillende og kjølende.

Stikkinger i graviditeten

Mange kjenner stikkinger i begynnelsen av graviditeten. Det kan være ulike årsaker til dette. Livmoren begynner umiddelbart å vokse seg tykkere når man blir gravid. Dette presser litt i underlivet, fordi det er ikke så god plass der.

Etterhvert som livmoren begynner å fylle ut det lille bekkenet (før uke 12), vil den også kunne presse på noen av nervene som ligger vevet inn og ut gjennom bekkenet. Båndene som holder livmoren på plass vil også strekke på seg etterhvert. De er festet på fire forskjellige steder inne i bekkenet, og mange kjenner denne litt støle strekken mer på den ene siden enn på den andre.

Denne litt ømme stølheten vil de fleste ha fra tid til annen gjennom hele graviditeten og de første ukene etter fødselen. Etter fødselen oppstår det fordi båndene skal "krympe" tilbake til normalen igjen.

Blir stikkingene smertefulle eller man også kjenner en ømhet over nyrene (litt bakpå ryggen under ribbeina), kan det være en urinveisinfeksjon.

Når livmoren stiger opp av det lille bekkenet og svever fritt inne i bukhulen, kun holdt fast av båndene i bekkenet og livmorhalsen, vil de fleste oppleve noen gode måneder uten for mye press.

Noen kjenner også at livmoren presser på urinblæren og må tisse oftere de første 12 ukene. I andre trimester (ca fra uke 13 og frem til uke 28) har de fleste det bra. Deretter begynner babyen og livmoren å bli såpass store igjen at presset mot urinblære øker frem til fødselen.

Bekkenløsning

Bekkenløsning er noe av det verste gravide kan få.

For noen få kan bekkenløsning inntreffe allerede noen uker etter at de har blitt gravide. Da er det viktig å søke hjelp så tidlig som mulig. Snakk med jordmor eller lege om dette.

Blødninger som gravid

Det er helt vanlig med litt småblødninger de første ukene av en graviditet.

Noen får en liten blødning når egget fester seg i livmoren i løpet av den første uken etter befruktningen.

Andre kan blø litt etter samleie. Noen blør uten noen foranledning og dette kan ha sammenheng med at slimhinnene blir litt skjørere når man er gravid. Er du i tvil om den blødningen du har, kan du lese litt mer om dette på blødninger i svangerskapet.

Kontakt alltid jordmor eller lege om du er i tvil.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2010, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også