Test av graviditetstester

Prisen avgjør testvinneren

Det er enorm prisforskjell på de sju ulike graviditetstestene i denne testen. Testvinneren er enkel å bruke, gir sikkert resultat og ligger midt i laget prismessig.

TEST AV GRAVIDITETSTESTER: Vi har testet sju forskjellige typer graviditetstester som finnes til salgs på apotek, dagligvare og på nett.
TEST AV GRAVIDITETSTESTER: Vi har testet sju forskjellige typer graviditetstester som finnes til salgs på apotek, dagligvare og på nett. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen

- To gravide kvinner, Synne Homme (33) og Susanna Leinonen-Roeim (28) testet henholdsvis tre og fire tester hver. De har begge erfaring med graviditetstester fra tidligere. Homme venter sitt tredje barn, Leinonen-Roeim sitt første. De gravide har vurdert testene ut i fra brukervennlighet, resultat og pris. Resultatet er basert på deres personlige vurdering.

- Både Apotek1, Boots og Vitus har sine egne merker i graviditetstester, mens Clearblue er fortsatt den største aktøren på det norske markedet, og til salgs i de fleste apoteker. RFSU sin test kan kjøpes i dagligvarebutikkene. I tillegg testet vi en strimmeltest som kan bestilles på nett.

- Alle testene lover et 99 % sikkert resultat, forskjellen ligger først og fremst i hvor tidlig du kan starte testingen og forvente et positivt resultat. Alle lover resultat fra første dag du venter mens, noen allerede sju dager etter eggløsning.

- Hjemmetestene måler hCG-hormonet i urinen, for å stadfeste om du er gravid eller ikke.

SE VÅR NYE TEST AV GRAVIDITETSTESTER (jan 2018) HER
De fleste som forsøker å bli gravide, er gravide eller har vært gravide har prøvd en av de mange hjemmetestene for å påvise graviditet som finnes på markedet. Men hvilken er egentlig best? Hvilken stoler vi mest på at gir oss det rette resultatet? Når kan man starte testingen, og hvor mye penger er det nødvendig å bruke på å finne det ut? Vi har latt to gravide kvinner teste noen tester hver, og bedt de komme med sin vurdering.

Både Susanna Leinonen-Roeim (28) og Synne Homme (33) har tidligere prøvd forskjellige graviditetstester, og har markedslederen Clearblue som sin favoritt hvis de kun skal vurdere brukervennligheten. Men dette er også de dyreste testene på markedet.

Graviditetstester får du kjøpt både på apoteket, på nettet og i dagligvarebutikkene. De fleste lover 99 % riktig testresultat, men det er selvsagt avhengig av når du tester. Testene kommer i ulik form, for eksempel strimmel-tester, stavtester og digitale tester.

En av graviditetstestene vi har vurdert får terningkast 6 - a1 gravitetstest fra Apotek1-kjeden. Denne vurderes som like god som Clearblue sine tester, men er vesentlig billigere, og blir dermed testvinner.

- Resultatet kom etter 35 sekunder, og det var tydelig uten rom for feiltolkning. Veldig bra bruksanvisning. Pluss for forklaring av hvordan testen virker/hva den måler, sier Synne Homme.

Sensitive og pålitelige

- Vi vet at de testene som finnes på markedet er meget sensitive, og nokså pålitelige. Det har kommet flere tester som tester tidlig, og kvinnen har som regel tatt flere slike urintester før hun kommer til oss, sier gynekolog ved Volvat medisinske senter, Anita Soland.

Noen kan gi resultat opptil en uke før forventet menstruasjon, mens andre ikke vil gi deg svar før den dagen du forventer menstruasjon. I enkelte tilfeller kan testen være negativ selv om du faktisk er gravid, dersom du tester for tidlig.

- Hos kvinner med uregelmessig mens, og dermed uregelmessig eggløsning er det ikke sikkert testen slår ut med en gang man tror den skal. Er eggløsningen forsinket og befruktningen da har skjedd senere kan graviditetstesten også slå ut senere, sier gynekolog Soland.

Mange føler også på kroppen av de er gravide - det er en rekke symptomer som kan tyde på at det er barn på gang. Kroppen endrer seg også gjennom hele graviditeten.

Måler hormoner

Hjemmetestene måler hCG-hormonet i urinen, et hormon som stiger raskt i kroppen dersom du er gravid. Gynekologer og leger kan også ta en blodprøve for å påvise graviditet.

- Fra 5. svangerskapsuke, det vil si fem uker etter siste mens, kan vi ta ultralyd for å påvise graviditet. Hjerteaksjon hos fosteret ses mellom 5. og 6. svangerskapsuke. Før det tar vi gjerne en blodprøve som heter s-hCG. Denne måler hvor mye svangerskapshormon som er i blodet med en verdi som vi også kan følge ved at verdien skal doble seg i løpet av to døgn, dersom svangerskapsutviklingen er normal, sier Soland.

Tester tidlig

Synne Homme (33) venter sitt tredje barn kommende høst, og i dette svangerskapet handlet hun inn graviditetstester i utlandet.

- Jeg har brukt diverse tester som jeg handlet billig i USA. Jeg klarer ikke å vente, så jeg tester alltid altfor tidlig. Jeg pleier å starte cirka fem dager etter eggløsningen, og har faktisk fått positivt resultat sju dager etter eggløsning med en test fra billige-tester.no, sier Homme.

Av de tre testene hun testet på oppdrag fra Foreldre.no, likte hun a1 graviditetstest klart best.

- Apotek1 sin test var rask, ga et tydelig resultat og hadde en veldig god bruksanvisning.

Vanligvis er det likevel Clearblue som er favoritten.

- Ikke den digitale, men den vanlige fra Clearblue, er favoritten. Den digitale gir etter min erfaring ikke resultat før du venter mens, sier Homme.

Gravidapp

Susanna Leinonen-Roeim (28) venter sitt første barn i slutten av juli, og gleder seg veldig til den store begivenheten. Hun har god erfaring med graviditetstester, og også hun sverger til det kjente.

- Jeg har god erfaring med Clearblue. Det var den jeg valgte første gangen ettersom det er det ledende merket, og gjerne det man stoler mest på. Tidlig i forholdet til min mann trodde jeg stadig at jeg var gravid, og tok flere tester, og Clearblue er det eneste jeg har brukt. Det er definitivt min favoritt, selv om den er dyrest, sier Leinonen-Roeim.

Hun er opprinnelig fra Sverige, men har bodd i Norge i fem år, og i fjor giftet hun seg med en norsk mann. Det kommende barnet var planlagt, og på sikt ønsker hun seg en stor familie. For å sjekke når hun var mest fruktbar, brukte hun en eggløsningsapp.

- Det er noe som heter WomanLog. Du fyller inn når du har menstruasjon, så kommer det en blomst med farge på de dagene du er fruktbar. Jo tydeligere blomsten er, dess større sjanse er det. Nå er den gått over til å være en gravidapp, som forteller meg hvor mange uker og dager jeg er på vei, forklarer hun.

Du kan også prøve Foreldre.no sin eggløsningskalkulator, som regner ut når du har størst sjanse til å bli gravid.

TESTET GRAVIDITETSTESTER: Synne Homme venter sitt tredje barn i høst, og har testet graviditetstester for Foreldre.no.
TESTET GRAVIDITETSTESTER: Synne Homme venter sitt tredje barn i høst, og har testet graviditetstester for Foreldre.no. Foto: Foto: Privat
TESTET GRAVIDITETSTESTER: Susanna Leinonen-Roeim (28) testet tre ulike graviditetstester for Foreldre.no. Alle ga positivt utslag, men brukervennligheten var forskjellig.
TESTET GRAVIDITETSTESTER: Susanna Leinonen-Roeim (28) testet tre ulike graviditetstester for Foreldre.no. Alle ga positivt utslag, men brukervennligheten var forskjellig. Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning