tips og Råd til bekymret gravid

Tips til gravide som er bekymret

Er du gravid for første gang og har mange spørsmål om hva du kan og ikke kan gjøre? Her er svar på 18 spørsmål!

TIPS OG RÅD TIL BEKYMRET GRAVID: Kan du ta solarium mens du er gravid? Vi har spurt jordmødre om ting mange bekymrede gravide lurer på. FOTO: Getty Images.
TIPS OG RÅD TIL BEKYMRET GRAVID: Kan du ta solarium mens du er gravid? Vi har spurt jordmødre om ting mange bekymrede gravide lurer på. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Er du gravid for første gang, eller er du generelt bekymret for alt når du er gravid?

Vi har samlet spørsmål mange gravide har, og spurt jordmødrene Siri Von Krogh, Kjersti Pettersen, Marie Svedberg og Christina Nordkvelde om trygge råd:

1. Kan jeg slanke meg når jeg er gravid?

Når du er gravid skal du absolutt ikke slanke deg. Du bør spise minst 2500 kalorier hver dag for å ha nok til både deg selv og babyen.

Går du under dette nivået kan du utsette barnet for fare. Det betyr ikke at jeg anbefaler bare å lange innpå uten å bruke hodet. Men du skal ikke bruke akkurat denne perioden i livet til å holde på med slankekurer.

2. Bør jeg bruke gravidbilbelte?

Ja!

Les også: Her skal du plassere bilbeltet når du er gravid

3. Kan jeg bruke massasjestol?

Fosteret ligger svært godt beskyttet der inne i magen. Det ligger i sitt eget lille basseng, med væske, hinner, muskler og ben rundt seg på alle kanter. Massasjestoler eller vibrerende stoler kan ikke skade barnet.

4. Kan jeg farge håret mens jeg er gravid?

Nå til dags er hårfarging vanligvis trygt. Midlene de brukte i hårfarge før i tiden var mye sterkere kjemisk, slik at de kunne skade, men ikke nå lenger.

5. Kan jeg bruke solarium mens jeg er gravid?

Nå er vel egentlig ikke solarium bra for noen, så det anbefaler jeg heller ikke under graviditeten. Når det gjelder soling ute, bør gravide være oppmerksom på at de kan få pigmentflekker av for mye sol. Smør deg derfor godt med solkrem, og ta flere pauser i skyggen enn ellers slik at du ikke blir overopphetet.

Les mer om solarium og sol i graviditeten.

6. Kan jeg bruke selvbruningskrem?

Det går helt fint og er faktisk å anbefale fordi du ikke da utsetter deg for stråler som kan være kreftfremkallende.

7. Kan jeg bruke aromaoljer?

Det er noen eteriske oljer som kan være abort- eller riefremkallende, men en hver god aromaterapeut vet hvilke dette er.

Ellers er de aller fleste helt ok å bruke.

8. Kan jeg bruke tigerbalsam mens jeg er gravid?

Nei, dette frarådes av både jordmødrene og av produsenten av Tigerbalsam.

9. Kan jeg ta botox?

Selve graviditeten frigjør såpass mye hormoner i kroppen din at du kommer til å se så ung og sunn ut som aldri før.

Behovet for å fjerne rynker er derfor antakelig ikke så stort under svangerskapet. Skulle du likevel ønske å ta botox-innsprøytninger ville jeg ha spurt legen. Så vidt jeg vet finnes det ikke rapporter om at slike innsprøytninger i ansiktet har noen negativ effekt på fosteret nede i magen.

Men for sikkerhets skyld ville jeg reise problemstillingen slik at du får et helt oppdatert og medisinsk ansvarlig svar i forhold til din situasjon.

10. Kan jeg male barnerommet?

Du kan fint male mens du er gravid, men husk å lufte godt. Du bør ikke bo i rommet de første tre dagene, og velg en vannbasert maling.

11. Kan jeg ta badstue?

Du kan godt ta badstue mens du er gravid, men jeg vil anbefale å være forsiktig slik at du unngår å bli overopphetet. Drikk dessuten rikelig med vann.

12. Er det greit å sykle?

Trening er bra også under svangerskapet, og så lenge det kjennes greit er det også i orden å sykle. Du bør selvfølgelig helst unngå å falle, men det kan like gjerne skje i helt andre sammenhenger. Og så er kanskje ikke svangerskapet tidspunktet å lære å sykle hvis du ikke kan det fra før.

13. Et lite glass vin er vel greit?

Vin er ikke greit – selv ikke et lite glass. Vi vet nemlig ikke nøyaktig hvor grensen går før det er skadelig, så det er best å holde seg på den trygge siden. Null enheter alkohol gjennom hele svangerskapet er derfor en grei regel.

14. Kan jeg spise sushi?

Sushi er greit, men du skal unngå bitene med tunfisk.

Les mer om hva du kan og ikke kan spise som gravid.

15. Kan jeg drikke kaffe?

Det er greit med små mengder kaffe, men hold deg helst til maks to kopper om dagen. Vær for øvrig oppmerksom på at også te og cola inneholder koffein, så hvis du drikker dette må også denne mengden tas med i beregningen.

16. Kan jeg bade i badekar som gravid?

Alt med måte, er det noe som heter. Å sitte riktig lenge i en glovarm badestamp er ikke bra når du er gravid, og kanskje spesielt ikke i første trimester (første tre måneder).

Grunnen er at hele kroppstemperaturen da vil øke, hjerterytmen vil øke og du utsetter fosteret for stress. I begynnelsen av svangerskapet, når nervesystemet og alle organene dannes, er fosteret spesielt utsatt for påvirkning.

I denne fasen er det mer grunn til å være forsiktig enn ellers. Men les ikke dette som et råd om at du ikke kan ta deg karbad hvis du har lyst til det. Selvfølgelig kan du bade, men behøver du å ha det på det aller varmeste mens du er gravid?

17. Kan jeg bade i boblebad mens jeg er gravid?

Her gjelder det samme som ved badekar som gravid. Det blir fort veldig varmt for den lille, men et veldig kort bad går greit. Det er viktig med god hygiene i boblebadet, slik at du unngår urinveisinfeksjon og andre ugreie bakterier i skjeden.

18. Kan jeg få massasje?

Ja. En flink massør vet hva de skal og ikke ikke skal gjøre. Velg en kunnskapsrik og god massør, og ikke ligg for lenge på ryggen når du er høygravid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning