Gravide får gratis mødrepakke

Derfor sover finske babyer i pappkasser

Den første senga til finnene er en pappboks.

SOVER I PAPPKASSE: Det er ikke få finner som har en pappkasse som sin første seng. Kassen er en del av innholdet i babypakken, som alle finske gravide får gratis fra staten.

SOVER I PAPPKASSE: Det er ikke få finner som har en pappkasse som sin første seng. Kassen er en del av innholdet i babypakken, som alle finske gravide får gratis fra staten. Foto: Foto: Kela/FPA

Publisert Oppdatert

I 76 år har finske gravide fått tildelt en gratis mødrepakke fra staten.

De første årene var pakken behovsprøvd, men etter hvert ble det en gave til alle gravide i Finland.

Gravid og usikker på hva du skal kjøpe til babyen kommer? Her får du utstyrslisten du trenger.

Tanken var at alle babyer, uansett bakgrunn, skulle få en lik start i livet.

Ventende, finske foreldre kan velge mellom mødrepakken og en skattefri sum på 140 Euro. Men nesten alle førstegangsforeldre velger mødrepakken fremfor pengene, ikke minst fordi den er mest verdt, skriver Pauliina Venäläinen, kommunikasjonsrådgiver ved Folkpensionsanstalten (FPA) som har ansvar for mødrepakkene, i en e-post til foreldre.no.

Nedgang i spedbarnsdødelighet

Kvinner som søker om å få pakke eller penger, må legge ved en attest på at de har vært gravide i minst 154 dager, og at de har gjennomgått en helseundersøkelse før utgangen av fjerde svangerskapsmåned.

Boksen gir med andre ord nybakte mødre akkurat det utstyret de trenger for å ta vare på et spedbarn, men styrer dem også inn i helseapparatet på et tidlig tidspunkt av graviditeten.

Det er noe av forklaringen på hvorfor dødeligheten blant mødre og barn i Finland i dag blant de laveste i verden. I 1938, da boksen ble innført, var Finland et fattig land med høy spedbarnsdødelighet.

Stor spenning blant gravide

Ifølge Pauliina Venäläinen knytter det seg stor spenning til innholdet i pakkene, som forandres litt hvert eneste år.

- Pakken inneholder til sammen 49 produkter, inkludert en rekke babyklær som sparkebukse, vinterdress, bodyer, ulldress, lue, votter og sokker, en sovepose, badeprodukter for babyen, samt bleier, rangle, pekebok, sengetøy og en liten skumgummimadrass, skriver hun til foreldre.no.

Men siden 1930- og 40-årene har innholdet forandret seg en hel del.

Den gangen inneholdt boksen ikke klær, men stoff, så mødrene selv kunne sy klærne. Fra 50-tallet ble det mer ferdigsydde klær, og i 1968 dukket soveposen opp.

Året etter ble engangsbleier lagt ved for første gang, men det varte ikke så lenge. Rundt århundreskfitet var tøybleiene tilbake i pakken og engangsbleiene ute, grunnet miljøhensyn.

Nederst i saken ser du noen bilder av hva årets mødrepakke inneholder.

Skal poden begynne i barnehagen til høsten? Dette trenger du til barnehagestart

Sover i pappkassen

Med madrassen i bunn, blir mødreboksen også den aller første sengen til mange finske babyer. Ifølge Venäläinen er det ikke få finner som har hatt sine første sovelurer innenfor mødreboksens fire trygge pappvegger.

- Fordeling av de nyeste pakkene begynte nå i vår. Den inneholder stort sett det samme som tidligere pakker, men klærne har nye mønstre, forteller Venäläinen.

- Som svar på tilbakemeldinger fra foreldre, er en siklesmekke nå inkludert, samt et ekstra par med sokker og votter.

Alle babyer trenger en barnevogn. 500 lesere har testet 19 barnevogner, sjekk hvilke som gjør det best i vår test.

- Vanskelig å vite hva man skal kjøpe

Helsesøster Veslemøy Ruud ved Karlsrud helsestasjon i Oslo skjønner godt at mødrepakkene er populære i Finland.

- Men jeg ser ikke for meg at vi vil få noe tilsvarende tilbud her i Norge. Distribueringen av disse pakkene må være veldig dyrt, og det er jo ikke alle familier som har behov for denne gratispakken med klær og utstyr.

Hadde pakken vært behovsprøvd, ville det ha vært en idé også i Norge, tror den erfarne helsesøsteren.

- Problemet for mange gravide i dag, tror jeg er mer å velge ut hva de skal kjøpe til babyen, altså å vite hva babyen faktisk trenger den første tiden. Tilbudet er så enormt.

Vet ikke hva babyen trenger

Siden pakken inneholder stort sett alt en nyfødt baby trenger den første tiden, tror Ruud at den kunne ha vært en nyttig gave til unge mødre, for eksempel, som er alene om omsorgen for barnet og ikke har så mye penger.

Veslemøy Ruud jobber også som helsesøster på et mødrehjem i Oslo, og vet at mange der kunne hatt behov for en gratis pakke. Opphold på mødrehjem er et barneverntiltak med fagpersonell og opplegg som blant annet skal bistå foreldre til å bli i stand til å ivareta den daglige omsorgen for barna sine selv.

- På mødrehjemmet hvor jeg jobber, bor det både menn og kvinner som er alene med barna sine, og som er i en vanskelig situasjon. Jeg har for eksempel to 18 år gamle jenter som er alene med barna sine. I slike tilfeller kunne en gratis babypakke ha kommet til nytte, sier Ruud.

Les også:

Da Signe fødte datteren Ingrid var fotograf Maria med som flue på veggen

Mødre legger seg under kniven for å få tilbake kroppen

Dette trenger du til babyens soveplass

UTSTYRSPAKKE TIL NYBAKTE FORELDRE: Dette er innholdet i babypakken som alle finske mødre får gratis fra staten når de får barn.

UTSTYRSPAKKE TIL NYBAKTE FORELDRE: Dette er innholdet i babypakken som alle finske mødre får gratis fra staten når de får barn. Foto: Foto: http://www.kela.fi/web/en/maternitypackage

MØDREPAKKEN I FINLAND

MØDREPAKKEN I FINLAND Foto: Foto: Kela/FPA

Foto: Foto: Kela/FPA

Foto: Foto: Kela/FPA

Foto: Foto: Kela/FPA

Foto: Foto: Kela/FPA

Foto: Foto: Kela/FPA

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning