Størrelse på nyfødt

Dette avgjør hvor stor babyen din blir

Kosthold, genetikk og helse bestemmer størrelsen på babyen din som nyfødt.

STØRRELSE PÅ BABY: Det er mange faktorer som avgjør hva som er normal størrelse på nyfødte babyer.
STØRRELSE PÅ BABY: Det er mange faktorer som avgjør hva som er normal størrelse på nyfødte babyer. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

- Hva som er normal størrelse for en nyfødt, er helt individuelt. Gjennomsnittsvekten hos norske nyfødte er 3,5 kilo, men det er helt normalt at en nyfødt kan veie både mer og mindre, sier jordmor Marie Svedberg ved Klinikk for alle Majorstua.

Når man snakker om normal størrelse på babyer, defineres det stort sett ut fra fødselsvekt. Gjennomsnittlig fødselsvekt hos nyfødte i Norge er 3500 gram. Vanlig lengde hos barn født til termin er 48-54 cm.

Folkehelseinstituttet bruker denne definisjonen på fødselsvekt:

- Høy: Over 4500 g

- Normal: 2500 - 4500 g

- Lav: Under 2500 g

- Svært lav: Under 1500 g

- Ekstremt lav: Under 1000 g

Må vurdere hvert enkelt barn

Jordmor Svedberg understreker at det er vanskelig å si noe generelt om hva som er normal størrelse hos babyer.

- Dette er veldig individuelt, og avhenger blant annet av mors genetikk, sier hun.

Hun understreker at det også er individuelt når babyens fødselsvekt regnes som for høy eller for lav.

- Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier hun.

De aller fleste nyfødte går litt ned i vekt de første dagene etter fødselen. Det skyldes at det tar litt tid for barnet å komme skikkelig i gang med spisingen, forklarer Svedberg.

- Det er vanlig at babyen mister omtrent ti prosent av fødselsvekten de første dagene, men det pleier å snu den tredje dagen. Da går vekten oppover igjen, sier jordmoren.

Diabetes kan gi høy fødselsvekt

Ifølge Folkehelseinstituttet veier ett av 20 norske barn mindre enn 2500 gram ved fødselen. De vanligste årsakene er at barnet er født for tidlig, at det er tvillinger, eller at det er forhold ved mors helsetilstand som hemmer fosterets vekst, for eksempel svangerskapsforgiftning.

På 1990-tallet økte andelen babyer med høy fødselsvekt i Norge, men de siste ti årene har denne utviklingen snudd. I dag har mindre enn tre prosent av norske nyfødte fødselsvekt over 4500 gram, og gjennomsnittsvekten hos nyfødte er nå den samme som på 1980-tallet.

Mødre med diabetes kan få barn med høy fødselsvekt dersom blodsukkeret ikke er godt regulert i svangerskapet. Høy fødselsvekt er forbundet med en økt risiko for komplikasjoner for mor barn under fødselen, med større risiko for at fødselen stopper opp. Dersom det er kjent på forhånd at babyen er svært stor, vil det som regel bli planlagt keisersnitt.

Høy fødselsvekt kan være genetisk

- Høy fødselsvekt hos barnet kan være genetisk, og ha sammenheng med hvor i verden man kommer ifra. Asiatiske kvinner føder mindre barn enn afrikanske. Men det har også sammenheng med kosthold, sier jordmor Laila Kristin Lindgjerdet ved Sentrum Gynekologi i Trondheim.

Nyere studier har vist at mors kosthold påvirker fosteret mye mer enn man tidligere har trodd. Og det er sukker som er den aller største synderen.

Dersom mor har et usunt og sukkerrikt kosthold i svangerskapet øker risikoen for at barnet får høy fødselsvekt.

- Det er viktig å ha et sunt kosthold gjennom hele svangerskapet, men det er særlig viktig å unngå altfor mye sukker. Selv om mor selv ikke går opp i vekt, vil barnets vekt påvirkes og risikoen for høy fødselsvekt øker, sier jordmor Lindgjerdet.

Høy fødselsvekt gir først og fremst økt risiko for komplikasjoner under fødselen.

- Men det finnes også forskning som viser at barn med høy fødselsvekt har større risiko for å utvikle diabetes som voksne, sier jordmoren.

Svangerskapskvalme påvirker ikke fødselsvekt

Alle gravide i svangerskapsomsorgen blir fulgt opp på alle kontroller med vekstmåling. Indirekte vurderer man fosterstørrelsen ut ifra magemålet. Dersom denne øker raskere enn forventet eller blir avtagende, vil den gravide alltid bli henvist til videre kontroll med ultralyd.

Lav fødselsvekt hos babyen kan ikke på samme måte settes i sammenheng med mors kosthold.

- Gravide med hyperemesis, ekstrem svangerskapskvalme, kan få i seg lite næring og gå ned i vekt under svangerskapet, men de føder ikke mindre barn enn andre. Lav fødselsvekt handler mer om andre ting, som for eksempel morkakesvikt, sier jordmor Lindgjerdet.

Lav fødselsvekt knyttet til snusing

Røyking i svangerskapet har lenge vært forbundet med lav fødselsvekt hos babyen. Nyere studier har vist at også snusing fører til lav fødselsvekt, og kan være vel så farlig for fosteret som røyking.

- I de nye helsekortene for gravide fra 2016 skal det også registreres om mor snuser. Dette er viktig å følge med på da det påvirker barnets vekt, forteller Lindgjerdet.

Hun understreker at størrelse på babyen også har sammenheng med genetikk og ikke bare kosthold og tobakksvaner.

- Man kan spise sunt og legge på seg lite i svangerskapet og likevel føde et stort barn. Og man kan få et lite barn selv om man verken snuser eller røyker. Det er veldig store variasjoner innenfor hva som regnes som normalt, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2016, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også