Festeblødning

Slik vet du at du har festeblødning

Mange forveksler festeblødning med mens. Her får du svarene på det du lurer på om blødninger under eggløsning og festeblødning.

Festeblødning: Småblødninger under svangerskapet er som regel ufarlig, selv om det er lett å bekymre seg.
Festeblødning: Småblødninger under svangerskapet er som regel ufarlig, selv om det er lett å bekymre seg. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Read in English: This is how you know you are experiencing implantation bleeding

Mange forveksler festeblødning med mens. Her får du svarene på det du lurer på om blødninger under eggløsning og festeblødning.

Dersom du opplever å få blødninger eller utflod under eggløsning, så skyldes det mest sannsynlig hormonelle forandringer i kroppen. Du kan ikke ha menstruasjon samtidig som, eller rett etter, eggløsningen. Du kan heller ikke bli gravid når du har mensen.

En eggløsningsblødning inntreffer på en tid hvor det er en topp av hormoner som fortykker livmorslimhinnen, som så kan lekke blod i ulik mengde.

- En vanlig syklus er rundt 28 dager, hvor eggløsningen som regel er ca. 14 dager etter første menstruasjonsdag. Noen kvinner kan ha uregelmessig syklus, og da forskyver eggløsningstidspunktet seg. Stort sett har man eggløsning ca. 14 dager før ny mens, forteller Kristin Offerdal, spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Trondheims Gynekologene.

Festeblødning og smerter

Når egget er befruktet starter ferden fra egglederen til livmor hvor det finner et sted å feste seg. Dette kan ta opptil 6-12 dager etter befruktningen, og festeblødningen kan inntreffe.

- Festeblødningen kommer når egget festes til livmorslimhinnen. Dette er svært individuelt, og mange kvinner merker lite til dette. For noen er det en kort enkel episode med en liten blødning som varer i omtrent et døgn, forklarer Offerdal.

Det er heller ikke uvanlig at nidasjonsblødningen, eller festeblødningen som den ofte kalles, kan gå over noen dager. Med en svak blødning på 4-5 dager er det lett å tro at man har fått menstruasjon. Noen blir selvsagt overrasket når de oppdager at de er gravide og at blødningen skyldtes at egget festet seg.

- Noen kan kjenne smerter, som en mensliknende murring i den fasen egget fester seg. Andre merker ingenting, sier Offerdal.

- Det er ikke uvanlig å oppleve en mindre blødning under svangerskapet. Dette er individuelt, og vil variere fra kvinne til kvinne, legger hun til.

Les også: Hver fjerde fødende kvinne har opplevd blødning i svangerskapet.

Kan være helt ufarlig

Noen slike blødninger kan være en forsinket menstruasjon, eller spontanabort. Mange gravide aborterer uten at de i det hele tatt har visst at de var gravide. En liten blødning kan imidlertid være helt ufarlig.

Einar Johan Berle er gynekolog ved Oslo Medisinske Senter. Han forteller at en liten flekk i trusa ikke trenger å bety noen ting.

- Kvinnens slimhinner kan være litt skjøre under svangerskapet, og det kan komme en liten blødning, for eksempel i forbindelse med samleie, sier han, og utdyper:

- Småblødninger har ofte ingen forklaring, og svangerskapet kan ofte fortsette som normalt etter blødningen.

Kan være tegn på tidlig abort

Om blødningen ikke gir seg, eller er mer enn bare flekker, eller hvis du i tillegg har smerter, bør du oppsøke lege. Det kan være en tidlig abort.

- Det er jo slik at det er mye som skal klaffe for å skape et levende liv. Selvsagt er spontanabort trist, men naturen tar sine egne veier. Et embryo som kroppen kvitter seg med har ofte en grov kromosomfeil som ikke er forenlig med liv, påpeker Berle.

Dersom blødningene skyldes spontanabort er det lite eller ingenting legen kan gjøre bortsett fra å gi smertestillende og se til at aborten foregår uten komplikasjoner. Det er viktig at det ikke ligger igjen noen rester i livmoren etter spontanaborten.

- Noen ganger må en utskrapning til. Andre ganger hjelper det med medikamenter. Etter en abort er det greit å ha en normal menstruasjon før man går løs på en ny graviditet, forteller Berle.

Les også: For deg som vil bli gravid igjen etter abort

Mer sjeldne årsaker

Svangerskap utenfor livmoren kan være en annen årsak til blødning. Det kan bli en svært farlig situasjon, men forekommer kun i 1-2 prosent av alle svangerskap.

- Om du blør i uke 10, 11 eller 12 er det grunn til å oppsøke lege for en nærmere undersøkelse. I noen tilfeller kan fosteret ha dødd allerede i uke 6 eller 7 ute at det var noen blødning på det tidspunktet, forteller Berle.

I noen sjeldne tilfeller kan blødninger under svangerskap skyldes livmorhalskreft.

Les også: Elen, Hege og Karine er glade for at de sjekket seg for livmorhalskreft.

Kan oppleves skremmende

Blødninger oppleves ofte skremmende, og Berle oppfordrer til å oppsøke lege dersom du er bekymret.

- Gynekologen kan, blant annet ved hjelp av ultralyd, raskt fastslå om det er et levende foster i magen og undersøke hva som er årsaken til blødningen. Heldigvis går det som oftest bra, sier han.

Blødninger er vanligst i første trimester, og forekommer hyppigere hos førstegangsfødende. Ved andre eller tredje svangerskap har livmoren allerede fått litt trening. Risikoen ved svangerskap øker også med kvinnens alder. Hyppigheten av blødning er derfor også høyere jo eldre mor er. Gjentakende spontanabort (habituell abort) kan forekomme, og bør utredes av spesialist.

- Det er også viktig å poengtere at det ikke er noens skyld om det oppstår blødninger, og om denne fører til abort. Noen tror at samleie kan være årsak til aborten, men det stemmer ikke. En abort er som regel naturens egen måte å ordne opp på, sier Berle.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning