SYKEFRAVÆR:

En av fire gravide blir sykemeldt

Forsker tror tøffere arbeidsvilkår bare er en av grunnene til at stadig flere gravide blir sykemeldt.

ØKENDE: Tallet på gravide som blir sykemeldt i svangerskapet, er økende.
ØKENDE: Tallet på gravide som blir sykemeldt i svangerskapet, er økende. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Tall fra Nav viser at hver fjerde gravide kvinnelige arbeidstager til enhver tid er sykemeldt. Det betyr at gravide står for en stor del av alle fraværsdager for kvinner i alderen 20-39 år, skriver Aftenposten

Det viser seg også at fraværet er svakt økende. Fra 2000 til 2006 økte det fra 22,4 til 24,5 prosent. I samme periode gikk sykefraværet for kvinner generelt ned.

Tøffere arbeidsliv

Forsker Elisabeth Fevang på Frish-senteret, som tidligere har forsket på gravide og sykemeldinger, tror årsaken er sammensatt.

-Det kan ha med normendringer å gjøre - at det har blitt mer allment akseptert å sykemelde seg under graviditeten. Men det kan også skyldes en tøffere arbeidssituasjon for disse kvinnene, sier Elisabeth Fevang.

Arbeidstilsynet har undersøkt 21 typiske kvinnearbeidsplasser i Oslo med tanke på tilrettelegging for gravide. Bare 10 av disse hadde innført tiltak for gravide. Det kan være redusert arbeidstid, hjelpemidler eller endring av oppgaver. Tilsynet undersøkte bedrifter innenfor varehandelen, sykehjem og barnehage.

Vanligst blant unge

Sykefraværet blant gravide er høyest innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet (25,2 prosent) og innen helse og sosiale tjenester (24,8 prosent). Det er de yngste arbeidstagerne, mellom 20 og 24 år, som sykemelder seg hyppigst under graviditeten, melder Aftenposten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning