Smertelindring og raskere fødsel

Aktivitet under fødselen lindrer smerter

I tillegg til å være smertelindrende, kan aktivitet også bidra til en raskere fødsel.

BEVEGELSE: Undersøkelser viser at bevegelse under første fase av fødselen kan gi kortere fødsel, samt virke smertelindrende.
BEVEGELSE: Undersøkelser viser at bevegelse under første fase av fødselen kan gi kortere fødsel, samt virke smertelindrende. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

En amerikansk undersøkelse gjengitt i New York Times viser at fødende som står og er i aktivitet vil kunne korte fødetiden med opp mot en time.

- De undersøkelsene vi kjenner til bekrefter dette, sier Anne Marie Lilleengen ved jordmorutdanningen ved Høgskolen i Akershus (HiAk).

Lilleengen understreker at det likevel vil være den fødende som avgjør hvilken fødestilling som er den beste.

Les også: Stavgang kan lette bekkenplager

Bekkenet låses

KONTROLL: Når kvinnen er i bevegelse, opplever hun at hun har større kontroll under fødselen, ifølge Grimsrud i Jordmorforeningen.
KONTROLL: Når kvinnen er i bevegelse, opplever hun at hun har større kontroll under fødselen, ifølge Grimsrud i Jordmorforeningen. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

I Norge har det ifølge Siri von Krogh, jordmor og ekspert på nettstedet Barnimagen, vært en trend de siste årene med å få den fødende opp i stående.

- Man har jo visst lenge at det går tregere når man ligger, fordi bekkenet blant annet låser seg. Jeg selv råder den fødende til å sitte, sier von Krogh.

Les også: Trening under graviditeten kan gi form-boost

Smertelindring og kontroll

Bevegelse i oppreist stilling kan i tillegg til å påskynde fødselen også ha en smertelindrende effekt.

- Studier har vist at stående fødsler kan være smertelindrende, beskriver fagkonsulent Elisabeth Grimsrud i Jordmorforeningen.

Ifølge Lilleengen ved HiAk har undersøkelser vist at fødende kvinner opplever større kontroll over fødselen ved å være i bevegelse.

- Når du ligger, blir du mer hospitalisert. Du gir fra deg noe av kontrollen. En fødsel skal du derimot ha eierskap til, utdyper Siri von Krogh.

Les også: Råd for et sunt svangerskap

Jordmor har betydning

Ifølge Elisabeth Grimsrud vil mye være opp til jordmoren når det gjelder valg av stilling.

- Vi underviser i alle fødestillinger og lar studentene selv finne ut hvilke stillinger de vil anbefale videre, sier Lilleengen ved HiAk.

Grimsruds erfaring er at mye avhenger av hvor flink jordmor er til å anbefale bevegelse.

- Det har også betydning hvilken informasjon som gis gjennom svangerskapet.

Les også: Amming gir ikke hengepupper

Kvinnen avgjør

Til syvende og sist er det uansett kvinnen som avgjør hvilken stilling hun vil være i under fødselen.

- Det som er bra for noen er nødvendigvis ikke bra for andre, og noen ønsker ikke å bevege seg. Der hvor fødselen går bra, er det ingen grunn til å si at det skal være slik eller slik, sier Elisabeth Grimsrud.

- Men dersom fødselen går tungt, eller barnet ikke kommer ordentlig ned i bekkenet, ville jeg anbefalt å få kvinnen opp og stå.

Les også:

Så tett føder norske kvinner

Slik kan du gå frem for å hjelpe barn som blir mishandlet

Test av bærbare griller

Seilerskoen er tilbake

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også