Del gravidnyheten med andre

Blogget om graviditeten fra første dag

Hvorfor vente til uke 12? Camilla Wessel (29) blogget om graviditeten fra første dag.

GRAVID: Hvorfor skal man egentlig vente til 12. uke med å fortelle andre at man er gravid?
GRAVID: Hvorfor skal man egentlig vente til 12. uke med å fortelle andre at man er gravid? Foto: Foto: iStockphoto
Sist oppdatert
BLOGGER: Camilla Wessel (29) blogger om graviditeten sin på Babyllovez.blogg.no, selv om hun «bare» er 9 uker på vei.
BLOGGER: Camilla Wessel (29) blogger om graviditeten sin på Babyllovez.blogg.no, selv om hun «bare» er 9 uker på vei. Foto: Foto: Privat

Camilla Wessel (29) ble gravid til tross for at hun brukte spiral.

Selv om svangerskapet ikke var planlagt, var det gledelige nyheter, og 29-åringen valgte å bruke bloggen sin Babyllovez til å fortelle om den positive graviditetstesten:

«Dagen testen sa GRAVID!», er overskriften på bloggposten lagt ut 21. oktober i år, sammen med et bilde av den positive testen.

- For meg var det en fin måte å fortelle at jeg var gravid til familie og venner, sier Camilla Wessel til klikk.no.

- Bloggen gir dem mulighet til å følge med på hvordan det går med meg og se ultralydbilder, og jeg kan utveksle erfaringer med andre gravide.

Ønsket ikke å vente

Selv om det fremdeles er en uskreven regel å vente til uke 12 med å fortelle om svangerskapet, var Camilla og samboeren enige om at de ikke ønsket å holde graviditeten hemmelig.

- Vi ble enige om å fortelle det med én gang. Jeg har i tillegg slitt med kvalme og hele tiden vært mye dårlig, og det kan jo være greit at folk rundt meg var klar over, sier Camillia, som nå er ni uker på vei.

Les også: Slik blir du kjapt gravid

Følg debatt på BarniMagen.com: Hvorfor vente til uke 12 med å fortelle nyheten?

«Tabu» å si det før uke 12

Årsaken til at mange velger å vente, er at risikoen for spontanabort er størst før uke 12. Etter det avtar risikoen betydelig.

Psykolog Gunvor Marie Dyrdal synes det er interessant at det fortsatt blir regnet som litt tabu å fortelle omgivelsene at man er gravid før det har gått tre måneder.

- Det er tradisjon for å vente, og noen tenker nok at det er noe man «skal», uten å reflekterer videre over det, sier Dyrdal til klikk.no.

Psykologen tror det kommer av at samfunnet tidligere var mindre åpent. En eventuell spontanabort tilhørte den private sfæren, som man ikke snakket om.

Les også: Ikke si dette til gravide

- Fordel at mange vet

Også om noe skulle gå galt, tror Camilla Wessel det vil være en fordel at venner og familie kjenner til graviditeten.

Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Gravide på forumet BarniMagen.com har morsomme forslag til hvordan slippe den gledelige nyheten:

  • «Når min søster skulle fortelle at de skulle bli foreldre til nummer to, så hadde de laget en t-skjorte til førstemann hvor det sto: "Jeg skal bli storebror". Det gikk en stund før besteforeldrene så hva det var som sto der. Men veldig artig.» Kristine1976
  • «Vi har tenkt oss på 3D ultralyd rett før jul og lage et kort til foreldrene våre fra barnebarnet. Gleder oss veldig til å gi dem denne hyggelige overraskelsen, men det er lenge å vente og hardt å ikke si noe.» juni2010mamma
  • «Hva med ett par babysokker i julegave?» Tingeling27
  • «Vi sendte bare et bilde av en bolle i en ovn på MMS.» Schuppa og Linemor
  • «Med sistemann laget vi en julegave som inneholdt en smokk med et kort der det stod: "Kjære mormor og morfar, kan dere passe på denne til jeg kommer i august? Hilsen 'knærten'." Det ble mye tårer når de skjønte den.» Brura76
  • «Spør om barnevakt rundt termintider.» 2010?

- Jeg følger med på ulike nettforum for gravide, og ser at mange velger å vente fordi de er så redde for alt som kan gå galt. Men jeg velger å tenke positivt, og bekymrer meg ikke unødig. Det ville uansett ha vært en støtte for meg at folk rundt meg visste om graviditeten om noe skulle skje, i stedet for å gå rundt og late som ingenting, tror hun.

Greit å søke hjelp

Psykologen tror at mange unge mennesker tenker som Camilla. Blogger og sosiale medier som Facebook bidrar til større åpenhet rundt både gode og dårlige opplevelser.

- I dag har det blitt mer godtatt å søke hjelp hvis man har det vanskelig privat. Det er generelt større åpenhet i samfunnet, også rundt private problemer, sier Gunvor Marie Dyrdal.

- Unge tenker ikke lenger at man skal klare seg selv. De søker støtte hos andre i større grad enn det som var vanlig før, sier Dyrdal.

Mye tyder på at dette stemmer. Tidligere i høst gikk for eksempel SV-politiker Inga Marte Thorkildsen (33) ut i media og snakket om sin tidligere spontanabort.

- Det er en mismatch mellom hvor vanlig det er og hvor vanskelig det er å snakke om spontanabort, sa gravide Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet Magasinet.

Les mer på Side2: - Må snakke mer om spontanabort

Delt glede = dobbelt glede

Psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet Ragnhild Bang Nes tolker dette som et sunnhetstegn.

- Det heter seg at delt glede er dobbel glede, og delt sorg er halv sorg. Og dette støttes til en viss grad i forskning, som viser at gleden ofte forstørres når man får positive tilbakemeldinger fra andre - og blir mindre om man får negative tilbakemeldinger, sier Nes til klikk.no.

Det å dele en gledelig gravidnyhet kan dermed forsterke gleden man selv kjenner, tror forskeren. Glede kan også smitte over på andre.

Nes viser til en relativt ny studie av over 4700 voksne mennesker i USA, der det ble påvist at dersom en person er glad eller blir glad, økte sannsynligheten for at venner, søsken, partner eller naboer også ble glade med 8-34 prosent.

- Glede kan altså smitte som et virus! sier Nes.

Godt for helsa

Hun forteller at en rekke undersøkelser viser både det å gi og motta støtte fra mennesker rundt har store og positive helseeffekter - for eksempel på immunsystemet, det endokrine systemet og hjerte- og karsystemet.

Sosial støtte er også sterkt knyttet livskvalitet og glede, reduserer stress, og letter depresjon og angst, sorg og fremmedgjøring.

- Skulle noe gå galt med graviditeten, kan man tenke seg at det å ha delt gleden gjør at støtten blir lettere tilgjengelig, dersom man skulle trenge den. Men dette vil selvsagt variere fra person til person, sier forskeren.

- Likeledes finnes det sikker noen som ville finne det vanskelig å ha delt nyheten tidlig dersom noe skulle gå galt, eller som vil kjenne gleden over å «ruge» på en liten hemmelighet, tror Nes.

Ville du ha ventet med å fortelle at du var gravid til uke 12 - eller vil du dele det med verden så fort som mulig? Si din mening i kommentarfeltet

Les også: Sjekk når du kan bli gravid

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også