Svineinfluensa og gravide

Bør gravide reise til Egypt?

Gravid frykter for svineinfluensa i Egypt. Bør hun reise?

SVINEINFLUENSA: Gravide kan reise på tur, mener gynekolog.
SVINEINFLUENSA: Gravide kan reise på tur, mener gynekolog. Foto: Foto: AP/Scanpix
Publisert Oppdatert

For noen uker siden bestilte min samboer, jeg og to vennepar en ukes tur til Egypt, Hurgahda. Avreise er 22. oktober 09.

I ettertid har jeg funnet ut at jeg er gravid, er nå i 7. uke. Dermed blir jeg straks usikker på om jeg kan reise. Ved avreise kommer jeg til å være gravid i 11. uke.

Bør jeg vurdere å ikke reise, av frykt for å kunne bli smittet av svineinfluensa?

Synes dette er et vanskelig valg, siden samboeren min og jeg har betalt 15.000 for reisen. Har forsøkt å søke informasjon på pandemi.no, men blir ikke klokere av det.

Hva gjør jeg?

THAB

Gynekolog Mette Moen svarer:

Jeg tror ikke at risiko for svineinfluensa er større i Egypt enn her hjemme, så av den grunn skal du ikke la være å reise.

Generelt sett synes jeg ikke man skal reise til 'fjerne land' når man er gravid, for hvis det skjer noe, som abort eller komplikasjoner med graviditeten, så er det utrygt å være i land med annen standard på helsevesenet.

Ved 11 uker er du over den verste abortrisiko, og det skulle være en rimelig trygg periode å reise i. Du må passe deg for toksoplasmose, bare spise godt stekt kjøtt osv.

Kanskje du skulle teste deg om du tidligere har vært smittet? Og kanskje du skulle få ultralyd for å se at graviditeten har utviklet seg normalt? Så bør du ta en titt på din reiseforsikring og se om den dekker ev. komplikasjoner ved graviditet.

God tur!

Her kan du stille spørsmål til gynekolog Mette Moen

Les også:

På toppen av pyramiden

Gjør kupp på markedet i Kairo

Slik overlever du å fly med barn

Les mer på Klikk Helse eller Doktor Online

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning