sol og solarium i graviditeten

Det du vil vite om sol og solarium i graviditeten

- De fleste gravide trekker seg unna sola fordi det føles ubehagelig og for varmt.

SOL OG SOLARIUM I GRAVIDITETEN: Som gravid skal du ikke tvinge deg selv til å ligge i sola, men det er ikke dokumentert bevist at sollys er skadelig for barnet. Foto: Gettyimages.com.
SOL OG SOLARIUM I GRAVIDITETEN: Som gravid skal du ikke tvinge deg selv til å ligge i sola, men det er ikke dokumentert bevist at sollys er skadelig for barnet. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Hver enkelt gravid må selv føle på hva som er greit, men det er uansett ikke dokumentert bevist at hverken solarium eller naturlig sollys er skadelig for barnet, sier jordmor ved dinjordmor.no, Lisbeth Kopperud.

Hun forteller at de generelle rådene hvorvidt gjelder soleksponering, også gjelder for gravide.

- Utendørs sol trenger jo alle, men den overdrevne bruken er ikke gunstig for noen mennesker, gravid eller ei. Det samme gjelder for solarium; ta sol dersom du liker å ta sol, men med omhu. Generelt, uavhengig av en graviditet, er det ikke anbefalt å ta for mye sol, sier Kopperud.

Sol når du er gravid

Råd til soling i graviditeten:

- Sol deg med måte
- Unngå overoppheting og kos deg da heller i skyggen
- Bruk høy solfaktor
- Husk å drikke vann

Kilde: Jordmor Lisbeth Kopperud

Jordmoren forklarer at det er uproblematisk for en gravid kvinne å ligge i sola dersom hun nyter det, men at de fleste trekker seg unna sola nettopp fordi det blir for varmt.

- De fleste gravide trekker seg unna sola fordi det føles ubehagelig og for varmt, og da er det også helt riktig å sette seg under en parasoll i skyggen. Men, hvis man koser seg med det, er saken en helt annen. Da skal man nyte sola, sier hun.

Kopperud legger til at det er viktig å ikke sole seg av ren vilje, eksempelvis med mål om å få farge, dersom man i utgangspunktet synes det er ubehagelig.

- Noen ligger i sola for å bli stekt, men det skal hverken gravide eller ikke-gravide gjøre, sier hun.

Les også: Gode råd mot bekkenløsning

Solarium i graviditeten

Hvorvidt gjelder sollyset i solarium, mener jordmoren at dette ikke er skadelig for barnet - såfremt bruken ikke overdrives.

- Det finnes ingen dokumentasjon som tilsier at barnet tar skade av å eksponeres for lyset i solarium, men det er helt sikkert noen som mener at barnet likevel ikke bør eksponeres for det. Personlig mener jeg at hver enkelt gravid selv må bedømme hva som kjennes greit ut og ikke, sier Kopperud.

For øvrig er hun opptatt av at alle gravide bør lytte til egen kropp, fordi alt for mange begrenser seg i frykt for å gjøre noe feil.

- Alt fra trening, anstrengelser, matinntak, sosialt samvær og soling - alt for mange gravide unnlater å gjøre ting fordi noen har fortalt dem at det ikke er bra. Det som i utgangspunktet skal være en fin tid, blir heller en bekymringsfull og begrenset tid. Man må lytte til og stole på egen kropp, sier jordmoren.

Les også: Dette er de vanligste graviditetsplagene

Husk solkrem i graviditeten

Konklusjonen, ifølge Kopperud, er altså denne: Det er ikke bevist at det er skadelig for barnet å eksponeres for sol, så dersom du liker å ligge i sola, bør du også nyte den. Dersom du synes det er ubehagelig, lar du være.

- Som gravid skal du aldri presse deg selv. Kjenn på hva som føles riktig for akkurat deg, og gjør nettopp det, sier hun.

Hun legger til at det er viktig å bruke høy solfaktor, men at dette er selvsagt også som ikke-gravid.

- Solkrem er viktig for å beskytte huden mot hudkreft, så husk å bruke høy faktor, sier Kopperud.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning