Hud og hår i graviditeten

Slik påvirker graviditeten hud og hår

Hormonelle forandringer påvirker mye.

HÅR OG HUD I GRAVIDITETEN: Det er mye som endres i kroppen når du går gravid - hud og hår er også utsatt. Kviser, hårtap, hårvekst og pigmentflekker er vanlige endringer. Foto: Gettyimages.com.
HÅR OG HUD I GRAVIDITETEN: Det er mye som endres i kroppen når du går gravid - hud og hår er også utsatt. Kviser, hårtap, hårvekst og pigmentflekker er vanlige endringer. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Det kommer kanskje ikke som et sjokk at et svangerskap påvirker kroppen fra innerst til ytterst, og fra topp til tå? Også hud og hår er «utsatt» for endringer i svangerskapet.

- En graviditet fører til hormonelle forandringer i kroppen, noe som kan påvirke huden på flere måter. Mange gravide opplever endringer i huden, forteller Susanne Christensen. Hun er faglærer ved Hudpleieakademiet.

Akne og kviser hos gravide

Christensen forteller at det er helt normalt å oppleve endringer i huden som gravid:

- Det vanligste er strekkmerker, akne, rødme, pigmentering og vaskulære endringer, sier hun.

Videre forklarer hun at strekkmerker skyldes hovedsakelig de hormonelle endringene som skjer i kroppen, og trenger altså ikke bare å komme dersom magen blir veldig stor. Det er imidlertid mulig å forebygge strekkmerker for enkelte.

- Det at bindevevet blir strukket er selvsagt også en årsak til at strekkmerker oppstår. Når det gjelder akne kan gravide oppleve at eksisterende akneproblemer blir verre eller bedre, det er ingen fasit. Som oftest er den gravide mest utsatt for å oppleve akne i starten av svangerskapet, og så blir det bedre utover ukene som går, forteller Christensen.

Rødme og «graviditetsglød» skyldes vaskulære endringer:

- Det blir mer blod i omløp under et svangerskap, og dermed en større belastning på blodkar, sier Christensen.

Dette kan føre til blant annet sprengte blodkar, åreknuter og hemoroider. Uønsket pigmentering er veldig vanlig under en graviditet, og kommer av at cellene som produserer hudens fargestoff, malanin, påvirkes under en graviditet.

- Brune flekker rundt munnen, i pannen og på sidene av nesen er vanlig, forklarer Christensen.

Les også: Dette endrer seg i kroppen når du er gravid

Solkrem forebygger pigmentflekker

Ettersom ulike problemer både kan oppstå og forverres av et svangerskap, er det viktig å ta godt vare på huden i graviditeten.

- Det er lurt å ha gode hudpleierutiner inne for å redusere de eventuelle plagene. Når det gjelder akne er det mange produkter og medisiner du ikke kan bruke som gravid, men en god gelérens, en lett fuktighetskrem og en god peeling er aldri feil. Gode produkter kan bidra til å hindre opphopning av døde hudceller, og holder huden ren og fuktet uten at den tørkes ut, råder Christensen.

Det er også viktig å bruke en god solkrem for å forebygge pigmentering, men det aller beste er å unngå direkte sol i ansiktet under graviditeten, særlig dersom du har en hud som lett får pigmentflekker.

- Pigmentflekkene vil som regel gradvis forsvinne etter graviditet og amming. Fruktsyrebehandling kan hjelpe, men bør ikke benyttes før du er ferdig med graviditet, og aller helst også amming, forteller Christensen.

Les også: De pinligste svangerskapsplagene

Hårvekst i graviditeten

- Økt produksjon av hormoner i svangerskapet gjør at hårveksten påvirkes. Noen opplever for eksempel å få mye mer «dun» i ansiktet eller på kroppen. Andre kan oppleve at håret på hodet virker fyldigere, mens andre igjen forteller at håret har blitt tørt og livløst, eller mer fett. Dette er hormonstyrt, og er helt normalt, forteller Anniken Løviknes fra FRI Frisør.

Det kan være lurt å ikke foreta seg store endringer på sveisen under og like etter et svangerskap. Dette er fordi håret ikke «er seg selv», og kan da oppføre seg uvant og rart.

Les også: Plages du av forstoppelse og hemoroider?

Mister hår etter graviditeten

Selv om håret kan endre seg i løpet av svangerskapet, kommer den vanligste og «største» endringen ofte etter graviditeten.

- Det jeg opplever som det største problemet hos mine kunder er at de mister mye hår 3-4 måneder etter fødsel. Når dette håret skal ut igjen får man mye «småhår», som kan være veldig plagsomt. Det typiske er den «fine» ammeluggen som gjerne står rett ut i hårfestet ved pannen, forteller Løviknes.

For noen kan det hjelpe med ulike produkter som hemmer hårtap etter fødsel, men her er det varierte resultater fra person til person.

- Et kort, lettstelt hår ute av veien eller satt opp i hestehale er gull verdt. Det samme gjelder den enkle «tuten», det er en populær sveis i og etter svangerskap. Det meste som skjer med håret er hormonelt, og det finnes derfor dessverre ingen universal vidunderkur, forteller Løviknes.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2017, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også