Gravid som 20-, 30- og 40-åring

Gravid i 20-årene

Pia hadde ikke planlagt å få barn akkurat nå, men er lykkelig gravid likevel.

UNGE FORELDRE: - I min alder er kroppen godt egnet til å få barn! Jeg ser det også som en fordel at vi kommer til å være unge gjennom hele barnets livsløp, sier 23-åringen Pia Dailey Christoffersen.
UNGE FORELDRE: - I min alder er kroppen godt egnet til å få barn! Jeg ser det også som en fordel at vi kommer til å være unge gjennom hele barnets livsløp, sier 23-åringen Pia Dailey Christoffersen. Foto: FOTO: Mona Nordøy
Publisert Oppdatert

Pia Dailey Christoffersen og kjæresten Kyrre (28) var på ferie i Portugal da Pia fant ut at hun var gravid.

- Jeg var sju uker på vei da jeg oppdaget det. Jeg hadde følt en stund at det var noe som ikke stemte, og tatt flere graviditetstester. Men alle var negative. Jeg gikk til og med til legen, men heller ikke han trodde jeg var gravid, forteller Pia.

Da hun tok en ny graviditetstest på ferieturen, var den endelig positiv!

- Det kom som et sjokk. Jeg hadde på ingen måte planlagt å bli gravid. Det tok litt tid å venne seg til tanken, men jeg gleder meg veldig nå, sier 23-åringen fra Larvik, som tror unnfangelsen må ha skjedd i forbindelse med at hun skiftet p-pillemerke.

Sluttet å røyke

Portugalferien ble ikke helt som planlagt: I stedet for en avslappende ferie og festing med venner, ble livet snudd på hodet for Pia.

- Jeg sluttet å røyke med én gang jeg fikk vite det. Det er jeg stolt av, jeg hadde røykt i åtte år og kommer aldri til å begynne igjen, sier hun.

Pia var i 2010 programleder i NRKs seksualopplysningsprogram Trekant. Hun har også jobbet i helsevesenet. Da hun ble gravid gikk hun på skole, men hun har vært så mye dårlig i svangerskapet at hun har måttet legge studiene litt på is.

Plagsom bekkenløsning gjorde at legen sykmeldte henne et stykke ut i graviditeten.

- Jeg har opparbeidet meg rett til fødselspenger, heldigvis, forteller hun, og legger til at det høres veldig tøft ut å måtte leve av engangsstønaden på litt over 30 000 kroner.

Kjæresten gleder seg

Kjæresten Kyrre ble heldigvis kjempeglad for den overraskende nyheten, og samboerparet har allerede ordnet i stand leiligheten med tanke på at de snart skal bli en liten familie.

GRAVIDE I 20-ÅRENE

Biologisk sett den beste alderen å få barn, men mange møter praktiske utfordringer knyttet til arbeidsliv, utdanning og bolig.

  • Lav risiko for spontanabort - cirka 10 prosent.
  • Svært lav risiko for at barnet skal bli født med for eksempel Downs syndrom eller andre kromosonavvik.
  • Lettere å komme i form etter fødselen.
  • Studier viser at kvinner som begynner å få barn i 20-årsalderen, har mindre risiko for å få bryst- og livmorhalskreft.
  • Kan få strekkmerker lettere enn eldre mødre, på grunn av mye hormoner i kroppen.

Pia har også vært på ultralyd og fått vite at hun venter ei jente.

- Jeg håper virkelig det blir ei jente, for jeg har kjøpt alt i rosa, ler Pia, som mest av alt gleder seg til å kjenne mammafølelsen til sitt eget barn. Hun håper hun vil kjenne den samme, overveldende kjærligheten til barnet som hun gjør til hunden sin, Doris.

Fortere ferdig med småbarn

Den nærmeste familien gleder seg også, selv om Pias mor først ble litt bekymret for hvordan de skulle klare det økonomisk.

- Det passer jo aldri å få barn, hvis du tenker sånn. Det går bra, det er jeg sikker på. Jeg har samboer og leilighet. Og så blir jeg en ung mor, forhåpentligvis kommer jeg meg raskt i form igjen etter fødselen. Og så blir jeg jo fortere ferdig med småbarn, sier den gravide 23-åringen.

Les også:

Test deg selv: Er du klar for barn?

Disse mennene er mest attraktive som fedre

Dette sier menn på fødestuen

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster kun 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen