Test av eggløsningstester

Sjekk når du kan bli gravid

Å finne riktig tidspunkt for eggløsningen kan være en tålmodighetsprøve hvis du ønsker å bli gravid. Med hjelp av en eggløsningstest kan du klare å finne de magiske dagene.

FIRE VARIANTER: Våre testpersoner prøvde disse fire variantene av eggløsningstester, og alle var pålitelige.
FIRE VARIANTER: Våre testpersoner prøvde disse fire variantene av eggløsningstester, og alle var pålitelige. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
GYNEKOLOG: Kristine Kleivdal ved Aleris medisinske senter.
GYNEKOLOG: Kristine Kleivdal ved Aleris medisinske senter.

Om testen

  • To kvinner, 30 og 37 år, testet fire ulike eggløsningstester.
  • Norske apoteker har ikke et stort utvalg av slike tester, men om du søker på nettet kan du finne ganske mange.
  • Apotek1-kjeden har sin egen variant, ellers er ClearBlue den største aktøren på det norske markedet.
  • Du kan også bestille billigere alternativer på nett, vi bestilte på www.tostreker.no og www.lavpris-tester.com.
  • Nett-testene er vesentlig billigere enn de du kjøper på apoteket, mens husk å ta moms, eventuelt toll og frakt med i beregningen.
  • Alle testene, både de du får kjøpt på apoteket og på nett, lover at du får et 99% sikkert resultat og at resultatene er tydelige. De baserer alle seg på LH-nivået (Luteiniserende hormon) i kroppen.
  • Les alt om eggløsning her.

Noen blir gravide på en to, tre, mens andre må vente en stund før det blir full klaff. Det finnes seks tegn på at du har eggløsning,men det er ikke alltid like lett å finne ut av selv. Er du en av de som har forsøkt en stund, kan du få hjelp av en eggløsningstest, eller en eggløsningskalkulator. De viser nemlig hvilke dager i måneden du har størst sjanse for å bli gravid.

Er det noen som har god peil på eggløsningstester? spør en kvinne i vårt forum barnimagen. Foreldre.no har testet de vanligste eggløsningstestene som finnes på markedet. To kvinner har testet dem for oss i forhold til hvor enkle de er å bruke. De ønsker å være anonyme i testen.

Eggløsningstest på apotek eller nett

På apoteket og på nett kan du få kjøpt eggløsningstester som viser dine to mest fertile dager ved å registrere hormonøkningen i urinen din. Eksakt når du har eggløsning, er avhengig av hvor lang syklus du har. Dette varierer fra kvinne til kvinne.

- Eggløsningen finner trolig sted på dag 14 om du har en 28 dagers syklus. Om du har en lengre syklus, for eksempel på 32 dager, finner eggløsningen sannsynligvis sted på dag 18. Du har altså eggløsning omtrent 14 dager før neste mens. Perioden fra eggløsning til menstruasjon varierer mindre enn perioden fra menstruasjon til eggløsning, forteller gynekolog ved Aleris medisinske senter i Strømmen, Kristine Kleivdal.

Eggløsningstestene som er på markedet i Norge lover 99 % nøyaktighet. Dette er kvinnene som har testet eggløsningstestene for oss, enige i. De fikk begge vite ganske nøyaktig når hormonnivået i kroppen tilsa at de hadde eggløsning. I foreldreforumet diskuteres det også hvilke eggløsningstester som er best å bruke.

Unødvendig?

Når det gjelder hvor pålitelige eggløsningstestene er, er det vanskelig å si noe generelt om dette, ettersom testene kan fungere på noen kvinner, men ikke på andre. Noen kvinner som blir stimulert med hormoner for å bli gravide, vil kanskje ikke ha utslag på slike tester, mens andre vil få utslag.

I tillegg må du ha god kontroll på din menstruasjonssyklus, slik at du vet sånn cirka når du skal starte testingen. Ifølge eksperter er eggløsningstestene ganske like i forhold til pålitelighet, selv om mange mener at det er liten vits i å bruke disse.

- Jeg kan ikke si noe om hvor pålitelige eggløsningstestene er, men man må jo teste seg i flere dager for å finne riktig tidspunkt. Testene er dyre, og ved regelmessig menstruasjon skulle det være unødvendig å bruke eggløsningstester, da man kan regne seg frem til tidspunktet. Noen kvinner har også klare symptomer på eggløsning. Og dersom du har uregelmessig menstruasjon, er det vanskelig å fange opp riktig eggløsningstidspunkt, sier gynekolog Kleivdal.

Gynekologer måler progesteronverdien i blodet en uke før ventet menstruasjon, for å se om man har hatt eggløsning i denne syklusen.

- Det er nok den mest pålitelige metoden, men dette gjøres kun hvis kvinnen utredes med tanke på ufrivillig barnløshet, sier hun.

Full klaff

Våre testpersoner, en kvinne på 37 år og kvinne på 30, hadde ulik erfaring med eggløsningstestene.

Kvinne (37) testet henholdsvis Clearblue Eggløsningstest Digital og A1 Eggløsningstest fra Apotek1-kjeden. Kvinne (37), hadde full klaff på testen allerede første gang hun testet, og utslaget kom ganske samtidig på begge testene. Da hun testet dagen etter var det ingen utslag på noen av testene.

- Begge testene var enkle å bruke, og ga klare resultater. Den ene dagen var det full klaff, neste dag var det ingenting. Jeg testet begge på kveldstid, selv om det er anbefalt å gjøre det om morgenen, sier 37-åringen.

Hun syntes bruksanvisningene var helt greie, og ganske enkle å forstå, selv om hun holder en knapp på den digitale eggløsningstesteren fra Clearblue.

- Der var det ikke noe tvil om resultatet, og den var enklest å bruke. Den med to streker (A1 Eggløsningstest) kan misforstås dersom man ikke leser bruksanvisningen nøye nok, sier hun.

Erfaring med eggløsningstester

Kvinne (37) har to barn og god erfaring med eggløsningstester. Da hun skulle bli gravid før det første barnet, brukte hun en eggløsningstest.

- Jeg prøvde for ti år siden da vi ville ha barn. Det var en sånn med streker, som skulle fortelle om jeg hadde eggløsning eller ikke. Det resulterte faktisk i graviditet, selv om jeg aborterte tidlig i det svangerskapet. I de to neste svangerskapene valgte jeg ikke å bruke slike tester. Jeg følte ikke behov for det, og kanskje ville jeg ikke stresse unødvendig. Jeg hadde dessuten regelmessig menstruasjon da, så jeg klarte å peile eggløsningen ut fra dette, forteller 37-åringen.

- For dem som har mensen litt mer uregelmessig kan eggløsningstester sikkert være nyttig, sier hun.

Fungerte bra

Kvinnen (30) testet to ulike eggløsningstester bestilt på nett, OneStep eggløsningstest stav og OneStep eggløsningstest strips. Hun hadde ingen utslag på noen av testene de to første dagene hun testet. Da hun testet dag 3, fikk hun utslag på begge. Det samme fikk hun da hun testet om morgenen den fjerde dagen. Om kvelden den fjerde dagen derimot, var det ingen utslag. Til tross for at noen eksperter mener at slike tester er dyre og unødvendige, er ikke 30-åringen helt enig i det. For henne fungerte det godt.

- Man finner jo ut når man er mest fruktbar, uten å måtte gå til lege, sier 30-åringen.

Noe som for mange kan være gull verdt dersom de ønsker å vite når det er størst sjanse for å bli gravid. 30-åringen sier hun ikke planlegger å bli gravid akkurat nå, men at hun trolig kommer til å bruke eggløsningstester når hun ønsker å bli gravid.

- For min del var det ganske klart når eggløsningen fant sted, så jeg tror nok det er et godt hjelpemiddel når jeg har lyst til å bli gravid, sier hun.

Hun testet to ulike tester som ble bestilt på nett. Testene har samme produsent, den ene ser ut som en minigravididtetstest, mens den andre kun var strips som skulle settes i et glass med urin.

- Begge var enkle å bruke, men jeg likte nok den med beholder bedre enn stripsene, sier hun.

Størst sjanse før eggløsning

Eggløsningstester kan være et godt hjelpemiddel for å finne ut når du har størst sjanse til å bli gravid. Du må likevel treffe godt for å ha noe utbytte av den ettersom det mest gunstige tidspunktet for befruktning er før eggløsningen finner sted.

- Sædcellen kan leve 2-3 døgn i egglederen, mens eggcellen mister befruktningsevnen 12-24 timer etter eggløsning. Det vil si at sjansen for å bli gravid er størst fra et par dager før, til en dag etter eggløsning, forklarer gynekolog Kristine Kleivdal.

Å finne riktig tidspunkt for eggløsning, er ikke alltid så enkelt og manglende eggløsning er en av årsakene til at en kvinne ikke blir gravid.

- Det finnes flere andre årsaker, og man må huske på at årsaken også kan ligge hos mannen. Og i en del tilfeller finner man faktisk ikke årsak til at et par ikke blir gravide, sier Kleivdal.

DISSE BLE TESTET: A1 Eggløsningstest, Clearblue Eggløsningstest digital, OneStep eggløsningstest stav og OneStep eggløsningstest (strips).
DISSE BLE TESTET: A1 Eggløsningstest, Clearblue Eggløsningstest digital, OneStep eggløsningstest stav og OneStep eggløsningstest (strips). Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning