Ekstrem svangerskapskvalme

Graviditeten ble et kvalmemareritt for Linda – veide 46 kilo da hun ble innlagt

For trebarnsmamma Linda Charleene Tolun (31) fra Fredrikstad har kvalmen vært intens og overveldende i allle tre svangerskap. Til tider så uutholdelig at hun vurderte abort.

KVALM FRA UKE 5: På det verste kastet trebarnsmoren opp 20 ganger i døgnet, og ble bekymret for at babyen ikke skulle få nok næring.
KVALM FRA UKE 5: På det verste kastet trebarnsmoren opp 20 ganger i døgnet, og ble bekymret for at babyen ikke skulle få nok næring. Foto: Privat
Sist oppdatert

For trebarnsmamma Linda Charleene Tolun (31) fra Fredrikstad har kvalmen vært intens og overveldende allerede fra femte uke i hvert av svangerskapene. Til tider så uutholdelig at hun vurderte abort.

– Da jeg ble gravid første gang var jeg helt uforberedt på hva som ventet meg. At jeg skulle gå med en så ekstrem kvalme gjennom hele svangerskapet hadde ikke vært i tankene mine, forteller Linda Charleene åpenhjertig.

– Jeg gikk ned hele ti kilo, og da vekten stoppet på 46 kilo i uke 11 endte det med sykehusinnleggelse. Jeg klarte ikke holde på noe av maten, og var redd babyen ikke ville få nok næring.

Selv om drømmen alltid hadde vært flere barn, kjente hun lenge på at det kanskje likevel fikk holde med det ene. Tanken på å skulle gå gjennom noe så tøft og utmattende flere ganger fristet ikke.

– Da vi etter et par år bestemte oss for å prøve på å bli gravide med nummer to, er jeg veldig glad for at vi lyktes så raskt som vi gjorde. Om jeg hadde fått bedre tid til å tenke over hva som faktisk ventet de neste månedene, er sannsynlighten stor for at jeg hadde trukket meg, sier Linda Charleene.

Hetta for oppkast

SISTE INNSPURT: Storesøstrene Cornelia og Savannah gleder seg stort til å få møte den lille jenta i mammas mage.
SISTE INNSPURT: Storesøstrene Cornelia og Savannah gleder seg stort til å få møte den lille jenta i mammas mage. Foto: Ida Hvattum

På det verste kastet hun opp mange ganger i timen over flere døgn i strekk – og overalt; både hjemme, i bilen, i hagen utenfor legekontoret, i busken bak matbutikken og på vei til forelesning. Flere ganger måtte hun i all hast styrte ut av forelesningssalen for å spy. I det siste svangerskapet var oppkastet så voldsomt at hun ble inkontinent.

– Ironien i det hele er vel at jeg i utgangspunktet har helt hetta for oppkast. Jeg er en sånn som rygger baklengs ut av barnehagen hvis det står en lapp om at det går omgangssyke blant barna, sier mammaen.

Hun beskriver det å gå konstant kvalm over flere måneder som ødeleggende for absolutt alt, og mener det knapt kan beskrives med ord.

– Alle som har hatt omgangssyke eller vært ordentlig fyllesyke med intens kvalme og oppkast vet at det ikke er spesielt hyggelig. Det er nok likevel nesten umulig å sette seg inn i hvordan det føles å ha det slik i ni måneder, med oppkast inntil 20 ganger i døgnet.

– Du blir så dårlig at du absolutt ikke orker noen ting. Selv det å skulle reise seg opp blir etter hvert en voldsom kraftanstrengelse. All energi og kraft var fraværende, og jeg måtte få hjelp til nesten alle gjøremål.

Ble ikke trodd

Linda Charleene etterlyser større åpenhet rundt ekstrem svangerskapskvalme og økt kunnskap om tilstanden blant helsepersonell som møter den gravide. Til tross for at hun i første svangerskap fikk tett oppfølging og gikk til ukentlig veiing, kjente hun på følelsen av å ikke bli helt trodd.

– Jeg måtte selv kreve sykehusinnleggelse, og følte legen mente jeg overdrev. Da jeg omsider kom meg på sykehuset, fikk jeg beskjed om at jeg skulle ha kommet mye tidligere og ble omtalt som en fisk på land på bakgrunn av hvor dehydrert jeg var på det tidspunktet.

TRE TØFFE GRAVIDITETER: Linda Charleene legger ikke skjul på at veien til å få en familie på fem har vært tøff.
TRE TØFFE GRAVIDITETER: Linda Charleene legger ikke skjul på at veien til å få en familie på fem har vært tøff. Foto: Ida Hvattum

Legen som fulgte henne gjennom de to siste svangerskapene får hun derimot ikke fullrost nok. Det er ikke så mye som kan gjøres for en gravid med ekstrem svangerskapskvalme, men Linda Charleene opplevde å bli trodd og lyttet til.

– Det er helt avgjørende i en så tøff situasjon, hvor man virkelig trenger å bli møtt med forståelse og omsorg. I tillegg fikk jeg ulike kvalmestillende medikamenter, og det hjalp til en viss grad.

Les også: - Kvinner med ekstrem svangerskapskvalme trenger hjelp for å fungere i hverdagen

Tøft psykisk

Spesielt det siste svangerskapet opplevdes tøft psykisk. Kvalmen gjorde at Linda Charleene i perioder ikke var i stand til å ta vare på de to eldste jentene som da var syv og fire år gamle. Det føltes utrolig sårt.

– Jeg kunne ikke delta på noen av deres aktiviteter, og til tider var jeg så dårlig at jeg ikke engang orket å prate med dem. Det er klart det påvirker to små barn, og fører til mange tanker og bekymringer hos dem.

- Eldstejenta skulle være med bestevenninnen og familien hennes på ferie og hadde lenge gledet seg. Dagen før avreise sa hun at hun ikke ville dra fordi hun var så redd for at jeg skulle dø mens hun var borte, forteller Linda Charleene ettertenksomt.

Å se barnas redsel gjorde at hun og mannen Øystein tidlig fortalte barna at hun ikke var syk, men at det var en liten baby i magen som førte til at hun var så dårlig.

– Da Øystein, som er sykepleier og jobber skift, dro på jobb kveldstid måtte min mamma eller mormor stille opp som barnevakter. Andre ganger sendte jeg jentene av gårde til venninner.

STOLTE TREBARNSFORELDRE: Etter måneder med intens kvalme føles det ubeskrivelig godt endelig å få holde Amanda i armene.
STOLTE TREBARNSFORELDRE: Etter måneder med intens kvalme føles det ubeskrivelig godt endelig å få holde Amanda i armene. Foto: Ida Hvattum

– Mens resten av familien dro på sommerferie, flyttet jeg til min mamma og mormor siden jeg ikke kunne være alene. Jeg kunne aldri ha gjennomført det siste svangerskapet om det ikke hadde vært for at barna har en helt fantastisk og tilstedeværende pappa, og vi har familie og venner som med glede har stilt opp, sier Linda Charleene takknemlig.

Les også: Dette er de vanligste graviditetsplagene

En stor belastning

– Å være så syk over lang tid er en stor påkjenning, og forskerne har funnet ut at cirka 10 prosent med ekstrem svangerskapskvalme får psykiske plager, mens omtrent halvparten så mange friske gravide har det. Men det er altså ikke psykiske plager som gir ekstrem svangerskapskvalme, det er omvendt, forteller Maren Kongelstad. Hun er psykolog med videreutdanning i graviditet-fødsel- og barseltid, og arbeider også som doula.

Kvinnene kan bli nedstemte og deprimerte, og streve med vonde tanker og følelser, sannsynligvis både på grunn av hvordan underernæringen fører til ubalanser i kropp og hjerne, og også grunnet bekymringer og at det blir vanskeligere å være på jobb, med venner og familie.

Psykolog Maren Kongelstad
Psykolog Maren Kongelstad Foto: Privat

– Med alvorlig svangerskapskvalme får ikke kvinnen en normal graviditet og en normal hverdag. For noen kan det føles vanskelig å glede seg over graviditeten, og noen opplever at de ønsker å avbryte svangerskapet, sier Kongelstad.

– Det kan også bli ekstra vondt om man ikke blir forstått av folk rundt, eller av familie eller helsepersonell, legger hun til.

Med lite energi er det vanskelig å få utført selv enkle gjøremål i hverdagen, alt blir et strev og den gravide må som oftest sykemeldes, få praktisk hjelp i hverdagen og noen må legges inn på sykehus.

– Da er det klart at familien rundt også påvirkes. Det kan være vondt å se at den du er glad i lider, og det kan bli mye ansvar på partneren alene, som i tillegg til å ta seg av eventuelle søsken også må ta alle huslige gjøremål, i tillegg til jobb og det å stelle den syke, påpeker psykologen.

Se fremover

Tiden med ekstrem kvalme kan være sårt og vondt å tenke tilbake på etter fødselen, og det kan sitte i inn i barseltiden når det ikke var mye overskudd og glede i graviditeten.

– For mange oppleves det traumatisk å ha ekstrem svangerskapskvalme, og en amerikansk studie fant at nesten 20 prosent av kvinnene utviklet en posttraumatisk stresslidelse, forteller Kongelstad.

Samtidig kan gleden også bli ekstra stor når kvalmen endelig er over, og for de som er syke hele graviditeten kan fødsel og barseltid også bli noe de ser ekstra frem til.

– Da er jo den smertefulle perioden endelig over, men det kan ta tid å føle seg helt frisk igjen, og det tar jo også krefter å ha et nyfødt barn, så det er viktig å få nok ro og næring, og å fortsatt få god hjelp, råder psykologen.

Ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum)

  • Ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum) er at den gravide i tillegg til den mer normale kvalmen, har betydelig med brekninger og kaster opp ofte. Det kan oppleves omtrent som å ha omgangssyken i flere måneder.
  • De fleste gravide (ca 90%) opplever normal svangerskapskvalme, og kan ha noen brekninger eller episoder med oppkast, men noen helt få - 1-2% - får ekstrem svangerskapskvalme.
  • Vanligvis starter det mellom 4. og 10. svangerskapsuke, og ofte går det over av seg selv mellom uke 14 og 16, men for noen varer det gjennom hele graviditeten.
  • Noen behandles hjemme med medisiner, mens andre må legges inn på sykehus for å få væske og næring intravenøst - fordi alt kvinnen får i seg kastes opp igjen.
  • Man vet ikke så mye om årsakene, men det ser ut til å være flere. Norske forskere fant at hvis moren hadde svangerskapskvalme i starten av graviditeten var det tre ganger mer sannsynlig at også datteren fikk det, så det ser ut til å være delvis genetisk.

Kilde: Maren Kongelstad, psykolog med videreutdanning i graviditet-fødsel- og barseltid, og doula

Psykologens tips

  • Søk hjelp og støtte fra helsepersonell slik at du får god medisinsk behandling.
  • Fokuser på at dette er en periode som går over! Tenk på hvordan du hadde det før du ble syk og minn deg selv på at du kommer til å få det slik igjen.
  • Prøv å akseptere situasjonen som den er (vel og merke når du har fått riktig behandling) og vær ekstra snill og god med deg selv! La også andre være snille og hjelpsomme med deg.
  • Det er viktig at partner og familien rundt deg forstår hva sykdommen er, slik at de kan gi god støtte, forståelse og omsorg.
  • Søk de rundt deg som støtter deg og møter deg og sykdommen med aksept og forståelse, god støtte og trøst.
  • Søk hjelp hos psykolog eller annen behandler hvis du får mange vonde tanker og følelser. Det er ingen grunn til å bære dette alene. Noen psykologer tilbyr også hjemmebesøk eller behandling over telefon.
  • Søk praktisk hjelp i hverdagen, ikke bruk kreftene unødvendig.
  • La andre lage mat for å unngå å trigge kvalmen ytterligere.
  • Spis lite, friskt og ofte. Ikke gi opp jakten på noe som går ned. Selv om det som fungerer ved vanlig svangerskapskvalme ofte ikke fungerer, så ikke slutt å prøve.
  • Prøv å endre omgivelser og komme litt bort fra det som har blitt forbundet med kvalmen; oppsøk nye steder, nye lukter og ny mat – selv om det kun varer en kort stund.
  • Let etter og legg merke til det som gjør godt – i hvertfall et lite øyeblikk; kanskje gjør frisk sitronvann godt i alle fall en liten stund, en frisk duft, en liten pause i kvalmen, frisk luft inne på rommet, fin musikk, en god film, en liten fugl, et vennlig blikk fra kjæresten, en håndsrekning fra en venn, et lite babyplagg som gir tanker om den lille i magen. D
  • Husk at i enden av tunnellen møter du barnet ditt.
  • Husk også at med riktig og god behandling er det ikke farlig for deg og baby, det kommer til å gå bra. Vi har et helsevesen som er svært kompetente på dette.
  • Husk også at du kan få hjelp etter fødsel med å bearbeide det du har vært igjennom, med vanskelige tanker og følelser.

Kilde: Maren Kongelstad, psykolog med videreutdanning i graviditet-fødsel- og barseltid, og doula

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2020, og sist oppdatert 21/02 2020.

Les også