Sikkerhet i bil når du er gravid

Én vanlig feil øker risikoen for at fosteret skades

Pass på hvor du plasserer sikkerhetsselen i bilen.

SIKKERHET I BIL NÅR DU ER GRAVID: Det er viktig å passe på at både mor og det ufødte barnet er trygge i bilen.
SIKKERHET I BIL NÅR DU ER GRAVID: Det er viktig å passe på at både mor og det ufødte barnet er trygge i bilen. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Som gravid er det ekstra viktig at du passer på at beltet ligger under magen og er strammet, sier distriktsleder i trygg Trafikk, Mette Magnussen.

Barnas sikkerhet i bilen tar de fleste av oss på alvor, selv om mange synes bilstolene er vanskelige å montere riktig. Men er du like flink til å sikre ditt ufødte barn når du er ute på biltur?

Selv om barnet ligger trygt inne i magen, er nemlig ikke mammas mage god nok beskyttelse dersom dere skulle komme ut for en kollisjon eller ulykke.

Bruk beltet

- Gravide skal i likhet med andre alltid bruke bilbeltet. Dette er sikrest både for mor og barnet i magen, sier Magnussen.

Hun forteller at bilbeltet beskytter både mor og barn mot skader ved en eventuell ulykke, men understreker at det er viktig å bruke beltet riktig.

Kollisjonstester med "gravide" kollisjonsdukker viser at risikoen for skade er betydelig større dersom magebeltet ligger over livmoren i stedet for under.

- Hoftedelen av bilbeltet skal alltid ligge langt nede over hoftekammen og strammes godt. Diagonalbeltet skal ligge mellom brystene og på siden av den gravide magen, forklarer hun.

Legg imidlertid aldri beltet under armen eller bak ryggen.

Viktig verneutstyr

- Det samme er viktig når det gjelder sikkerhet for gravide som for alle andre som ferdes i bil eller buss. Bruk alltid bilbeltet og sitt riktig, sier også kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Les også: Dette avgjør hvor stor babyen din blir

Hun understreker at bilbeltet er et ekstremt viktig verneutstyr dersom uhellet skulle være ute.

- Bilulykker er skyld i omtrent 2/3 av alle skader på gravide. Risikoen er størst for gravide som er i andre eller tredje trimester, sier hun.

Hun forteller videre at det ikke er noen grunn til å være skeptisk til å bruke airbagen.

- Du får forhåpentligvis aldri bruk for airbag, men alternativet er å treffe rattet eller andre deler av bilen, sier hun.

Skyv setet tilbake

Dersom du syns det er vanskelig å plassere beltet, finnes det spesielle belter for gravide som styrer bilbeltet ned under magen.

- Dette kan gjøre det mer behagelig å bruke bilbeltet. For øvrig anbefaler Trygg Trafikk at du skyver setet så langt tilbake du kan mens du fortsatt når pedalen uten problemer når du kjører bil, sier Magnussen.

Sent i graviditeten er det ifølge kommunikasjonssjefen i NAF best å være passasjer, og du bør da skyve setet så langt tilbake som mulig.

Les også: Slik sikrer du barn i bil

Bilbelte for gravide

Sagedal mener spesielle seler for gravide er nyttig hjelpeutstyr for vordende mødre på biltur.

- En slik sele gjør det lettere å bruke bilbeltet mest mulig riktig og i tillegg opplever den gravide økt komfort. Det finnes nå modeller med ISOFIX som gjør det enklere å bruke utstyret riktig, sier hun.

- Men ikke kjøp hjelpeutstyret på postordre. Kjøp det i en butikk som kan gi deg en demonstrasjon i egen bil på riktig bruk og montering, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning