Festeblødning

Slik vet du at du har festeblødning

Mange forveksler festeblødning med mens. Her får du svarene på det du lurer på om blødninger under eggløsning og festeblødning.

FESTEBLØDNING: Mange forveksler festeblødning med mens. Og får du blødninger under eggløsning, skyldes det mest sannsynlig hormonelle forandringer i kroppen. Foto: Getty Images.
FESTEBLØDNING: Mange forveksler festeblødning med mens. Og får du blødninger under eggløsning, skyldes det mest sannsynlig hormonelle forandringer i kroppen. Foto: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Om du får blødninger eller utflod under eggløsning, skyldes det mest sannsynlig hormonelle forandringer i kroppen. Man kan ikke ha menstruasjon samtidig som, eller rett etter eggløsningen. Du kan heller ikke blir gravid når du har mensen.

En eggløsningsblødning inntreffer på en tid hvor det er det en topp av hormoner som fortykker livmorslimhinnen, som så kan lekke blod i forskjellig mengde.

– En vanlig syklus er på 28 dager, hvor eggløsningen er 14 dager etter første menstruasjonsdag. Noen kvinner kan ha uregelmessig syklus, for eksempel eggløsning den 18. dagen, forteller Kristin Offerdal, spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Trondheims Gynekologene.

Festeblødning og smerter

Når egget er befruktet, starter ferden fra egglederen til livmor hvor det finner et sted å feste seg. Dette kan ta opptil 6-12 dager etter befruktningen og festeblødningen kan inntreffe.

–Festeblødningen kommer når egget festes til livmorslimhinnen. Dette er svært individuelt og mange kvinner merker lite til dette. For noen er det en kort enkel episode med en liten blødning som varer omtrent et døgn, forteller Offerdal.

Det er heller ikke uvanlig at nidasjonsblødningen, eller festeblødningen som den ofte kalles, kan gå over etter noen dager. Med en svak blødning på 4-5 dager er det lett å tro at en har fått menstruasjon. Noen blir selvsagt overrasket når de oppdager at de er gravide og at blødningen skyldes at egget festet seg.

Gynekologen forteller at noen kan kjenne eggløsningssmerter, som en mensliknende murring når egget fester seg. Andre merker ingenting.

– Det er nokså vanlig med mindre blødninger under svangerskapet. Dette er individuelt, og vil variere fra kvinne til kvinne, avslutter Offerdal.

En liten blødning kan være helt ufarlig

Noen slike blødninger kan være en forsinket menstruasjon, eller spontanabort. Mange gravide aborterer uten at de i det hele tatt har visst at de var gravide. En liten blødning kan imidlertid være helt ufarlig.

– En liten flekk i trusa trenger ikke å bety noen ting. Kvinnens slimhinner kan være litt skjøre under svangerskapet og det kan komme en liten blødning, for eksempel i forbindelse med samleie. Småblødninger har ofte ingen forklaring, og svangerskapet kan ofte fortsette normalt etter blødningen, forteller gynekolog Einar Johan Berle ved Oslo Medisinske Senter.

Blødninger kan være tegn på tidlig abort

Dersom blødningen ikke gir seg, eller er mer enn bare flekker, eller hvis du i tillegg har smerter, bør du oppsøke lege. Det kan være en truende abort.

- Det er jo slik at det er mye som skal klaffe for å skape et levende liv. Selvsagt er spontanabort trist, men naturen tar sine egne veier. Et embryo som kroppen kvitter seg med har ofte en grov kromosomfeil som ikke er forenlig med liv, sier Berle.

Berle forteller at dersom blødningene skyldes spontanabort, er det lite eller ingenting legen kan gjøre uten å gi smertestillende og se til at aborten foregår uten komplikasjoner. Etter en spontanabort er det viktig at det ikke ligger igjen rester i livmoren.

- Noen ganger må en utskrapning til, andre ganger hjelper det med medikamenter. Etter en abort er det greit å ha en normal menstruasjon, før man går løs på en ny graviditet, legger Berle til.

Mer sjeldne årsaker til blødning

En annen årsak til blødning kan være svangerskap utenfor livmor. Det kan bli en svært farlig situasjon, men skjer kun i mellom 1-2 prosent av alle svangerskap.

– Dersom du blør i uke 10, 11 eller 12, er det grunn til å oppsøke lege for en nærmere undersøkelse. I noen tilfeller kan fostret ha dødd allerede i uke 6 eller 7 uten at det var noen blødning på det tidspunktet, sier Berle.

Ved en sjelden gang kan blødninger under svangerskap skyldes livmorhalskreft.

Oppsøk lege om du er bekymret

– Blødninger oppleves ofte skremmende. Oppsøk lege om du er bekymret. Gynekologen kan, blant annet ved ultralyd, fort fastslå om det er et levende foster i magen og undersøke hva blødningen skyldes. Heldigvis går det vanligvis bra, sier Berle.

Han forteller at blødninger er vanligst i første trimester. Det er også mer vanlig hos førstegangsfødende. Ved 2. eller 3.svangerskap har livmoren allerede fått litt trening. Risikoen ved svangerskap øker også ved kvinnens alder. Derfor er også hyppigheten av blødning høyere jo eldre moren er. Gjentagende spontanabort (habituell abort) er kan forekomme og bør utredes av spesialist.

- Det er også viktig å poengtere at det ikke er noens skyld om det oppstår blødninger, og om blødningen fører til abort. Noen tror at samleie kan være årsak aborten. Det er det ikke. En abort er som regel naturens egen måte å ordne opp på, avslutter Berle.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning