nesespray gravid

Ikke alle typer nesespray egner seg for gravide

Det beste er å unngå medisiner selv om du er forkjølet.

NESESPRAY: Saltvannsspray kan du bruke så mye du vil når du er gravid. Og best av alt, du kan lage den selv.
NESESPRAY: Saltvannsspray kan du bruke så mye du vil når du er gravid. Og best av alt, du kan lage den selv.
Sist oppdatert

- Saltvannsspray kan brukes av alle, også gravide, uten at man behøver å tenke mengde. Så rådet til gravide er jo å prøve dette først, er man blitt litt tett i nesa, sier fagredaktør Eirik Berteig Rustan hos Apotek 1.

- Og hva hvis man er veldig tett?

- Hvis saltvannsspray ikke er nok kan man bruke slimhinneavsvellende nesesprayer i en kortere periode. Det finnes ingen holdepunkter for at disse medfører risiko for fosteret. Men det er viktig at bruksanvisningen følges nøye.

Nesespray i graviditeten

Dette gjelder både nesesprayer av typen xylometazolin - der Otrivin er mest kjent - og oksymetazolin.

Rustan påpeker at det uansett er generelt viktig at gravide er forsiktige med å bruke legemidler uten å snakke med en lege eller farmasøyt først.

Britt-Ingjerd Nesheim er tidligere overlege og professor dr. med ved Oslo Universitetssykehus, og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Hun mener man fort kan bli litt forvirret når man sjekker dette med gravide og nesespray som for eksempel Otrivin.

- Slår man opp i Norsk legemiddelhåndbok, som er skrevet av uavhengige eksperter, står det om preparater med xylometazolin og oksymetazolin at det ikke finnes holdepunkter for at nesespray og nesedråper medfører risiko for fosteret. Ser man i Felleskatalogen, som er skrevet av farmasøytiske firmaer, står det om xylometazolin-medisinen Otrivin at eventuelle effekter under graviditet ikke er undersøkt.

Otrivin gravid

Det betyr ikke at Otrivin er skadelig i svangerskapet, men at man bare ikke med 100 prosent sikkerhet kan si at det ikke er skadelig, understreker Nesheim.

Det er for øvrig ikke uvanlig at firmaene tar inn denne typen tekst for å gardere seg mot eventuelle søksmål.

Otrivin i graviditeten

Forvirrende? Slår man opp "Otrivin" i Norsk legemiddelhåndbok, henvises du til informasjon om "Slimhinneavsvellende legemidler", og følgende tekst om gravide:

Graviditet: Ingen holdepunkter for at bruk av slimhinneavsvellende nesedråper/nesespray medfører risiko for fosteret.

Slår du opp i Felleskatalogen Medisin, som er skrevet av farmasøytiske firmaer, får du denne informasjonen:

"Det foreligger ikke tilstrekkelige data på bruk hos gravide. Dyrestudier er ikke tilstrekkelige for å utrede effekter på svangerskapsforløp, embryo-/fosterutvikling, fødsel og postnatal utvikling. Mulig risiko for mennesker er ukjent. Skal ikke brukes under graviditet, hvis ikke strengt nødvendig."

- Skulle det virkelig bevises at det absolutt ikke kan være skadelig å bruke for eksempel Otrivin, ville det kreve enormt store og kostbare undersøkelser. Ingen kommer til å gjøre det, sier Nesheim. Som har ett generelt råd i denne sammenhengen:

- Bruk nesespray hvis du trenger det, men ikke overdriv, og hold deg godt innenfor det som er anbefalingen i pakken.

Bihulebetennelse gravid

I kjølvannet av en forkjølelse kommer av og til bihulebetennelse.

- Nesespray som inneholder kortison kan være aktuelt å bruke mot kronisk bihulebetennelse, men det er en reseptbelagt medisin legen må vurdere, svarer Rustan.

Legemiddelhåndboka fraråder ellers at gravide å bruke Rinexin (fenylpropanolamin) på grunn av mistanke om økt misdannelsesfrekvens, men dette er uansett reseptbelagt medisin.

Forkjølelse kan også utløse munnsår. Bør gravide utvise forsiktighet i sin omgang med munnsalve?

- Jeg vil anbefale at man snakker med lege før man bruker midler av denne typen. Men generelt er det vurdert at kremer mot munnsår ser ut til å være trygge under graviditet, såfremt bruksanvisningen følges. Nå finnes det gode alternativer som ikke inneholder legemidler, blant annet munnsårplaster, opplyser Rustan.

Britt-Ingjerd Nesheim understreker at bruk av reseptfri munnsalve er ufarlige for gravide.

Men hva så med hostesaft?

- Hostesaft av typen Cosylan er reseptbelagt, og en lege kan foreskrive denne i korte perioder til gravide, om det er nødvendig. Av de reseptfrie anbefaler vi Bisolvon, mens Solvipect og Noskapin er litt mer omdiskuterte, og generelt ikke hostemiksturer vi anbefaler gravide å bruke, sier fagredaktør Eirik Berteig Rustan hos Apotek 1.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2017, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også