Babyshower

Slik arrangerer du babyshower

En babyshower er å feire et nytt liv.

BABYSHOWER: Her er en komplett oversikt på hvordan du arrangerer babyshower for en kommende mor, som abyshoweleker, gaver og kake. FOTO: Getty Images.
BABYSHOWER: Her er en komplett oversikt på hvordan du arrangerer babyshower for en kommende mor, som abyshoweleker, gaver og kake. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

– En babyshower er en fest for å hylle den kommende mammaen eller de kommende foreldrene, og babyen. Festen arrangeres gjerne på slutten av graviditeten og blir et lite avbrekk fra hverdagen som høygravid, sier Caroline C. Barca i Din Baby Shower AS.

Etter hvert som det har blitt mer og mer normalt å ha en babyshower, tror hun veldig mange vordene mødre ønsker seg en slik fest.

– Noen velger av ulike grunner å vente med festen til etter at babyen er født. Da kalles det en velkomstfest i stedet. Vårt motto er uansett at en babyshower er en av de viktigste festene du kan ha. Dere ferier jo et nytt liv, sier hun.

Babyshower

– Babyshower er en amerikansk tradisjon der den kommende babyen feires. Festen blir holdt for familiens første barn, og tanken er at kvinner skal dele sine erfaringer rundt det å bli mor, sier Bente Bjerke Hogganvik.

Hun er daglig leder for planlegg.no, der hun deler tips for planlegging av baby shower og andre fester og feiringer.

Ordet shower står for et regn av gaver, og tanken er at gjestene skal gi de vordene foreldrene mye av det de trenger til babyen de venter.

– Ofte blir festen arrangert i 6-8. måned av graviditeten. Opprinnelig har det vært en feiring med kun kvinner, men i mer moderne tid er det også noen som arrangerer for mor og far sammen, selv om det nok ikke er like vanlig, sier hun.

Babyshower er ikke for alle

Det å planlegge og forberede en babyshower er veldig gøy, men husk at du aller først må finne ut om den kommende moren ønsker seg en baby shower.

Det er nemlig ikke noen selvfølge.

– Det kan være flere grunner til at en babyshower ikke er ønsket. Kanskje er moren redd for at noe skal gå galt, hun liker ikke oppmerksomhet eller syns kanskje ikke noe om at dette er en amerikansk tradisjon, sier hun.

Hvis du ønsker at festen skal være en overraskelse, og derfor ikke vil spørre direkte, kan du eventuelt spørre den kommende faren eller partneren hennes.

- Ofte vil den gravide kvinnen dele eventuelle ønsker om babyshower med partneren sin. For øvrig er det viktig å være ute i god tid, for husk at det kan være vanskelig å finne en dato som passer for alle gjestene, sier Hogganvik.

Les også: Husk dette når du skal arrangere barnedåp

Gjesteliste til babyshower

- Når det gjelder gjestelisten, bør den skrives ut fra hvem den kommende moren setter pris på. Om den gravide kvinnen har et veldig nært forhold til for eksempel en tante og bestemor, tenker jeg at det er hyggelig at også familiemedlemmer blir bedt, sier Barca.

Skal også pappaen inkluderes i festen, er det naturlig å invitere de som står paret nærmest.

- Stort sett er det nære venninner som arrangerer festen, men noen ganger er det også kommende bestemødre eller kjærester som lager i stand en babyshower, sier hun.

Hun forteller at det er vanlig at gjestene betaler litt hver for alt som skal kjøpes inn slik at det blir et spleiselag.

- Det samme kan dere gjøre med gaven hvis dere vet at foreldrene ønsker seg en litt dyrere ting. Det som er mest vanlig er imidlertid at gjestene spleiser på festen og tar med hver sin gave, sier Barca.

Gave til babyshower

Det å velge gave til den lille og foreldrene kan være så enkelt eller komplisert du vil. For alt babyen trenger når den blir født, er aktuelle og fine gaver.

- En gave som dekker mange behov er bleiekaken. Den består av nyfødtbleier, og kan i tillegg dekoreres med smokker, tåteflasker, kluter, bodyer, smekker, kosedyr og sokker, sier Barca.

Hun forteller at en annen populær gave er de såkalte milepælkortene.

- Her noteres datoen for diverse gitte hendelser, og så tas det et bilde som festes på kortet. Det finnes kort allerede fra første dag, så dette er en flott måte å bevare minnene på, tipser hun.

Andre fine gaver er bokser til det første antrekket eller det første passet, og dekorasjon til barnerommet.

- Tanken bak en babyshower er at gjestene skal gi foreldrene noe de trenger til babyen kommer, sier hun.

Les også: Slik arrangerer dere navnefest

Pynt til babyshower

Overrekkelse av gaver har en viktig plass på en hver babyshower, men hva som ellers skjer på festen er ifølge Barca veldig individuelt.

Før festen er lokalet gjerne pyntet med for eksempel med ballonger, smokker, tåteflasker, bleiekaker, baby shower servise, serpentiner, bannere, lys og konfetti.

- Som regel er en babyshower en overraskelsesfest, så etter at hovedpersonene har fått tatt innover at alle har kommet for å feire dem og det lille mirakelet, snakkes det gjerne litt før det blir mat og kake. Sjekk nettet, for der finnes det et hav av inspirasjon til søte babyshowerkaker, sier hun.

Det er også vanlig med litt underholdning og leker, som for eksempel babyshower-bingo og "sett-smokken-på-babyen".

- Resten av kvelden går gjerne med til å bare kose seg sammen. For den vordene moren er det ofte godt å ha en arena å lufte alle tankene hun har rundt det å bli mor, sier hun.

Leker på babyshower

1. Gjett hvordan babyen er: Lag et skjema der gjestene skal gjette datoen babyen kommer, vekt, lengde, kjønn og hvem av foreldrene barnet likner mest på.

2. Gjett hva som er i bleien: Kjøp inn ulike typer sjokolade, for eksempel melkesjokolade, non stop, after eight og nugatti. Smelt en sjokolade og klin den i en bleie. Gjenta for hver sjokoladetype, og la gjestene lukte, eventuelt smake og gjette hvilken sjokolade som er i hvilken bleie.

3. Babyquiz: Lag en quiz med temaet baby. Det kan være spørsmål om babyen, mammaen og generelle babyfakta.

4. Dekorer en body eller et smekke: Skaff mange ensfargede bodyer eller smekker i forskjellige størrelser og noe å dekorere med. La alle gjestene dekorere en hver og heng dem opp på en snor i rommet.

5. Hva smaker dette: La enten alle gjestene eller bare den gravide smake på ulike typer babymat. Ha det i nøytrale beholdere og gjett hva de inneholder.

Kilde: Daglig leder for planlegg.no, Bente Bjerke Hogganvik.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning