Fortelle om graviditeten

10 kreative måter å fortelle at du er gravid på

Disse ti måtene å fortelle gladnyheten på blir ikke glemt med det første.

OVERRASKELSE: Øyvind og Tove røpte nyheten om at de venter barn ved å legge ut et bilde av seg selv som holder opp ultralydbildene på bloggen sin.
OVERRASKELSE: Øyvind og Tove røpte nyheten om at de venter barn ved å legge ut et bilde av seg selv som holder opp ultralydbildene på bloggen sin. Foto: ektepar.com
Publisert Oppdatert

Når du finner ut at du har en liten i magen kan det være vanskelig å holde på hemmeligheten. Selv om du bobler over av glede og brenner etter å fortelle om det, venter mange 12 uker før de forteller det til andre enn den vordende pappaen og kanskje den nærmeste familien.

- Det er veldig individuelt når gravide føler de har lyst til å fortelle den gode nyheten, men mange venter til uke 12. Det er fordi abortrisikoen er størst fram til uke 12, forteller privatpraktiserende jordmor Ingeborg Lagergren.

Årsaken til at spontanabort etter uke 12 er mindre vanlige er fordi fosterets organer nå er ferdig dannet. Det er som regel feildannelser som ender i tidlig spontanabort.

La deg inspirere

For å få tiden til å gå kan du planlegge en måte å røpe nyheten til familie og venner på som er litt utenom det vanlige.

Her er ti morsomme forslag som lett lar seg gjennomføre:

1. Fotografer reaksjonene

SNART STOREBROR: Her er Aron Leander i ""Jeg skal bli storebror""-body. De vordende besteforeldrene fikk seg en real overraskelse...
SNART STOREBROR: Her er Aron Leander i ""Jeg skal bli storebror""-body. De vordende besteforeldrene fikk seg en real overraskelse...

Når tiden er inne for å røpe nyheten kan du samle din nærmeste familie eller venner til en hyggelig sammenkomst. Si at du ønsker å ta et gruppebilde når alle først er samlet. Istedenfor å si "si chees" når du vil at gjestene skal smile i kamera, så sier du "si Kari er gravid". Da får du fortalt nyheten, samtidig som du får et morsomt bilde av alle de ulike reaksjonene.

2. "Jeg skal bli storebror"-body

For deg som har barn fra før av er et godt tips å kjøpe en body eller t-skjorte med påskriften "Jeg skal bli storesøster/storebror". Denne kan barnet ha på seg på besøk hos besteforeldrene for eksempel eller når dere har venner på besøk.

Anette Tollefsen hadde stor suksess med denne metoden da hun ventet barn nummer to.

- Det var på 1-årsdagen til sønnen vår at vi bestemte oss for å fortelle det. Da alle gjestene hadde gått utenom mine foreldre og bestefaren min bestemte vi oss for å ta på Aron Leander bodyen med "Jeg skal bli storebror"-tekst på under regntøyet han fikk i bursdagsgave av mine foreldre. Når mamma og pappa hadde sett regntøyet på, kunne de ta det av og dermed ville de se skriften. Jeg sa: "se på den nye bodyen til Aron Leander da". Mamma leste høyt: "jeg skal bli storebror". Det ble en lang tenkepause før det gikk opp for henne hva hun nettopp hadde lest. De ble litt satt ut, men veldig glade, forteller Anette til Foreldre & Barn.

3. Gravid forsidepike

SPRE ORDET: Med denne t-skjorten kan du overraske familie og venner med familieforøkelsen. Koster kr 100,- hos lillemille.dk.
SPRE ORDET: Med denne t-skjorten kan du overraske familie og venner med familieforøkelsen. Koster kr 100,- hos lillemille.dk. Foto: lillemille.dk

Klipp ut et bilde av ansiktet ditt og lim det over hodet på den gravide modellen eller kjendisen på coveret av magasinet GRAVID. La magasinet ligge på stuebordet når du har venner på besøk, legg det i postkassen til de vordende besteforeldrene eller la det ligge på pauserommet på jobben.

Det er også mange kreative forslag i vårt forum Barn i magen:

"Jeg la en bolle på rista i ovnen og tok bilde som jeg sendte til han på SMS", forteller en forumbruker.

4. Legg ut bilde av graviditetstesten på Facebook

Ta bilde av den positive graviditetstesten og legg ut på Facebook, eller legg ut ultralydbildet. På den måten får alle du kjenner ta del i gladnyheten. Men husk å fortelle det til de nærmeste først. Foreldrene dine blir neppe glade om de får vite at du er gravid samtidig som "venner" du ikke har sett siden barneskolen.

5. Blogg det!

Er du en av mange som har blogg kan du bruke bloggen til å spre det glade budskap. Det gjorde Øyvind og Tove, som sammen skriver bloggen ektepar.com. Paret la i vår ut et blogginnlegg med tittelen "Vi skal bli foreldre", og et bilde av de to som holder opp ultralydbildene.

- Det er litt "greien vår" å røpe slike ting i bloggen. Det var slik vi fortalte folk at vi hadde giftet oss, og da var det helt naturlig å gjøre det på samme måten med graviditeten, forteller Øyvind og Tove.

Responsen var overveldende. De la ut blogginnlegget på Facebook også, hvor de fikk flere hundre kommentarer og likes.

- Alle synes det er fantastiske nyheter da vi har vært sammen i ti år og gift siden oktober 2010, sier de vordende foreldrene.

6. Bolle i ovnen

Bak boller neste gang du har gjester, og si "jeg har bolle i ovnen" slik at alle får det med seg. Tar de hintet?

BLOGGBABY: Øyvind og Tove røpte nyheten om at de venter barn på bloggen sin ektepar.com. De hadde imidlertid passet på å fortelle det til de vordende besteforeldrene først.
BLOGGBABY: Øyvind og Tove røpte nyheten om at de venter barn på bloggen sin ektepar.com. De hadde imidlertid passet på å fortelle det til de vordende besteforeldrene først. Foto: ektepar.com

7. Bak en kake

Be deg selv hjem på middag til de vordende besteforeldrene og tilby deg å ta med dessert. Bak en kake og skriv på med glasur "Jeg er gravid" eller "Gratulerer! Dere skal bli besteforeldre". Foråpentligvis blir de andre så overrasket over nyheten at de glemmer kaken, og det blir mer på deg.

8. Lag en "babymiddag"

Inviter de nærmeste vennene eller familien på middag, og server kun "babymat" som babygullerøtter, babymais, cherrytomater og lignende. Se om de tar hintet...

9. Bestemor-krus

Server den vordende bestemor kaffe i ett krus med påskriften "verdens beste bestemor" eller lignende. Dette får du kjøpt flere steder. Oppdager hun det med en gang?

10. Spesiallaget vinflaske

Gjør som denne kreative gravide kvinnen og gi bort en vinflaske i gave til den vordende bestemor. Lag din egen etikett som du limer over vinflaskens originale etikett. På den kan du skrive termindatoen og for eksempel navnet dere planlegger å gi den lille. Jo mer autentisk etiketten ser ut, jo lengre tid tar det gjerne før den skjulte beskjeden oppdages. Sjekk reaksjonen til den vordende bestemor i denne morsomme videoen:

</p> </div>

Les også:

Blogget om graviditeten fra første dag

Ni ting gravide sier de aldri skal gjøre

17 tegn på at du er gravid

Slik skjuler du graviditeten

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning