gravid kjønn

Åtte metoder for å se hvilket kjønn babyen blir

Vi testet spåkone og tarotkort på vår gravide journalist.

VIL VITE BARNETS KJØNN: - Vi voksne vil selvsagt si at kjønn ikke spiller noen rolle, og mene det. Men de to jentene mine er ikke helt enige, sier en gravid Birgitte Hoff Lysholm fra bladet GRAVID. Foto: Gettyimages.com.
VIL VITE BARNETS KJØNN: - Vi voksne vil selvsagt si at kjønn ikke spiller noen rolle, og mene det. Men de to jentene mine er ikke helt enige, sier en gravid Birgitte Hoff Lysholm fra bladet GRAVID. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Journalist Birgitte Hoff Lysholm (33) tydde til kjerringråd, internett og ultralyd for å finne ut om det var gutt eller jente som bodde i magen hennes da hun inntil nylig var gravid. Hun hadde to jenter fra før.

Den ene ville ha gutt, den andre jente

- Mens den ene jenta vår, Fie (4), ville ha en ny lillesøster, hadde Bea (6) bestilt en gutt. For at den som ikke fikk viljen sin skulle få mulighet til å bearbeide skuffelsen over kjønnet før fødselen, gjorde jeg som så mange andre for å bestemme kjønnet: jeg søkte på internett, prøvde kjerringråd, tok ultralyd og lyttet til magefølelsen, sier den nybakte trebarnsmoren.

Hva det ble? Se lenger ned!

Sju tester

Birgitte Hoff Lysholm tok i alt sju tester av mer og mindre vitenskapelig karakter for å finne ut hvilket kjønn hun bar på. Her er de:

SJU TESTER FOR Å BESTEMME BARNETS KJØNN:

Første test: Magefølelsen

Kvinnelig intuisjon, magefølelse - kall det hva du vil: Ting kan tyde på at jeg ikke har det. Gjennom mitt første svangerskap var jeg så sikker på gutt at de eneste babyplaggene vi eide før fødselen, var blå. Og siden ungen var direkte lat på ultralyd, fikk vi heller ikke sett noe. Ikke var vi så opptatt av det heller, den gang.

Hvor mange barn får du?

Ifølge Tone Riise Aalborg, som spådde journalist Birgitte Hoff Lysholm med giftering, kan hånden din fortelle hvor mange barn du får.

- Hvis du knytter neven kan du telle stripene som oppstår på siden av håndflaten under lillefingeren. Hver stripe representerer et barn. Har du ingen striper, betyr det at du ikke får barn.

Selv har Tone to striper - og to barn. Birgitte har tre striper, og snart tre barn.

Tone bruker også ringen for å finne ut hvor mange barn du får. Denne gangen lar hun den pendle over håndleddet til Birgitte. Resultatet er fire barn, først to jenter, så to gutter. Dette skal inkludere alle påbegynte svangerskap, også de som ikke fører fram.

- Etter en dramatisk tredje fødsel er det stopp for oss. Tone Riise Aalborg får dermed rett i at det blir tre barn på meg, som strekene på siden av knyttneven min viste, sier Birgitte Hoff Lysholm fra bladet GRAVID.

Denne gangen har jeg hele tiden tenkt jente, rett og slett fordi vi har to fra før, og jeg ikke kan se for meg hvordan det vil være å ha en gutt i familien. Og fordi jeg har en 4-åring som virker som hun har en ekstra sans.

Konklusjon: Jeg stoler mer på 4-åringens intuisjon enn min egen. Men begges intuisjon sier jente.

Andre test: Hjertelyd

Det sies at jentefostre har en hjertefrekvens på mellom 150 og 160, og gutter på mellom 130 og 140. Mitt helsekort for gravide sier 130 og 160 i uke 24, 140 i uke 28 og 150 i uke 35.

Konklusjon: Uavgjort.

Tredje test: Statistikk

51,33 prosent av alle levendefødte barn i Norge mellom 1967 og 2003 var gutter. Mange hevder at de som har flere barn av samme kjønn fra før av, har større sannsynlighet for å få det samme kjønnet igjen. Dette tilbakevises i artikkelen «Hvorfor får noen bare gutter eller bare jenter?» i Tidsskrift for Den norske lægeforening i desember 2005.

Det de derimot fant, er at mødre som har to eller flere barn av samme kjønn, har større sannsynlighet for å få flere barn. En av teoriene er at de prøver å få det kjønnet de ikke har, og dette gjelder spesielt jentemødre som meg, som håper på en gutt som nummer tre eller fire.

Konklusjon: Statistisk sett burde jeg hatt en gutt når jeg totalt har tre barn. Men ifølge Statistisk sentralbyrå er det tilnærmet like stor sjanse for å få en jente denne gang, som i de to foregående fødslene.

Fjerde test: Ultralyd

Av ulike grunner er det blitt mange ultralyder i løpet av dette svangerskapet. Først hos privat gynekolog, så jordmor og diverse sykehusleger. Alle har vært enige om at det er en jente de ser der inne, men flere av dem har ventet til vi har fortalt om tidligere ultralydresultat. Og siden jeg er fadder til en Nora, som skulle hete Erlend, fordi legen insisterte på at hun var gutt, vet jeg at selv leger kan ta feil.

Og storesøster Bea er sikker i sin sak: - Vi vet INGENTING før babyen er født, altså. Det KAN fortsatt være en gutt!

Konklusjon: Jente. Enstemmig vedtatt av legestanden. Bestridt av Bea (6).

Les også: Slik får du best oppfølging i graviditeten

Femte test: Magens fasong

Tone Riise Aalborg, som spår kjønn, mener guttemager strutter, mens jentemager synes hele veien rundt livet på den gravide. Også for denne metoden er jeg litt for langt på vei, aller helst skulle hun ha sett magen min da jeg var 5-6 måneder gravid. Men hun er uansett ikke i tvil.

Konklusjon: Magen min strutter, selv om jeg er åtte måneder på vei, og babyens hode har sunket ned i bekkenet. Ifølge Tone betyr det at jeg får en gutt.

Sjette test: Tarot og synske evner

Under fanen spå/horoskop på Barn i magen er det mange som mener å kunne forutsi kjønn. Noen tilbyr også å fortelle deg hvor mange barn du kommer til å få, når de kommer, og hvordan fødslene vil forløpe.

Jeg spør, og får svar fra Laila Williams i Surnadal. Hun får fødselsdatoen min og termindato, og kommer fram til dette: «Jeg får opp to jenter på deg, og babyen blir da en liten prins. Du vil bruke ca. 3 timer på fødselen, så det blir en rask og enkel fødsel. Du vil få ei flott jordmor. Babyen vil veie ca. 3200-3500 gram.»

Senere melder flere seg, og alle er enige om at jeg får en gutt. En får også opp tallet 11, og tolker dette dit hen at jeg skal føde på en dato som har med 11 å gjøre, eller bruke 11 timer på fødselen.

Konklusjon: Alle som har brukt tarotkort, englekort, krystaller og det de mener er sine synske evner til å «koble seg på bevisstheten min», mener at jeg får en gutt.

Sjuende test: Giftering over magen

Kvinner har gjennom generasjoner spådd gravide venninner og naboer ved hjelp av et hårstrå og en giftering. Tone Riise Aalborg fra Eidsvoll lærte kunsten for ni år siden, da hun selv var høygravid. Nå skal hun spå meg, men først har hun et forbehold:

- Du er litt for langt på vei. Nå ser jeg på formen på magen din, og er redd jeg kan bli påvirket av det. Når jeg har tatt feil før, har det vært langt ute i svangerskapet.

Hittil har hun tatt feil to ganger, av 18. Det er akkurat en måned til min termin, men vi lar det stå til: Tone knytter et hårstrå rundt gifteringen sin, og lar den henge over magen min. Svinger ringen mot høyre, skal det være en gutt der inne. Svinger den til venstre, er det jente. Dette forklares med at jenter og gutter visstnok har ulik gravitasjon i livmoren, og at det er denne gravitasjonen som får ringen til å snurre sin vei.

- Det er i hvert fall det vi sier her på Eidsvoll. Andre steder i landet kan de tolke ringen annerledes, påpeker Tone.

Konklusjon: Ringen snurrer konsekvent til høyre, gang på gang. Tone insisterer på gutt.

Les også: Slik fungerer 3D-ultralyd

Fasit: Det ble Mammas Mia!

- Bare legene og storesøster traff med sine spådommer. Vi er definitivt en jentefamilie, ingen tvil om det! kommenterer en lykkelig Birgitte Hoff Lysholm etter at fødselen er overstått.

Den åttende vei

Journalist Katrine Strøm (37) fant enda en metode å finne ut hvilket kjønn hun ventet. Hun bestilte en hjemmetest på nettstedet Intelligender.com. For en 200-lapp skulle hun få vite om det var en gutt eller jente i magen.

Produsenten skryter av en treffprosent på over 80. Utstyrt med plastglasset med tisseprøve og pulver er det bare å vente på resultatet: Gusjegrønt for gutt, eller oransje for jente ...

I uke 12 testet Katrine den første av to pakker, og det duse morgenlyset maktet ikke å skjule at fargen var blitt dyp grumsegrønn.

Da pakke nummer to ble åpnet, var det tre dager til ultralyd i uke 19. Fargen lyste like grønn - ikke en jentelus å spore i urinprøven, tydeligvis.

På forbrukerforumet Buzzillions.com er de gravide imidlertid ikke like samstemte: Her er bare rett over halvparten fornøyde med testen. De fleste av kritikerne oppgir at testen har gitt dem feil svar, og at det var penger ut av vinduet. Produktet får 2,6 av 5 stjerner, etter at 158 brukere har avlagt rapport.

Konklusjon: På ultralyd tre dager etter behøver vi ikke spørre om Intelligender har truffet blink denne gangen. Det MÅ være en gutt.

Fasit: Både legen og testen hadde rett - det ble en gutt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning